Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

iPhone 6S og 6S Plus får 3D Touch

Vi visste det kom, men likevel er 3D Touch en overraskelse.

Skrevet av / 10.09.15 - 07:00
iPhone 6S og 6S Plus får 3D Touch

Annen hver iPhone-lansering pleier å være en kjedelig affære. De såkalte S-modellene (iPhone 4S, iPhone 5S) er vanligvis små oppdateringer av den eksisterende modell med litt raskere prosessor, kanskje et bedre kamera og litt mer hukommelse lagt til.

Men slik skulle det ikke være i år.

Med 3D Touch har Apple lansert en av de mest interessante nye smartmobil-funksjonene, vi har sett på lenge.

Den nye iPhone 6S i "Rose Gold". Foto: Apple
Den nye iPhone 6S i «Rose Gold». Foto: Apple

At den nye iPhone ville få Apples Force Touch, som allerede brukes til betjeningen av Apple Watch og den nye Apple MacBook, regnet vi med, og til og med kinesiske Huawei kom Apple i forkjøpet da de lanserte en mobil med force touch (gad vite om de får trøbbel med Apples advokater) for en uke siden (modellen med force touch kommer kun på det kinesiske marked).

Men Apple tok oss litt på sengen likevel, for ikke bare hadde de omdøpt Force Touch til 3D Touch på de nye iPhone-modellene – de fikk også mange flere funksjoner med, enn vi hadde regnet med.

3D Touch er som højreklik til din iPhone. Foto: Apple
3D Touch er som høyreklikk på iPhone. Foto: Apple

Grovt sagt er 3D Touch høyreklikk til iPhone, men Apple har integrert teknologien dypt i iOS 9, så de nye gestures som følger med, allerede fra starten kan brukes nærmest overalt i brukerflaten.

De to nye gestures kaller Apple for “peek” og “pop” – “peek” som i å ta en kjapp titt og “pop” som i “pop in”, altså å komme kjapt forbi. Det hele virket innlysende når man så det presentert live, men kan være vanskelig å forklare med ord.

Vi prøver likevel.

Her tager Apples Phil Schiller et "peek" på en flyrute med 3D Touch. Foto: Apple
Her tar Apples Phil Schiller et «peek» på en flyrute med 3D Touch. Foto: Apple

Leser man for eksempel en beskjed eller en mail, som inneholder en adresse, kan man trykke litt hardere på skjermen enn normalt for å ta en kjapp titt på plasseringen i kart-appen, så dukker den opp en rute på toppen som viser hvor man befinner seg. Hvis man tar fingeren vekk fra skjermen, går man tilbake til forrige skjermbilde i Mail eller Beskjeder.

3D Touch virker også direkte fra hjemmeskærmen. Og ikke kun med Apples egne apps. Foto: Apple
3D Touch virker også direkte fra hjemmeskjermen. Og ikke kun med Apples egne apper. Foto: Apple

Hvis man i stedet trykker litt hardere på skjermen, mens man ser på kartet, så skifter man mail-appen ut med kart-appen og kan gå videre derfra.

Akkurat det samme finner man i forbindelse med klokkeslett (som åpner kalenderen, hvis man tar et “peek”), nettadresser (som åpner en kjapp titt på den gjeldende hjemmesiden i Safari), etc.

Det ligner litt å stå i vannkanten og dyppe tærne i vannet – enten nøyes man med å dyppe og bestemmer seg for å forbli tørskodd, eller også hopper man i vannet!

3D Touch virker også fra hjemmeskærmen og også med tredjeparts-apps. Her er det Dropbox. Foto: Apple
Her ser vi for eksempel 3D Touch i aksjon med Dropbox-app-en. Foto: Apple

3D Touch virker også fra hjemmeskjermen, hvor man for eksempel kan “peeke” på telefon-appen (her får man vist sine favorittkontakter), på Apple Music, på kamera-appen og mange flere. Også tredjeparts-apper som Facebook, Dropbox og Instagram støtter 3D Touch såvel fra hjemmeskjermen som i appen, og 3D Touch kan også gi mer detaljert touch-kontroll i spill.

Og her Instagram. Foto: Apple
Og her Instagram. Foto: Apple

Nytt i iPhone 6S og 6S Plus er også et bedre kamera med 12 megapiksler, som endelig kan ta opp video i 4K-oppløsning, og frontkameraet på 5 Mp har også fått en ny funksjon. Når man tar selfies brukes hele Retina-skjermen nemlig som blits!

I tillegg lanserer Apple en ny type bilder, som kalles Live Photos. Er funksjonen aktivert vil kameraet ta opp et par sekunders video før og etter bildet tas. Selv om bildene gjemmes som normale bilder, vil man kunne trykke på dem med 3D Touch og se bevegelse og høre lyd i bildet!

Det nye iSight-kamera i iPhone 6S og 6S Plus byder på 12 MP og animerede såkaldte Live Photos. Foto: Apple
Det nye iSight-kameraet i iPhone 6S og 6S Plus har fått 12 MP og animerte så kalte Live Photos. Foto: Apple

Naturligvis har resten av spesifikasjonene også fått en innsprøytning. Den nye A9-prosessoren er angivelig 70 prosent raskere enn forgjengeren som satt i iPhone 6 og 6 Plus, og Touch ID er blitt dobbelt så kjapp.

iPhone 6S og 6S Plus kommer som første Apple-mobil med LTE Advanced, som betyr hastigheter på opp til 300 mbps, og i tillegg til farvene fra forrige modell – gull, sølv og space grey – kommer de nye modellen også i en alulegering i rødt gull – Rose Gold!

Apple er klar med de nye modellene med enten 16, 64 eller 128 GB innebygget lagringsplass store markeder som USA, Canada, Tyskland, England og Kina allerede den 25. september, og det loves, at mobilene er ute i 130 land innen jul.

De nye iPhones kommer i en almindelig og i en Plus-udgave med større skærm. Præcis som sidste år. Foto: Apple
De nye iPhone-modellene kommer i en alminnelig og i en Plus-utgave med større skjerrm. Akkurat som i fjor. Foto: Apple

Norsk tilgjengeligjet og pris kjenner vi ennå ikke, men i USA får mobilene samme pris som de forrige toppmodellene, som fortsatt vil være tilgjengelig til redusert pris. iPhone 5S blir i fremtiden den billigste iPhone-modellen i markedet.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Her er fem ting smartklokken din bør kunne leve opp til

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top