TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Elon Musk har et poeng

Elon Musk hevder at Apple truer med å fjerne Twitter fra App Store. Skulle det skje, lover teknologi-milliardæren å utvikle sin egen smarttelefon. Vi gleder oss allerede.

Av / 01.12.22 - 12:22
Elon Musk har et poeng
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Kommentaren har blitt oppdatert 1. desember, etter at Elon Musk besøkte Apples hovedkvarter i løpet av onsdag 30. november og hadde en samtale med Tim Cook. Se oppdateringen nederst i artikkelen.

De fleste har nok fått med seg at Tesla- og SpaceX-eier Elon Musk har kjøpt det sosiale mediet Twitter.

Salget til en verdi på 44 milliarder dollar ble gjennomført den 27. oktober, og videre ble Twitter til et privateid selskap, selskapets aksjer ble avnotert og Elon Musk utnevnte seg til administrerende direktør i selskapet.

Og så gikk det unna. I dagene etter Musks overtakelse av Twitter, sparket han store deler av den tidligere ledelsen i selskapet samt omtrent halvparten av alle ansatte. Hundrevis flere ansatte sa også opp etter at Musk avsluttet alle muligheter for fjernarbeid og gjorde det krystallklart at alle gjenværende medarbeidere ville bli tvunget til å jobbe «ekstremt hardcore».

Musks beslutninger og ledelsesstil høstet umiddelbar kritikk, og samtidig reagerte kommentatorer og meningsdannere ekstremt negativt da Musk få uker senere – etter en avstemning blant brukerne på Twitter – valgte å gi den tidligere amerikanske presidenten, Donald Trump, Twitter-kontoen sin tilbake. Trump hadde tidligere blitt suspendert etter stormingen av den amerikanske kongressen 6. januar 2021.

Annonse
Elon Musk har et poeng 1
Donald Trumps Twitter-profil ble deaktiveret kort tid etter opptøyene ved Kongressen 6. januar 2021. Trump har ikke lagt ut noen nye innlegg på Twitter siden kontoen ble gjenoprettet. (Foto: Twitter)

Men det var nettopp viktigheten av prinsipiell ytringsfrihet som allerede i mars 2022 hadde fått Elon Musk til å først kritisere Twitter, og senere true med å kjøpe hele selskapet. Bl.a. en spesifikk hendelse i mars fikk Musk til å reagere. Nemlig at det satiriske mediet The Babylon Bee fikk Twitter-kontoen sin suspendert etter et innlegg som omtalte den firestjernede amerikanske admiralen Rachel Levine som mann, selv om hun er transkjønnet og definerer seg selv som kvinne. Babylon Bees konto er nå også gjenopprettet.

Striden om ytringsfrihetens grenser er også kjernen i Elon Musks aktuelle kritiske uttalelser rettet mot tech-giganten Apple, som Twitter-sjefen beskylder for å ha truet med å fjerne det sosiale mediet fra app-butikken App Store. Ifølge Musk har ikke Apple gitt noen offisiell begrunnelse for trusselen, men han antyder – bl.a. i kraft av en ny avstemning blant Twitter-brukere, der han spør retorisk om Apple bør offentliggjøre alle former for sensor som selskapet gjør – at Apple skal være svært misfornøyd med gjenåpningen av Twitter-kontoen til Donald Trump.

I en rekke påfølgende innlegg på Twitter fokuserer ikke Elon Musk bare på Apples angivelige trussel om å boikotte Twitter. Han angriper også Apple for å misbruke sin dominerende markedsposisjon for å tvinge appleverandører til å betale en avgift på 30 prosent av alle inntekter fra salg via apper til Apple. Og han er heller ikke fornøyd med at Apple tilsynelatende har sluttet med reklamering på Twitter.

Og da blir det spennende for alle som er interessert i smarttelefonmarkedet.

For som en kommentar til Elon Musks tirade skrev den konservative amerikanske politiske kommentatoren og Podcast-verten Liz Wheeler et innlegg på Twitter, der hun oppfordret Tesla- og Twitter-sjefen til å lansere sin egen smarttelefon dersom både Apple og Google skulle fjerne Twitter fra deres plattformer.

Elons svar? «Jeg håper virkelig ikke det kommer til det, men ja, dersom det ikke finnes noe annet valg vil jeg utvikle en alternativ mobil.»

Og kunngjøringen fikk forventede reaksjoner fra både fans av Elon Musk og fra de som mener mannen er en overvurdert dumskalle.

Men ser man på potensialet for vanlige forbrukere, bør vi faktisk ønske at Apple stenger for Twitter slik at Elon Musk føler seg tvunget til å utvikle sin egen smarttelefon.

For det handler jo ikke bare om fysiske mobilenheter, men potensielt også et helt nytt økosystem som vil kunne konkurrere mot både Google og Apple.

Med henholdsvis Android og iOS styrer Google og Apple dagens mobilmarked. De to selskapene har så å si fullt eierskap over oss alle, herunder våre persondata, våre ytringer og faktisk hele vår digitale identitet. For det første gjør det disse to amerikanske selskapene ekstremt mektige, og for det andre forhindrer det innovasjon og nytenkning i et mobilmarkedet som i grunn har blitt redusert til et duopol.

Hvis du stiller deg skeptisk til det jeg mener, prøv å legge merke til hvor likt Android og iOS ser ut og oppfører seg. Og hvor lite produktutvikling som faktisk skjer fra år til år på mobilmarkedet. Og husk, skylden ligger ikke bare hos Apple og Google. De mange produsentene av smarttelefoner med Android har også en finger med i spillet. Videre begynner også mobilindustrien å ligne mistenkelig mye på bilbransjen fra tiden før Elon Musk og Tesla.

Les også Kommentar: Apple tar innpå Android med iPhone 11 Pro, men hva så? Enda et kjedelig Apple-år. Hvor har “One More Thing” blitt av?

Jeg har dekket mobilmarkedet siden slutten av 90-tallet, og det er ikke tvil om at i perioden etter lanseringen av den første iPhone i 2007, har vært den mest spennende. Spesielt interessante var årene fra rundt 2010, da Apple lanserte iPhone 4, og Android-produsenter som bl.a. HTC, Samsung og Sony Ericsson hadde svært forskjellige forestillinger om hvordan en smarttelefon skulle se ut og fungere. Også fordi det i en årrekke faktisk fantes en tredje stor spiller på markedet, nemlig Microsoft med operativsystemet Windows Phone, som hadde et helt annet brukergrensesnitt og en annen tilnærming til apper og andre mobilfunksjoner.

Med andre ord var det en spennende kamp hvor slagene gikk frem og tilbake, noe som tvang produsentene til å være innovative og stadig komme med nye idéer som kunne slå an hos forbrukerne. I dag er det Apple og Samsung som styrer mobilmarkedet, som de to største produsentene av mobilenheter. Og to totalt dominerende økosystemer i form av hhv. iOS og Android.

Les også Stor ståhei for ingenting Kan en mobil være modig, varm og sjelfull?

Siden man dermed ikke kan unngå å kommunisere gjennom og dele sine persondata med enten Apples eller Googles økosystem, er det begrenset med frie valg. Og de to tech-gigantene har massiv innflytelse på samfunnsdebatten og dermed til syvende og sist den enkeltes ytringsfrihet – siden apper som ikke oppfyller krav til visse typer ytringer, simpelthen fjernes fra f.eks. App Store. Apples trussel mote Twitter er et glimrende eksempel.

Det trengs et alternativ. Om ikke annet, for å gjøre dagens dominerende selskaper bedre. Akkurat som Teslas teknologi og elbiler har fått igang igjen utviklingen i en bilbransje, som ellers har befunnet seg i en tilstand av tornerosesøvn i flere tiår.

Les også EU vil ha totalovervåkning av alle samtalene dine Et forslag fra EU-kommisjonen vil innføre omfattende granskning av samtaler, med hensikten om å beskytte barn mot overgrep, et inngrep som i praksis betyr totalovervåkning av alle borgere.

Hadde det ikke vært for Elon Musk og Tesla, ville tyske bilgiganter som Audio, BMW, Mercedes og Volkswagen aldri kommet så langt med elektrisk mobilitet som de har i dag. Tro meg, jeg har bodd i Tyskland i over tjue år. Jeg vet alt om tysk treghet og motvilje til endring.

Så jeg sier ja takk, Elon. Vær så snill, med sukker på toppen. Kan du ikke bare utvikle en reell konkurrent til Apples og Googles dominans? Du ville gjort oss alle en stor tjeneste. Vi ville fått bedre produkter og mest sannsynlig bedre kontroll over vårt eget digitale liv!

OPPDATERING: 1. desember 2022

Elon Musks harde kritikk av Apple på Twitter, der Tesla-sjefen også tagget Apples CEO Tim Cook, resulterte tilsynelatende i en invitasjon til å røyke fredspipe.

Sent i går kveld skrev Elon Musk på Twitter at han onsdag hadde besøkt Apples hovedkvarter i Cuppertino. Hvor han fikk muligheten til å diskutere saken med Tim Cook.

«God samtale. Vi løste bl.a. misforståelsen om at Twitter kunne bli fjernet fra App Store. Tim gjorde det også klart at Apple aldri har vurdert å gjøre noe sånt.»

Dermed er det nok ikke like sannsynlig at vi får se en Musk-mobil i nær fremtid. Men det endrer likevel ikke det grunnleggende poenget i kommentaren ovenfor.

Nemlig at mobilbransjen er dominert av to tech-giganter, et duopol som står i veien for innovasjon og nytenkning, og som ikke er til fordel for forbrukernes eierskap til egne digitale liv.

Men alle med litt kunnskap om bransjen vet også at det ville vært en gigantisk oppgave å utfordre Apple og Google. Som sagt prøvde en tredje tech-gigant, nemlig Microsoft, å få fotfeste på mobilmarkedet med den nokså utmerkede Windows Phone, men ble til slutt nødt til å kaste inn håndkleet.

Det var nettopp derfor det vakte oppsikt når Elon Musk antydet at det kunne bli aktuelt å krige mot Apple og Google. For uansett hva du synes om fyren, er det et faktum at han har fått ting til å skje, både med Tesla og SpaceX, som ingen trodde var mulig.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

3 hendelser på “Elon Musk har et poeng”

  1. Elon Musk fant på, helt av seg selv, at Apple skulle utestenge Twitter, og fan-boys både i i og utenfor journalistikken begynte å fantasere om nye fantastiske dingser i et nytt øko-system.

    For 10 år siden syntes jeg Musk var genial. Etter det har det gått ganske bratt nedover med mannen. Det samme gjelder bilene hans som har stått på stedet hvil når det gjelder utvikling de siste 8 årene.

  2. Som Musk selv uttalte om Twitters nåværende tilnærming: «Freedom of speech, but not freedom of reach».

    Denne formuleringen er det jo verdt å reflektere over betydningen av, for dette er jo slettes ikke ulikt hvordan man allerede håndterer lovlige, men ytterliggående ytringer i digitale og analogier sfærer. Ytringsfrihet har aldri betydd å kunne påtvinge aviser eller privateide plattformer å spre ytringene dine, eller hatpraten din.

    Tillater regjeringen deg å ytre noe som er vernet av ytringsfrihet? Hvis svaret på det et ja, da har du faktisk ytringsfrihet.

    Det finnes måter å problematisere store selskapers makt på uten å fullstendig uthule viktige begreper.

  3. Kong Kabel

    Go Elon! Digger den fyren uansett hvor mye MSN hakker på han. Massemediene har opparbeidet seg like høy troverdighet som en fiberløs forstoppelsesbajs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Casios klokkering er fetere enn Galaxy Ring

Huawei Mate 70 tilgjengelig for bestilling

Gemini-appen lansert for iPhone

Lettere å finne tapt bagasje

Enda vanskeligere å bryte seg inn på iPhone

Slik unngår du å bli svindlet med QR-koder

Gemini for iOS sett på App Store

Sterk oppgangstrend for nettbrett

Samsung Galaxy S25 Ultra slår ytelsesrekorden

Nothing lanserer selvlysende mobil

OnePlus 13 med stort batteri lansert i Kina

KI-hjelp i Google Maps