Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Blått lys før leggetid er ikke farlig

Ifølge en ny forskningsstudie er de negative effektene av blått lys for søvn overdrevet - søvnproblemer skyldes i større grad mangel på naturlig lys i løpet av dagen og uregelmessige rutiner ved leggetid.

Skrevet av / 11.06.24 - 11:15
Blått lys før leggetid er ikke farlig

Selskapet Sleep Cycle kunngjorde i en pressemelding 10. juni at en nylig publisert forskningsrapport viser at skjermbruk før leggetid ikke er så skadelig for søvnen som man tidligere har trodd.

Rapporten, som er publisert i Sleep Medicine Reviews, har tittelen «A bidirectional model of sleep and technology use: A theoretical review of How much, for whom, and which mechanisms», og inneholder en gjennomgang av sammenhengen mellom teknologibruk og søvn – et slags teoretisk studium av de siste ti års forskning på feltet, som har vist seg å være mer komplekst enn man kanskje opprinnelig antok.

 

Hvis vi tar et skritt tilbake og ser på alle faktorene som kan påvirke søvnen din negativt, ser vi at effekten av skjermbruk har blitt kraftig overdrevet”, sier Michael Gradisar, ph.d. og leder for søvnforskning ved Sleep Cycle.

Forskningen er utført av en forskergruppe bestående av et halvt dusin internasjonale eksperter, deriblant Michael Gradisar, Ph.d. og Head of Sleep Science ved Sleep Cycle, og viser at de negative effektene av blått lys fra skjermer er minimale på søvnen og ofte overvurderes.

Lyset er ikke intenst nok

Ifølge Sleep Cycle viste studien at lyset fra skjermene ikke er sterkt nok til å forstyrre søvnen – ikke engang de sterkeste skjermene i forsøkene oversteg 80 lux, noe som er langt under 500 lux-nivået som påvirker melatoninnivået og innsovningen.

En analyse av 11 globale studier viste at den maksimale innsovningsforsinkelsen forårsaket av skjermbruk var i underkant av ti minutter, en forskjell som var så liten at den ble ansett som ubetydelig, og at ulike typer innhold – inkludert videospill og TV-programmer – hadde liten eller ingen effekt på søvnkvaliteten, så lenge den enkelte holdt seg til vanlige leggetider.

Illustrasjon: Sleep Cycle

Det viktigste for søvnen er å få nok naturlig lys i løpet av dagen og å etablere en fast rutine for leggetid, sier Gradisar.

Sleep Cycle sier at målet med forskningen er å fremme sunne skjermvaner som kan hjelpe enkeltpersoner med å opprettholde en god søvnhygiene, og at man håper at funnene fra forskningen vil bidra til å informere om hvordan teknologi kan integreres på en positiv måte i sengerutinene for å støtte opp om sunn søvn i stedet for å hindre den.

Om Sleep Cycle

Sleep Cycle er et svensk selskap, og ifølge selskapet har de siden oppstarten i 2009 analysert over to milliarder netter i mer enn 150 land. Deres app Sleep Cycle: Sleep Tracker (iOS/Android) har mer enn ti millioner nedlastinger.

Mer info: sleepcycle.com

Ola Larsson
(f. 1970): Frilansjournalist for L&B Home. Ola har i 24 år jobbet med å holde oversikt over - og skrive om - trender, innovasjoner og produkter innenfor forbrukerelektronikk, hvitevarer og husholdningsapparater. I perioden 1999-2017 jobbet Ola i de svenske fagbladene Rateko, El&Vitt og ElektronikBranschen som journalist, teknisk redaktør og sjefredaktør. Siden 2017 har Ola jobbet som konsulent - i sitt eget firma Eor AB, grunnlagt i 2014 - med hovedvekt på det skrevne ord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

OnePlus lover førsteklasses ytelse til en rimelig pris

En billigere Galaxy Watch

Huaweis etterfølger kommer tilbake

Gemini Nano for Pixel 8 er nå her

Ærlig talt, Apple?

Nå skal budsjettmobiler være lekre

Apples årlige programvareoppdatering

Slapp av! Litt skjermlys skader ikke søvnen

Gemini-appen på norsk

Samsungs smartklokker får kunstig intelligens

57 prosent av Googles mobilkunder vil bytte

Rykte: iOS 18 får AI-genererte emojier og ChatGPT-partnerskap

Scroll to Top