TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Apple mister monopolet med Apple Pay på iPhone

EU tvinger Apple til å frigjøre teknologien for betaling til konkurrentene.

Skrevet av / 14.07.24 - 10:01
Apple mister monopolet med Apple Pay på iPhone

Banker og konkurrenter har lenge klaget over at Apple har hindret tredjeparter i å bruke NFC (Near Field Communication) på iPhone. Teknologien som gjør det mulig å «tappe» for å betale i butikken.

I praksis har de dermed skapt et monopol for kontaktløse betalinger, og tvunget brukerne av den mest solgte mobiltelefonen til å bruke Apple Pay.

Dette er naturligvis noe EU misliker sterkt, og de slår hardt ned på all konkurransebegrensende virksomhet der monopoler aktivt motarbeides. Etter fire år med forhandlinger har EU og Apple endelig kommet frem til en avtale. Avtalen innebærer at Apple forplikter seg til å dele teknologi for NFC, FaceID-identifisering og dobbeltklikk for å starte en betaling. Apple ble ellers truet med en bot på 10 prosent av omsetningen, noe som tilsvarer en svimlende sum på 40 milliarder dollar.

Annonse
Illustrasjon: EU-kommisjonen

Tidligere i år presenterte EU den foreløpige avtalen og ba om tilbakemeldinger fra organisasjoner og bedrifter. Det ser ut til at næringslivet er fornøyde med det man har blitt enige om.

It opens up competition in this crucial sector, by preventing Apple from excluding other mobile wallets from the iPhone’s ecosystem» sier Margrethe Vestager, EUs direktør for konkurransepolitikk.

Margrethe Vestager, EUs direktør for konkurransepolitikk. (Foto: EU-kommisjonen)

I teorien vil dette bety at konkurrentene kan tilby alternative betalingsløsninger for forbrukerne. Det kan tenkes at Google og Samsung, som i dag har betalingsløsninger for Android, står klare til å gripe muligheten.

Kilde: Pressemelding fra Europakommisjonen

Apple lanserer reparasjon via selvbetjening i Europa

Kunder i Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia kan nå kjøpe originale reservedeler og verktøy fra Apple.

Les videre
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Reparerbar og ombyggbar mobil

Ny oppdatering: Pixel-mobiler kan måle om du har feber

Derfor kan du ikke lenger skru opp og ned volumet med iPhone

Samsungs nye sammenleggbare mobiler er en stor flopp

Motorola lanserer to nye rimelige modeller i Edge-familien

Garmin fēnix får AMOLED-skjerm

Nye detaljer om iPhone 16 Pro og 16 Pro Max

Årets mest rosa mobil

ZTE K1 Pro smartklokke for barn

Rimelig treningsarmbånd fra Xiaomi

Lad alle dingsene dine samtidig

Lad mobilen på fire og et halvt minutt

Scroll to Top