TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Apple lanserer nye iPhone 16 og iPhone 16 Pro-modeller uten mye AI

Vi må vente på Apple Intelligence, som ikke vil være klar når iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max kommer i butikkene. De første funksjonene vil være tilgjengelige i en betaversjon i løpet av oktober.

Skrevet av / 09.09.24 - 22:14
Apple lanserer nye iPhone 16 og iPhone 16 Pro-modeller uten mye AI

Apple har lansert årets nye iPhone-modeller: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. Felles for alle fire modellene er Apple Intelligence – Apples betegnelse for funksjoner basert på kunstig intelligens – som den Cupertino-baserte teknologigiganten presenterte på utviklerkonferansen WWDC i juni.

Les også Ærlig talt, Apple? Det etterlengtede KI-initiativet fra Apple viser omfanget av selskapets problemer

Apple Intelligence vil blant annet kunne skrive om tekst automatisk – for eksempel i meldinger og e-poster – lage nye emojier basert på unike beskrivelser, finne bilder i Bilder-appen bare ved å beskrive bildets motiv, og Siri vil også bli langt mer intelligent, lover Apple. Først og fremst vil Apples personlige assistent bli bedre til å forstå talespråk. Og basert på brukerens egen personlige kontekst (all den informasjonen om brukeren som den kunstige intelligensen kan lære seg gjennom meldinger, e-post, bilder, kalenderavtaler osv.), vil Siri bli mye bedre til å styre iPhone og finne og bruke brukerens informasjon til å utføre en lang rekke oppgaver. Apple lover at brukerens private informasjon vil forbli privat, uansett om en funksjon kjøres på den mobile enheten eller i skyen.

Apple Intelligence
(Screenshot: Apple)

Dessverre vil ingen av de mange Apple Intelligence-funksjonene være klare når de fire nye iPhone-modellene kommer i butikkene i slutten av neste uke. De første funksjonene vil være tilgjengelige i en betaversjon i løpet av oktober, forklarte Apple ved dagens lansering, mens flere funksjoner vil bli rullet ut i løpet av de kommende månedene. I første omgang vil Apple Intelligence bare fungere på amerikansk engelsk, mens andre store språk som kinesisk og japansk vil bli tilgjengelig «i 2025». Nøyaktig hvilke funksjoner som vil være tilgjengelige allerede i neste måned, er ikke kjent i skrivende stund.

Annonse

iPhone 16 og iPhone 16 Plus

Det vi vet er at den nye iPhone 16 og den nye iPhone 16 Plus har hoppet over en prosessorgenerasjon for å kjøre de kommende AI-funksjonene. Mens iPhone 15 kom med Apples A16 Bionic-prosessor, vil iPhone 16 og iPhone 16 Plus komme med en helt ny Apple A18-prosessor, som ifølge Apple vil være 30% raskere enn forgjengeren. Når det gjelder GPU-ytelse, vil A18 være 40% raskere enn A16 Bionic, men den nye prosessoren er likevel mer energieffektiv, lover produsenten.

Apple A18
(Screenshot: Apple)

Den nye iPhone 16 vil ha en 6,1″ skjerm, mens iPhone 16 Plus vil ha en 6,7″ skjerm, noe som egentlig er den eneste forskjellen mellom de to modellene. De vil begge være utstyrt med doble kameraer (48 Mp vidvinkel og 12 Mp telefoto med 2x optisk zoom), mens skjermen skal levere en maksimal lysstyrke på 2 000 nits.

iPhone 16
(Screenshot: Apple)

De nye modellene vil også inneholde den såkalte action-knappen som Apple lanserte med fjorårets iPhone 15 Pro-modeller. I tillegg er det en helt ny dedikert knapp kalt «Camera Control». Knappen åpner kameraappen med et enkelt trykk, og når appen er åpen, kan knappen brukes både som utløser og til å veksle mellom ulike innstillinger ved hjelp av glidende fingerbevegelser på knappen. Kameraet har også fått nye AI-baserte funksjoner, kalt «Visual Intelligence» av Apple, som også kan nås via den dedikerte kameraknappen. Pek kameraet mot et hvilket som helst motiv, og integrert Google-søk og ChatGPT kan brukes til å gi brukeren informasjon om hva kameraet ser på.

Apple Visual Intelligence
(Screenshot: Apple)

De nye iPhones er laget av aluminium og beskyttet av et keramisk skjold. De vil være tilgjengelige i fem farger – hvit, svart, grønn, marineblå og rosa – og vil koste fra 11 990 kroner for iPhone 16 og 13 490 kroner for iPhone 16 Plus, begge med 128 GB lagringsplass. Begge modellene kan forhåndsbestilles fra fredag og vil være tilgjengelige fra 20. september.

iPhone 16 Pro
(Screenshot: Apple)

iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

Alle de nye funksjonene fra de nye iPhone 16-modellene vil selvfølgelig også være tilgjengelige på Pro-serien, iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. Inkludert «Camera Control»-knappen og de nye «Visual Intelligence»-alternativene. Men Pro-modellene får sin egen helt nye prosessor, som Apple kaller A18 Pro. Den er 15% raskere enn fjorårets A17 Pro, og de nye iPhone 16 Pro-modellene vil også støtte USB 3 og Wi-Fi 7.

Den nye iPhone 16 Pro kommer med en 6,3″ skjerm, mens iPhone 16 Pro Max med 6,9″ vil ha den største skjermen noensinne på en iPhone. Begge har en OLED-skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens.

iPhone 16 Pro
(Screenshot: Apple)

Kameraet er oppdatert med et nytt ultravidvinkelobjektiv på 48 Mp, som muliggjør bedre makrobilder, mens hovedkameraet på 48 Mp og teleobjektivet på 12 Mp er de samme som på tidligere modeller. I år har imidlertid både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max 5x optisk zoom takket være Apples periskop-teleobjektiv. I fjor måtte Pro-modellen nøye seg med 3x optisk zoom, mens bare iPhone 15 Pro Max kunne klare 5x optisk zoom.

Andre kamerainnovasjoner inkluderer nye fotografiske stiler og muligheten til å ta opp 4K-video med 120 bilder i sekundet, noe som for eksempel muliggjør filmatisk slowmotion.

De nye iPhone Pro-modellene er laget av titan og beskyttet av et keramisk skjold. De vil være tilgjengelige i fire farger – hvit, svart, sand og naturlig titan – og vil ha en pris fra 14 990 kroner for iPhone 16 Pro og 17 990 kroner for iPhone 16 Pro Max, begge med 128 GB lagringsplass. I likhet med de to iPhone 16-modellene er begge Pro-modellene tilgjengelige for forhåndsbestilling fra fredag og vil være tilgjengelige fra 20. september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

3 hendelser på “Apple lanserer nye iPhone 16 og iPhone 16 Pro-modeller uten mye AI”

  1. Tor Hilmen

    12 000 kroner minimum for 60hz skjerm er rett og slett latterlig. Men det er jo Apple…..

  2. 9499kr for pro-modellen? Her tipper jeg at noen har bommet. Aldri i livet at Apple setter ned prisene så kraftig fra fjorårsmodellen, spesielt siden valutaen vår er så svak.

    1. Peter Gotschalk

      Beklager fejlen, der er sket, da artiklen blev oversat fra dansk til norsk. Den korrekte pris er 14.990 kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Gemini Live for alle

Sony Xperia får KI-bilderedigering

Det Apple ikke sa på tirsdag: Opptil 45 watts lading

Huawei lanserer tredelt brettbar mobil

Din nye iPhone 16 får ikke Apple Intelligence

Nå kommer Bluetooth 6

Ingen store iPhone-overraskelser fra Apple

Ny Apple Watch 10

Hvor er laderen?

Honor lanserer den tynneste sammenleggbare smarttelefonen hittil

Reparerbar og ombyggbar mobil

Ny oppdatering: Pixel-mobiler kan måle om du har feber

Scroll to Top