EU-kommisjonen er klar med nye krav til Apple. Et dokument publisert 18. desember fokuserer på «tilkoblede fysiske enheter» og inneholder kommisjonens forslag til endringer som «Apple bør implementere for å sikre effektiv interoperabilitet med iOS […].»
Dette er langt fra første gang EU-regler har tvunget Apple til å endre produkter eller legge til ny funksjonalitet. Forbrukerne kan takke EU for at alle smarttelefoner, inkludert iPhone, kan lades via USB-C. Og hvis du har lastet ned iOS 18.2 til iPhone, har du kanskje lagt merke til at du nå kan slette Apples App Store, Kamera-appen, Safari-nettleseren, Meldinger og Bilder fra telefonen din. Alt takket være EU-regler som gir deg mulighet til å velge alternative apper.
Men EU-byråkratene er ikke ferdige med å stille krav til Apple. I det nevnte dokumentet ønsker kommisjonen en rekke endringer i måten Apple-enheter fungerer sammen med produkter fra andre produsenter. Dette inkluderer endringer i iOS, blant annet at andre smartklokkeprodusenter skal kunne sende meldinger til iPhone på samme måte som Apple Watch kan. I tillegg vil apper fra andre utviklere få lov til å kjøre i bakgrunnen på samme måte som Apples egne apper.
AirDrop og AirPlay
Men det finnes også grunnleggende Apple-funksjoner som EU nå krever at skal endres slik at de fungerer med andre systemer, for eksempel Android. Det gjelder blant annet AirDrop, som i dag bare gjør det mulig å dele filer mellom Apple-enheter som kjører iOS og macOS:
Apple shall implement an interoperability solution that provides third parties with access to the same AirDrop feature described in the preceding paragraph as available to Apple, in a way that is equally effective as the solution available to Apple», skriver EU-Kommissionen i dokumentet.
I samme ånd ønsker EU også at Apple skal gjøre AirPlay tilgjengelig for brukere på andre plattformer. Noe Apple faktisk allerede har gjort. TV-er fra produsenter som LG, Samsung og Sony fungerer med AirPlay, men kan bare strømme fra Apple-enheter som iPhone og iPad.
EU ønsker seg i tillegg, at «Apple skal gjøre det mulig for en tredjeparts tilkoblet fysisk enhet å bli en AirPlay-sender, dvs. at en sendende tredjeparts tilkoblet fysisk enhet kan caste innhold til en mottakende iOS-enhet, til alle interesserte tredjeparter uavhengig av produktkategori, for video, lyd og skjermspeiling.»
Apple: EU-krav undergraver din rett til personvern
Ikke overraskende er Apple langt fra begeistret for de nye EU-kravene. I et dokument med tittelen «It’s getting personal» skriver Apple at EU-kravene er en trussel mot brukernes rett til personvern:
[…] a new approach to interoperability in the EU would put users at risk, requiring them to open their devices—and their most sensitive data—to companies with a track record of violating their privacy», skriver Apple.
I dokumentet identifiserer Apple spesielt Meta (FaceBook, Instagram, WhatsApp) som en utfordring, ettersom de har bedt om flere muligheter for at produktene deres skal fungere med Apples systemer enn noe annet selskap.