TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Eksklusivt

Marshall Amps: gitarforsterkere på den gamle måten

Vi har besøkt fabrikken til ikoniske Marshall utenfor London. Hvor de fortsatt lager sine gitarforsterkere for hånd, og dessuten investerer i fremtidens musikkproduksjon.

Av / 19.09.24 - 10:07
Marshall Amps: gitarforsterkere på den gamle måten

Marshall-fabrikken i Milton Keynes utenfor London er ikke som alle andre. Jeg får nesten følelsen av å være på sløyden. Mens mange høyttalerfabrikker investerer i automasjon og høyteknologi, går det her i stedet i tradisjon og ekte håndverk. Kabinetter i kryssfiner, rammer i stål og aluminium, og med rykende loddebolter nesten uansett hvor man snur seg. Her bygges fortsatt Marshalls mest eksklusive gitarforsterkere for hånd, akkurat som da Jim Marshall startet selskapet i 1962.

marshall & graabein
Gråbein poserer med Steve Jones’ gitarforsterker. Foto: Dyllan Debord

Jeg tok meg i å bli begeistret over hvordan en av arbeiderne håndterte en automatisk stiftemaskin for hånd, som hørtes ut som et maskingevær der han med elegante håndbevegelser festet den ytre skinnimitasjonen til finerkabinettet.

– Vi bruker fortsatt mye av de samme teknikkene og materialene som for 60 år siden, forteller tourguide Steve Hill. – Kabinettet bygges av nøye utvalgt kryssfiner, og hver eneste lodding gjøres for hånd av våre erfarne teknikere.

marshall plywood
Marshall bruker kryssfiner til alle sine gitarforsterkere. Foto: Geir Gråbein Nordby

Rimeligere modeller produseres riktignok i Vietnam, men flaggskipene lages fortsatt her i England. Luksuriøse gitarforsterkertopper som JVM410H og 1959SLP Plexi bygges med samme omhu som da de forsynte The Who og Jimi Hendrix med lyd på 60-tallet.

Og det var spesielt å se samlingen av brukte gitarforsterkere, donert og signert av artister og band som The Sex Pistols, The Who, Slash og Slipknot, for å nevne noen få av de jeg så. 

Annonse
marshall slash amp 2 marshall slash amp marshall sex pistols amp 2 marshall sex pistols amp
<
>
Steve Jones fra Sex Pistols' spesiallagde gitarforsterker. Foto: Geir Gråbein Nordby

Vintage-produksjon

Jeg tok meg også i å bli fenget av Marshalls dedikerte vintage produksjonslinje. Her lages fortsatt forsterkere etter de originale spesifikasjonene helt tilbake til 1962, helt uten moderne printkort (PCB).

– Vi bruker fortsatt punkt-til-punkt-koblinger, akkurat som da Jim Marshall bygde sine første forsterkere,” forklarer tourguiden.

Les også Legendarisk gitarforsterker får nytt liv Marshall feirer 100-årsjubileet til sin viktigste partner, Celestion, med limited edition-gitarforsterkeren Celestion 100.

Han forklarer at det tar lengre tid, men resultatet er autentisk vintage Marshall-lyd. Produksjonslinjen har også en annen viktig funksjon, nemlig å utføre service på eldgamle forsterkere.

– Vi kan reparere enhver Marshall-forsterker helt tilbake til 1962, sier mannen stolt. – Det er slettes ikke alle produsenter som tilbyr den type langsiktig support. 

marshall studio
Adam Beer drifter Marshall Studio, og snakker entusiastisk om Dolby Atmos. Foto: Geir Gråbein Nordby

Nytt toppmoderne studio

Det handler ikke bare om historie hos Marshall. Under pandemien bestemte ledelsen seg nemlig for å investere i fremtiden, og bygget et toppmoderne innspillings- og miksestudio i tilknytning til fabrikken.

– Vi så at unge musikere manglet tilgang på profesjonelle fasiliteter. Derfor bestemte vi oss for å bygge et studio i verdensklasse, midt i Milton Keynes,” kunne studiosjef Adam Beer stolt fortelle.

Hjertet i studioet er en legendarisk Neve 8048 miksepult fra 1974. Den har en imponerende historie, med innspillinger av artister som Rolling Stones (Some Girls, Emotional Rescue og Tattoo You) og Thin Lizzy (Black Rose) på merittlisten. I dag kombineres den med det aller nyeste av digital teknologi, koblet til digitale prosessorer og grensesnitt. 

Marshall Amps: gitarforsterkere på den gamle måten 1
Foto: Geir Gråbein Nordby

Satser tungt på Dolby Atmos

Marshall har også investert tungt i Dolby Atmos-teknologi, og er nå sertifisert for å mikse og utgi musikk i det populære 3D-lydformatet. Med Atmos dreier det seg om å totalt omslutte lytteren med lyd – både rundt og fra oven.

– Vi tror Atmos er fremtiden for musikkproduksjon, sier Beer. – Det gir artister helt nye kreative muligheter, og lytterne en mer oppslukende opplevelse.

Studioet brukes både av etablerte artister og nye talenter signert til Marshall Records. Målet er å gi oppadkommende musikere tilgang på fasiliteter i verdensklasse.

Vi fikk høre flere spennende uutgitte utgivelser som Adam Beer har mikset, både innen rock og blues, og i motsetning til det meste av musikkutgivelser i Atmos-formatet ble også senterkanalen tatt i bruk på noe av materialet. Det skaper unektelig en ekstra nærhet til musikken, men brukes sjeldent fordi det er vanskeligere å få til å fungere like bra med hodetelefoner. Men denne karen får det altså tydeligvis til. 

Marshall Amps: gitarforsterkere på den gamle måten 2
Foto: Marshall

Tradisjon møter nytenkning

Besøket hos Marshall viser en produsent som balanserer tradisjon med fremtidsrettet innovasjon. De ivaretar håndverket som har gjort dem legendariske, samtidig som de investerer i morgendagens musikkteknologi.

Det er flott å se hvordan de klassiske forsterkerne fortsatt bygges for hånd, samtidig som Marshall med sitt opptaksstudio omfavner nye musikkformater som Dolby Atmos.

Marshall tar sitt ansvar som en av rockens viktigste aktører på alvor.

Mer info: marshall.com

marshall cabinets marshall celestion 100 amp marshall celestion 100 amp 2 marshall dave mustaine guitar marshall guitar signed marshall metal basket front marshall oldschool soldered board marshall modern pcb circuitry marshall iron maiden live after death gold record marshall iron maiden live after death gold record 2-enhanced marshall storage marshall biffy clyro amp
<
>
Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Elvis lever! I det minste på karaoke...

Ny generasjon lydplanker

Koster flesk, men spiller fett!

Samsungs nye lydplanke: Subwooferen er helten

Dynaudio Symphony Opus One

Martin Logan får selskap av GoldenEar

Klipschorn: Verdens mest holdbare høyttaler

Fargerike kompakthøyttalere for budsjettbevisste

Et steinkast fra stjernene?

Zeppelin i ny drakt

Ny høyttalerserie med interessant teknikk

Ikoniske Bose 901 gjenoppstår - men du er ikke på listen

Lyd & Bilde