TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Guide

Hva er balansert armatur?

Hva er balansert armatur i ørepropper?

Skrevet av / 29.08.24 - 11:05
Hva er balansert armatur?

En balansert armatur er et høyttalerelement hvis hensikt er å øke elektrisk effektivitet ved å fjerne stresset som membranen på et typisk dynamisk element blir utsatt for. I stedet benyttes en bevegelig, magnetisk armatur som er formet slik at den kan bevege seg innenfor magnetens magnetfelt. Når denne er nøyaktig sentrert i det magnetiske feltet, er armaturen fritatt for friksjon og stress.

I motsetning til et dynamisk element trenger ikke armaturen luftinntak for å bevege seg, og kan i så måte lydmessig justeres meget presist, fordi eksterne lufttrykkvariasjoner ikke er en del av regnestykket. Mellomtone og diskant låter derfor gjerne mer presist og detaljert enn med dynamiske elementer.

Ulempen med balansert armatur er at manglende luftinntak gjerne gir en slankere bassrespons. Derfor benytter dyre ørepropper ofte flere balanserte armaturer sammen, for å håndtere hvert sitt frekvensområde.

Annonse
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slik blir CES 2025

På innsiden av Elkjøp Campus

Bli med i en eksklusiv L&B-gruppe!

Kraftig fall for elektronikksalget

Disse artiklene ble mest lest i 2023

Disse testene ble mest lest i 2023

Danmark får sin egen bransjeforening

10 budsjettvennlige gavetips til farsdagen 2023

Lyd & Bilde fornyer seg - igjen

Scroll to Top