Det er fristende å la seg lokke av de lave prisene på netthandelsplattformer som Temu og AliExpress, når julegavene skal handles. Men når vi vet at billige kopiprodukter ikke bare kan ende opp som dårlige kjøp; visste du at de også kan være farlige? Dette gjelder ikke minst for lydprodukter som hodetelefoner og ørepropper.
Billig blir ofte dyrt
Nylig fikk jeg selv den tvilsomme æren av å teste to par ørepropper fra Temu. Det ene paret fikk én stjerne, mens det beste fikk en mer. Hvis du leser Lyd & Bilde jevnlig, vet du hvor latterlig sjelden det er at vi bruker denne enden av skalaen. Men når du serverer det dårligste, så høster du deretter.
Sikkerheten først
Hadde det bare handlet om ytelse og byggekvalitet, så ville jeg nok ikke skrevet denne artikkelen. Du har deg selv å takke, liksom. Men her kan det i verste fall handle om liv. “TV2 hjelper deg” avdekket i høst at flere elektroniske produkter fra Temu ikke oppfyller europeiske sikkerhetskrav, til tross for at de er CE-merket. Dette er spesielt bekymringsfullt når det gjelder produkter som skal kobles til strømnettet eller bæres tett på kroppen. Det heter jo at man ikke skal lade om natten, men hvem hører egentlig på de rådene? Vel, har du en mobillader fra Temu, bør den neppe brukes i det hele tatt, og aldri om natten!
Eierglede og lydkvalitet
Så har vi temaet rundt eierglede. Det er noe spesielt med å eie et kvalitetsprodukt. Som er så godt pakket, at du vil ta vare på originalesken. Den solide byggekvaliteten, de gjennomtenkte detaljene, følelsen av at noen har lagt blod, svette og tårer i å skape noe som skal vare. Dette står i sterk kontrast til billigprodukter fra Temu og lignende plattformer, hvor plastikk-kvaliteten og byggekvaliteten minner mer om et billig leketøy enn noe annet.
-Det er nesten garantert at lydprodukter fra Temu låter dritt. (Geir Gråbein Nordby)
Den virkelige forskjellen melder seg likevel når produktet tas i bruk. Ta for eksempel et skikkelig par hodetelefoner. Som gjengir musikken med en helt annen presisjon, dybde og dynamikk enn de billige alternativene på Temu og AliExpress. Bass som ikke bare dundrer løs, men som er presis og kontrollert. Mellomtone som lar deg høre hver minste detalj i vokalen. Diskant som er krystallklar uten å bli skarp. Nå er det riktignok en stor nok jungel blant kjente merkevarer, og du har ingen garanti for at alle yter tilfredsstillende. Derimot er det nesten garantert at lydprodukter fra Temu låter dritt.
Miljøperspektivet og verdien av kvalitet
Vi skal heller ikke glemme miljøaspektet rundt bærekraft, hvor vår bransje er blant de største syndebukkene. Men ingenting er så ille som billige produkter av dårlig kvalitet. Når de går i stykker, gjerne etter kort tid, skaper det unødvendig avelektronisk avfall.
I Stillehavet er det en stor flekk med søppel som har blitt fraktet med verdens havstrømmer. Flekken, som går under navnet The Great Pacific Garbage Patch, har vist seg å være 4-16 ganger større enn tidligere antatt. Vi snakker om rundt 80 000 tonn plast, fordelt over et område på 1,6 millioner kvadratkilometer. Eller tre ganger så stort som hele Norge eller Frankrike. Og søppelflekken vokser i rekordfart, med en tidobling av mengden mikroplast i 2022 mot 2015. Og det går bare én vei.
Et kvalitets-stereoanlegg i 20.000-kronersklassen kan vare i flere tiår og er ofte verdt å reparere hvis noe skulle gå galt. Dette står i sterk kontrast til billige trådløshøyttalere og hodetelefoner, som ender på dynga etter få år.
Ta Bang & Olufsen som eksempel: De har en hel fabrikk – Fabrikk 3 – dedikert utelukkende til reparasjon og restaurering av gamle produkter. Her gir erfarne teknikere nytt liv til alt fra vintage platespillere til moderne høyttalere, med en imponerende suksessrate på 97 prosent.
Når vintage blir arvegods
På mitt eget kontor står det et vintage stereoanlegg fra tidlig 1980-tall: Et par JBL 4111-høyttalere med hvert sitt mektige 12-tommers basselement, en Nakamichi 1000 II kassettspiller og en Harman Kardon 730 receiver. Kassettspilleren er arvet fra min far, receiveren er identisk med den han hadde, og høyttalerne er en forbedret versjon av hans gamle JBL L112. Dette anlegget gir ikke bare fantastisk lyd – det bringer med seg minner og historier. Og viktigst av alt: Det spiller fortsatt fletta av mye moderne utstyr.
Dette er ekte bærekraft – produkter som ikke bare kan repareres og vedlikeholdes, men som også varer i generasjoner. Ingen miljømerking på et nytt produkt kan måle seg med verdien av å holde kvalitetsutstyr i drift i flere tiår.
Støtt lokale eksperter
Hvorfor ikke slå et slag for lokale arbeidsplasser, sånn helt til slutt? Når du handler kvalitetsutstyr fra norske forhandlere, får du ikke bare bedre produkter – du støtter også lokale arbeidsplasser og viktig fagkunnskap. Hi-fi-butikkene har eksperter som kan gi deg verdifulle råd, og som er der for deg hvis du trenger service eller support senere. Dette er en merverdi du aldri får når du handler fra utenlandske nettplattformer. Jeg sier ikke at du aldri skal gjøre det, men det handler om å tenke seg om hver gang.
Kvalitet trenger ikke koste skjorta
Det finnes mange gode alternativer i både budsjett- og mellomprissegmentet. Bare for å ta noen eksempler så fikk lydplanken Sonos Beam, TV-en TCL C655 (QLED780), musikkstreameren Wiim Ultra og de aktive høyttalerne Argon Audio Forte A4 WiFi alle vår Årets beste-pris for 2024-25. Trenger du billige hodetelefoner, ble over-ear-hodetelefonene Sony Ult Wear og øreproppene Technics AZ40M2 også premiert. Se hele Årets beste-listen for de beste produktene i alle prisklasser. Bottom line er at det er bedre å bruke en tusenlapp på et par ørepropper du er fornøyd med, kontra et billig kopiprodukt til 250 kroner som ikke både låter dritt, men som i verste fall kan være helseskadelig.
Dropp Temu denne julen
Denne julen oppfordrer jeg deg til å tenke langsiktig når du skal kjøpe lydprodukter. Velg kvalitet fra etablerte produsenter. Det er bedre for hørselen din, bedre for miljøet, og det vil gi deg mer glede over tid. Når noe virker for godt til å være sant, og så videre.
God jul, og god lytting!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser