Det er hvert fall målet til JBLs ingeniører. Som har hentet høyttalerelementene til den nye referansehøyttaleren i M2-modellen som er beregnet for kritisk lytting i studiosammenheng.
JBLs Jim Garrett, som er direktør for marked- og produktsjef, sier at den nye 4367 skal gi lytteren studiohøyttalerens nøyaktighet i hjemmet. Slik at musikken lyder akkurat som musikerne og produsentene hadde tenkt.
Akkurat det er det lenge siden vi hørte fra JBL, som med noen hederlige unntak har brukt de siste 20 årene til å lage helt greie høyttalere til en rimelig penge.
De dyreste – og beste – høyttalerne har stort sett vært forbeholdt det asiatiske markedet.
Som JBL S4700, en høyttaler vi faktisk har testet og som er blitt tilgjengelig i Europa.
Tilbake til 4367. Den leveres i et sivilt kabinett med fin trefiner i valnøtt eller sort og er bestykket med JBLs patenterte D2 kompresjonselement med deres D2430k med doble membraner, to svingspoler og en frekvensrespons som strekker seg til 40kHz.
Diskanten og mellomtonen sitter i et så kalt High-Definition Imaging (HDI) horn (til høyre på bildet) og frekvensresponsen kan reguleres opp eller ned for hvert av elementene, med potmetere på kanten av hornet.
Basselementet er JBLs 15-tommers 2216Nd hentet fra studiohøyttaleren M2, men modifisert med en ny spider og nytt kantoppheng. En 3-tommers svingspole drives av en massiv magnet og skal gi høyttaleren en bassrespons ned mot respektable 30 hz.
Med kontrollert spredning fra mellomtone og diskant, hele 94 dB følsomhet og moderate 6 ohms motstand, bør det være lett å få høyttalerne til å spille bra i en normalt stor stue, med et bredt utvalg forsterkere.
Men kjenner vi JBL rett, trives den nok best på potente forsterkere. Godt å vite da, at JBL sier at 300 w effekt ikke er noe problem for 4367.
Høyttalerne er klare for utsending nå og forventet pris er 15.ooo USD per par, i underkant av 150.000 kr med norsk mva.