TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Historien om Cerwin-Vega!

70 år med full guffe: Amerikanske Cerwin-Vega ble laget for å spille høyere enn alle andre - til sammen!

Av / 24.05.24 - 12:00
Historien om Cerwin-Vega!

En høyttaler er en innretning som taler høyt; slik navnet tilsier. Men ingen har tatt det så bokstavelig som Cerwin-Vega, som ble utviklet for å bokstavelig talt ryste lytterne helt inn i kjernen.

Historien om Cerwin-Vega! 1
Gene Czerwinski (Foto: Peter Lyngdorf)

Cerwin-Vega ble grunnlagt i California i 1954 av luftfartsingeniøren Eugene Czerwinski. Og selskapet satte seg et bestemt mål. Blant selskapets tidligste prosjekter var en 18-tommers høyttaler som kunne levere et lydtrykk på 130 dB! Det var langt over det konkurrentene var i stand til i 1954.

Cerwin-Vega er også kjent for å ha utviklet verdens første rent transistorbaserte forsterker i 1957. Med en utgangseffekt på svimlende 125 watt RMS. Det skulle gå flere tiår før slike utgangseffekter ble vanlig i hi-fi-verdenen.

Historien om Cerwin-Vega! 2
En av Cerwin-Vegas første høyttalere. (Foto: Rmay / Wikimedia Commons)

Etterlignet et jordskjelv

I likhet med en rekke andre produsenter, deriblant JBL, startet Cerwin-Vega med høyttalere til kinoverdenen. Det store gjennombruddet kom med katastrofefilmen Earthquake fra 1974. Ingen husker handlingen i filmen lenger, men lydanlegget, kalt Sensurround, vil for alltid bli husket. Systemet besto av opptil 20 hornladede subwoofere i hver kinosal, plassert rundt i salen. Høyttalerne kunne levere et lydtrykk på minst 120 dB ved 17 Hz. Og fortsatt ha en ganske fryktinngytende kraft ved 10 Hz.

Les også Et innblikk i Harmans aller helligste Vi fikk besøke stedet hvor JBL ble født. Og der hvor selskapets høyttalere fortsatt lages ved Harmans akustiske utviklingssenter.

Når Sensurround-systemet var på toppen, var det installert rundt 2000 Sensurround-systemer på kinoer rundt om i verden, og opplevelsen lokket folk til kinoen, men den kommersielle suksessen var beskjeden. Systemet var dyrt å leie, og den subsoniske støyen gjorde det umulig å kjøre film i andre saler samtidig. Vibrasjonene var også så kraftige at de enkelte steder kunne skade bygningene. I Chicago krevde bygningsmyndighetene at volumet ble skrudd ned. Og i det berømte Chinese Theatre i Hollywood måtte det monteres sikkerhetsnett i taket for å fange fallende gipsbiter.

Annonse
Historien om Cerwin-Vega! 3
Farlige høyttalere. Chinese Theatre i Hollywood måtte sette opp sikkerhetsnett for å fange opp fallende gipsbiter. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Etter Earthquake ble Sensurround-teknologien brukt i noen få filmer: Midway (1976), Rollercoaster (1977) og Saga of Star World (1978). I 1977 kom Star Wars ut, og med den kom Dolby Stereo, som brakte surroundlyd til kinoene. Og det kunne ikke Sensurround konkurrere med.

Cerwin-Vega i hjemmet

Men Cerwin-Vega laget også høyttalere for hjemmebruk. Kabinetter i valnøttfinér i kjøleskapstørrelse, typisk med en 15″ bass og et diskanthorn. Og eventuelt et mellomtoneelement for å binde det hele sammen. Men det var bassen som var den store attraksjonen. Drifteffekten var lav, så selv en liten forsterker kunne spille øredøvende høyt på fest.

Et lite visuelt triks bidro til populariteten: Cerwin-Vegas basshøyttalere har, med få unntak, alltid hatt knallrødt kantoppheng. Så selv på festens høydepunkt var det lett å se hvilket høyttalermerke som stod for dundrende partymusikk.

Historien om Cerwin-Vega! 4
Stroker-enheten fra Cerwin-Vega. I flere år ble høyttalerne for det europeiske markedet bygget på DALIs fabrikk i Nørager – på denne måten sparte man fraktkostnader (Foto: Peter Lyngdorf)

Importeventyr

I Norden var det danske Hi-Fi Klub (senere HiFi Klubben) som satte Cerwin-Vega på hi-fi-kartet. Det sies at Peter Lyngdorf møtte Gene Czerwinski på en hifi-utstilling i USA og ble så fascinert at han spurte om en importavtale. Det fikk han – og han fikk til og med lov til å vente med betalingen til høyttalerne var solgt. Så det første høyttalerparet ble fraktet fra USA.

Historien om Cerwin-Vega! 5
Importen av Cerwin-Vegas høyttalere la fundamentet for Hi-Fi Klubben. (Foto: Peter Lyngdorf)

Og solgt ble de. Etterfult av tusenvis av liknende anlegg. Utover 1989- og 1990-tallet ble importen av Cerwin-Vega en av hjørnesteinene i HiFi Klubbens suksess. Et par Cerwin-Vega og en NAD-forsterker var uunnværlige når studenthybelen skulle innredes.

Eksporteventyr

De fleste tenker nok på Cerwin-Vega som typisk amerikansk. Men fra 1982 og frem til midten av 90-tallet var de fleste av dem faktisk «Made in Denmark». Konstruksjonen og elementene var fortsatt amerikanske, men hvorfor bruke ressurser og penger på å sende tunge, gigantiske kabinetter hele veien fra California når man kunne bygge dem i Danmark? DALI hadde nettopp åpnet en ny høyttalerfabrikk, og en lisensproduksjon ble startet. I flere år leverte DALI Cerwin-Vega til det meste av Europa. Faktisk produserte DALI til å begynne med flere Cerwin-Vega-høyttalere på fabrikken enn de gjorde av sine egne modeller.

Historien om Cerwin-Vega! 6
En hyggelig lunsj i Lyngdorf-familiens hage i 1982. Fra venstre Wilhelm Lilliehöök (svensk distributør), Marshal Buck, akustikkingeniør fra CV, Marianne; Peter Lyngdorfs kone, Darius Czerwinski (Genes sønn), og Gene Czerwinski. (Foto: Peter Lyngdorf)

Lisensiert produksjon førte til at høyttalerne ble billigere på det europeiske markedet enn om de hadde blitt fraktet over Atlanteren. Og for kjøperne var det også en fordel. På DALI-fabrikken valgte de å bygge høyttalerne i 6 mm tykkere plater enn de amerikanske originalene, forteller Lars Worre, administrerende direktør i DALI.

Historien om Cerwin-Vega! 7
Det ble spilt høyt på 80-tallets hi-fi-utstillinger. Cerwin-Vega hadde kommet til byen. (Foto: Peter Lyngdorf)

Eierskifte og nedgangstider

Fraktprisene falt dog igjen, og produksjonen ble litt etter litt flyttet tilbake til USA. Og i 1997 ble det siste settet med Cerwin-Vega-høyttalere bygget på DALI-fabrikken i Nørager, Danmark.

De neste årene ble turbulente for Cerwin-Vega. Selskapet gikk konkurs i 2003 og ble solgt til pro audio-selskapet Stanton. Produksjonen fortsatte først i USA, men endte senere opp i Kina, igjen under nye eiere. Gibson, som de fleste kjenner som gitarprodusent, kjøpte i 2011 ikke bare Stanton, og dermed Cerwin-Vega, men også en rekke andre lydprodusenter, deriblant Onkyo, TEAC og lydavdelingen til Philips. Gibson skulle nå bli et lydimperium.

Men gitarprodusenten hadde brukt for mye penger på oppkjøpet, og eventyret endte i 2018 med en konkurs, og delene av det kortvarige imperiet ble solgt ut stykkevis og delt.

Les også Rockemusikk i finstuen Cerwin-Vega S1 prøvde å bryte med selskapets rykte for å bare lage barske og høylytte høyttalere. Dette gjør den perfekt for herreværelset til nostalgiske hifi-nerder.

For Cerwin-Vega endte konkursen med en familiegjenforening. Høyttalerprodusenten ble nemlig kjøpt opp av Cerwin-Vega selv! Forklaringen er at bil- og båtstereoavdelingen var blitt solgt ut. Og det var denne divisjonen som kjøpte det konkursrammede morselskapet i 2020.

Hvor går veien videre?

I årene etter 2020 har det vært ganske stille rundt Cerwin-Vega. Høyttalerne har nærmest forsvunnet fra det europeiske markedet (og hvis du har et ekte eksemplar fra storhetstiden, er bruktprisen høy). Og når vi har sett Cerwin-Vega nevnt i nyheter fra Over There, har den velkjente røde ringen i stedet prydet bilhøyttalere.

Historien om Cerwin-Vega! 8
Cerwin-Vega bilstereo. (Foto: Cerwin-Vega)

Og slik kan det ende. Men kanskje er ikke det siste kapittelet skrevet ennå. For mellom bilstereo, båthøyttalere og mechandise finner vi faktisk høyttalere med det klassiske designet. Men bare tiden vil vise om de noen gang finner veien tilbake til Skandinavia.

 

Vi takker Peter Lyngdorf som har bistått med bilder fra Hi-Fi Klubbens spede begynnelse på 1980-tallet.

Historien om Cerwin-Vega! 9
Cerwin-Vegas høyttalere for det europeiske markedet ble bygget på DALIs fabrikk på Nørager i 15 år. (Annonse)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Et steinkast fra stjernene?

Zeppelin i ny drakt

Ny høyttalerserie med interessant teknikk

Ikoniske Bose 901 gjenoppstår - men du er ikke på listen

Blytungt fra Magico

De beste Black Week-prisene på partyhøyttalere

[OPPDATERT] Black Week-tilbud på lydplanker

Buchardt Audio E50: Danske flaggskiphøyttalere

Ny versjon av ELACs bestselger i butikk

Stuevennlige gulvhøyttalere fra Lyngdorf

Denne koster like mye som en bil

High-end høyttalere for designbevisste

Lyd & Bilde