Å gjengi musikken med best mulig lydkvalitet handler først og fremst om å få ned forvrengningen. Det har danske Raidho for lengst skjønt, og nekter å inngå kompromisser i søken etter renest mulig lyd, med en hurtighet som få andre kan matche.
Blant annet er produsenten allergisk mot induktans i signalveien, som fungerer som en brems på lydsignalet. Litt som å kjøre med håndbrekket på. Dette er i virkeligheten induksjon, altså magnetisme, og det skal en del til å forhindre at dette skjer i signalveien, spesielt når man ser de heftige neodymmagnetene som Raidho bruker i sine høyttalere.
Talespoler i titan
Hemmeligheten er å bruke et bredt spor i magneten som spolen kan vandre i, men dessuten å lage en talespole som i seg selv er minst mulig magnetisk. Normalt er denne av aluminium, men kan også være av kobber. Ingen av materialene er veldig magnetiske i seg selv, men kveilet i en spole blir magnetismen merkbar. Resultatet er at spolen bremses på sin ferd inn og ut gjennom magnetsystemet. Men Raidho har funnet ut at ved å i stedet lage denne i titan, så vandrer den nærmest helt friksjonsfritt gjennom. På et besøk på fabrikken i Pandrup fikk undertegnede se systemet i praksis, hvor jeg fikk slippe spolen ned i magneten. Den datt bare rett ned, hvorpå en aluminiumspole sakte gled ned, der den ble holdt igjen av magneten.
Titanbekledte membraner
Men det er ikke bare i magnetene Raidho bruker titan, med den nye XT-serien. Der hvor X-serien har mellomtoner og bassmembraner av keramikk, som i seg selv har lav forvrengning og vekt – men meget høy stivhet − har man gått enda et hakk lenger med XT-serien. Her har man nemlig lagt et tynt lag med titan utenpå keramikkmembranen. Dette gjøres ved å plassere membranen i en partikkelakselerator i fire timer, hvor det konstant avfyres titanatomer som klistrer seg fast til membranens overflate. Resultatet er en membran med enda mindre forvrengning, og som minsker egenresonansen ytterligere 24 dB ved resonansfrekvensen. Som for øvrig ved hele 12 kHz, meget høyt over delefrekvensen hvor bånddiskanten overtar. Resultatet er ekstremt rene toner, levert med en hurtighet som få andre kan matche.
Berømt bånddiskant
Raidhos bånddiskanter har for øvrig blitt ganske så berømte i bransjen, med et oppbrytningspunkt helt oppe ved 82 kHz. Selv med de mest høyoppløste musikkutgivelsene finnes det knapt energi der oppe, som i praksis betyr en nærmest forvrengningsfri overtonegjengivesle. En rad av neodymmagneter skaper et kraftig magnetfelt, som driver en ultratynn membran på under 0,02 gram. Lett vekt er et nøkkelord, da membranen absorberer minimalt med energi men konverterer nesten alt til lyd, og har tilnærmet null egenresonans. Raidho lover at deres bånddiskant overhode ikke farger lyden.
Enormt og oppløst lydbilde
Under besøket på fabrikken fikk jeg høre et utvalg høyttalere fra de fleste seriene. Helt fra Scansonic MB-serien, som har tydelige gener fra Raidho, men med billigere komponenter, og opp til Raidhos D-serie. D-en står for øvrig for Diamant, og her har man tatt keramikkelementene i partikkelakseleratoren og pepret dem med karbonatomer som til slutt har dannet et diamantbelegg. Noe som minsker egenresonansen med hele 36 dB mot titanbeleggets 24 dB. Altså enda renere lyd! Samtlige høyttalere ble drevet av fabrikkens forsterker av eget merke, nemlig den integrerte Aavik U-300 og med kabler og nettfiltre fra Ansuz. Også her er lav induksjon nøkkelordet.
Uten å gå altfor mye inn i detalj på alle høyttalerne, ble jeg veldig overrasket over spesielt Scansonic MB-6. En stor høyttaler med et like enormt lydbilde. Fullt av liv, og den taklet alt den fikk slengt mot seg. Men også de mindre MB-høyttalerne har veldig mye bra å by på. Gleder meg til å teste ved en senere anledning!
Det var likevel et godt steg opp da Raidhos minste stativhøyttaler X-1 ble tilkoblet. Alt åpnet seg ytterligere, og selv om den ikke har like slagkraftig bass som de store Scansonic-høyttalerne, så var det imponerende hvor mye den fylte rommet. Nesten sjokkerende hvor stor lyd som kan komme fra en så liten høyttaler. Og for en hurtighet og dynamikk!
XT-1 er den samme høyttaleren, oppgradert med titanbelegg på mellomtonebassen. Det var helt klart at dette hadde noe for seg, for høyttalerne forsvant enda mer ut av regnestykket, og tegnet opp et lydlandskap uten hørbar forvrengning, og en kullsvart bakgrunn som gjorde at instrumentene poppet frem. Spesielt imponert ble jeg av den avdøde jazzdronningen Radka Toneff med sangen The Moon is a Harsh Mistress. Du snakker om oppløst og luftig lyd! Pianoet klinger ut som bare det, og Radka låter som hun aldri har vært mer levende. Jeg kan ikke tenke meg Radka selv noensinne har hørt musikken sin med like god lyd som dette.
X-2 og XT-2 er ingen store gulvhøyttalere, men ga det ekstra av bass som jeg savnet fra X-1 og XT-1. Samme forskjeller mellom X-2 og XT-2, ved at XT-2 låter enda mer oppløst. Selv om de to har samme diskantelement, blir man lurt til å tro at overtonene er enda luftigere, fordi en forbedring i mellomtonen forplanter seg psykoakustisk oppover i frekvensområdet. Prismessig ligger X-2 og XT-2 på rundt 124.000 og 154.000 kroner. Det kan virke som galskap, spesielt for en såpass kompakt modell, men tro meg, det er noe av den bedre og mest musikalske lyden jeg har hørt! XT-2 var et godt hakk bedre enn X-2, så det er fristende å si at den er verdt prisforskjellen.
X-3 og XT-3 låt enda større og med mer trøkk, samme forskjeller mellom X og XT. Og nå begynner det å bli virkelig dyrt: 230.000 kroner for et par X-3 og 300.000 kroner for XT-3!
D for diamant!
Til slutt fikk vi høre den dyreste serien, nemlig D-serien, representert av stativhøyttaleren D-1 til 175.000 kroner pr. par, og den større gulvstående D3.1, til heftige 500.000 kroner for et par. Da snakker vi!
Det er unødvendig å si at de låt enda bedre. Spesielt overraskende var størrelsen og fundamentet på lydbildet fra stativhøyttaleren D-1. Trenger du noe tøffere enn denne, er du kresen! Verdt prisen? Vanskelig å si. Det er galskap! Men gud så morsom galskap!
Vi har bestilt inn både Scansonic MB-6 (89.990 kr/par) og Raidho XT-2 (154.000 kr/par) til test, og venter i spenning!
(Artikkelfoto: Lars Kristensen poserer stolt ved siden av Raidho D-3.1. Foto: Geir Gråbein Nordby)