Med Italias rike kulturhistorie mangler det ikke på inspirasjon noen steder. For Sonus faber har den kulturelle koblingen i størst grad dreid seg om fiolinbyggere. Guarneri, Amati, og naturligvis den mest kjente av dem alle, Stradivari.
Den nye Stradivari er derfor en homage, som Sonus faber liker å kalle det, til verdens mest berømte fiolinbygger.
Originalen, høyttaleren altså, er nesten 20 år gammel. Derfor er det ikke det minste rart at det kommer en ny modell i Homage-serien, som erstatter den aldrende Stradivari.
Høyttaleren på bildene her, er en førproduksjonsmodell, og det kan komme kosmetiske endringer på produksjonsmodellen. Men, det aller meste er på plass allerede.
Som at den er nyutviklet med to 26 cm basselementer, med Sonus fabers Dual Drive motor, en ny mer organisk utformet kurv, og en lett fibermembran foran.
De to basselementene overlapper hverandre, den ene spiller fra 25 til 160 Hz, den andre opp til 220 Hz, hvor en 15 cm mellomtone overtar opp til 2200 Hz. Resten av frekvensområdet opp til 35 kHz, håndteres av en 28 mm diskant.
Det 117,6 cm høye kabinettet, er 51 cm bredt og inneholder et dempet kammer bak mellomtone og diskant – Intono – som slipper luften ut gjennom en spalte på innsiden.
På den måten mener Sonus faber at de kan lage et enklere delefilter og beholde følsomheten, som er oppgitt til 92 dB, og rett og slett få bedre kontroll på resonanser og kompresjon.
Stradivari leveres i tre fineste utførelser, den røde på bildene, er grå simpelthen kalt graphite, og en variant i wengefinert tre.
Prisen? Joda, det koster. Et par Stradivari er estimert å koste 50.000 Euro, og høyttalerne kan bestilles hos utvalgte forhandlere i løpet av juni/juli.
Paret på bildene her, var satt opp med en temmelig high-end McIntosh-rigg, og spilte så lett og uanstrengt at det nesten var oppsiktsvekkende. De sto plassert i et stort rom, men hadde ingen problemer med å fylle rommet med massiv bass, eksplosiv dynamikk og en sjenerøs åpenhet som var forfriskende.
Det er bare å glede seg til testen.