Først en liten historieleksjon. Lyngdorf er ikke bare høyttaleren du ser på bildet. Det er også Tact, Hi-Fi-Klubben, Purifi, Gryphon Audio, DALI (jeg vedder på at det visste du ikke), og Steinway Lyngdorf.
Alt dette, og en god del mer, har Peter Lyngdorf enten startet, drevet, eller vært med på å grunnlegge.
Det er også ham som har grunnlagt selskapet med hans eget navn, som nå klarer seg utmerket på egne ben. Som disse små høyttalerne med tre treben.
Cue-100 er den aller nyeste høyttaleren fra Lyngdorf, og den stiller til start i high-end-klassen.
Ikke det letteste feltet å delta i, men så er akkurat disse høyttaleren ikke helt tilfeldig konstruert i en firkantet kasse. Som er det vanligste. Også i high-end-klassen.
Ingeniørene hos Lyngdorf, som endelig har fått bedre plass i et nybygg i Skive på Jylland, har vendt seg mot danske Purifi og kombinert en mellomtonebass de har utviklet, med sin egen AMT bånddiskant.
Båndiskanten på bildet spiller opp til 22 kHz, under et overtar Purifis Ushindi element. Det er en 18 cm mellomtonebass med en aluminummembran. Den har også Purifis spesielle kantoppheng som blant annet sørger for at flaten som flytter luft, er like stor uansett hvor membranen befinner seg når den beveger seg.
En 39 mm firelags svingspole kobberbelagt aluminium er viklet rundet en glassfiberkjerne, og den spesielle kurven som holder det hele sammen, er ventilert på undersiden. Sånn mener Purifi at de klarer å redusere resonanser, også hysteresis, så mye at mer av musikken og mindre av forvrengningen kommer ut av høyttalerne.
Cue-høyttalerne har to 18 cm passive elementer på sidene bak, i samme materiale, bare uten motorsystemet til elementet foran.
Høyttalerens kabinett er laget i buet 35 mm tykk MDF, i en trekantform, og montert på en base i utfrest eik, som også er materialet til de tre benene.
Lyngdorf oppgir følsomheten til 83 dB, som er relativt lavt, men de skal gjerne pares med en av Lyngdorfs forsterkere. De har som kjent RoomPerfect lydkalibreringssystem, slik at det bør være enkelt å få høyttalerne til å fungere optimalt i rommet.
Høyttalerne kan leveres i en rekke fargekombinasjoner. De leveres også med et akustisk transparent stoff fra danske Gabriel, i den fargen man ønsker. Stoffet fungerer som en strømpe, og er enkel å ta av eller på, og man kan kjøpe et nytt i en annen farge når man ønsker.
Jeg har allerede nevnt at de stiller i high-end-klassen, og det gjør også prisen. Et par Cue-100 koster 19.980 Euro, med stativene i eik, men da har man noe svært få andre har. Håndbygde høyttalere som ikke ser ut som en høyttaler.