TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Focal relanserer favorittene Sib & Cub

Satellitthøyttalerne og subwooferen heter nå Sib Evo og Cub Evo, og nytt er Atmos-høyttalere.

forfatter
Publisert 22.09.17 - 13:49

Det var i 2002 at Focal (da ved navn JMlab) først lanserte sitt satellitt- / subwoofersystem Sib & Cub. Små, snertne høyttalere som låt bedre enn de fleste andre småhøyttalersystemer på sin tid. Faktisk kåret vi Sib sammen med subwooferen Chorus SW700S til best i test blant kompakte designsystemer, i L&B nr 2 2004.

Focal Sib & Cub
Focal Sib ble sammen med subwooferen Chorus SW700S kåret til testvinner av oss i 2004. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mens Sib-høyttalerne har vært de samme hele veien siden (med noen ulike fargevalg gjennom årene), har subwooferen Cub kommet i både 2. og 3. generasjon. Nå, 15 år etter den opprinnelige lanseringen, kommer de begge i en helt ny utgave. De har fått navnene Sib Evo og Cub Evo, og vi har dessuten fått en Atmos-høyttaler ved navn Sib Evo Atmos. Denne har et Atmos-element i toppen som skyter lyden opp i taket, som reflekterer den ned igjen på lytteren.

Focal Sib Evo
Sib Evo har fått en ansiktsløftning siden forrige generasjon. Foto: Focal

 

Focal Sib Evo

Sib Evo er som tidligere en 2-veis bassrefleks satellitthøyttaler med porten rettet bakover. Den inverterte 2” diskantdomen er som før i polyester (mylar), mens den 5” mellomtonebassen er i lignende materiale (Polyflex). Kabinettet har derimot fått en oppdatert utførelse, blant annet med en mer anonym sokkel. Justering av vinkel sies også å være enklere enn før, med den nye designen.

Focal Sib Evo Atmos
Sib Evo Atmos er noe større, for å gi plass til et ekstra høyttalerelement som er rettet opp mot taket. Foto: Focal

Sib Evo Atmos

Så har vi den virkelige nyheten, nemlig Atmos-høyttaleren Sib Evo Atmos. Denne er større enn Sib Evo, med et ekstra 4-tommers høyttalerelement som peker oppover. Dette brukes for å gjengi høydeinformasjon i filmlydformater som Dolby Atmos og DTS:X, og det gjøres ved å skyte lyden opp i taket, som så reflekterer den ned igjen på lytteren, og dermed gir følelsen av lyd fra oven. Et helikopter som flaprer og svever over bildet, vil faktisk låte som det er oppe i lufta. Vi har testet slike systemer før, og selv om det ikke blir fullt så effektivt som å montere høyttalere i taket, er det et godt kompromiss.

Fordi kabinettene er større enn i Sib Evo for å gi plass til det ekstra elementet, så har Sib Atmos Evo som en bivirkning en mer utstrakt bassgjengivelse.

Focal Sub Evo
Subwooferen Cub Evo er også oppgradert. Foto: Focal

Cub Evo

Men ekte bass får du ikke uten subwoofer, og her kommer Cub Evo inn. Som hos forgjengeren Cub3 sitter bassporten montert i front, for hindre uønsket turbulens fra bassporten hvis den står kliss inntil veggen. Utseendet er noe mer moderne, med et nesten metallisk utseende, selv om kabinettmaterialet er MDF.

På undersiden av Cub Evo sitter et 8-tommers Polyflex basselement, drevet av en 200 watts Klasse D forsterker.

Priser

Sib Evo 2.0 (2 x Sib Evo) 2.700 kr
Sib Evo Atmos 2.0 (2 x Sib Evo Atmos) 5.500kr
Sib Evo 5.1 (5 x Sib Evo + Cub Evo) 10.000kr
Sib Evo 5.1.2 (3 x Sib Evo, 2 x Sib Evo Atmos + Cub Evo) 13.000kr
Cub Evo 4.500kr
Gulvstativ 2.200 kr / par

multirom.no

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marshall-lyd i lomma Den er så liten at det nesten er naturstridig at den lager så mye lyd.
Zeppelinen flyr igjen Bowers & Wilkins velkjente trådløse Zeppelin-høyttaler har nådd fjerde generasjon, og den har fulgt med i tiden. Resultatet er helt moderne.
Skotske fynesser i München Fyne Audio viste fram full vintagestil på high end-messen i München.
High End 2022: Ny jernhøyttaler med spennende elementer Endelig kommer det en større utgave av den utmerkede Jern. Og med helt ville høyttalerelementer.
Dypbass du aldri før har hørt Sjansen for at du har sett eller hørt om Kerr, er minimal. Det bør du definitivt gjøre noe med.
B&O Beosound Balance - endelig testet i stereo Den smarte Beosound Balance låter veldig bra alene - og enda bedre i par.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend