TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Focal Diva Utopia: Ny aktiv high-end høyttaler fra Naim & Focal

Disse gleder vi oss til å høre: Focals nye aktive high-end høyttalere er utviklet i samarbeid med Naim Audio.

Av / 02.10.24 - 18:00
Focal Diva Utopia: Ny aktiv high-end høyttaler fra Naim & Focal

Det måtte komme: Etter flere års fruktbart samarbeid har Focal og Naim klart å lage en aktiv high-end høyttaler sammen. De nye Focal Diva Utopia er angivelig resultatet av 5 års forskning og flere nye patenter.

Men dette er ikke en snerten liten høyttaler til å gjemme bort i bokhylla: Vi snakker om en skikkelig kompromissløs, trådløs høyttaler i den virkelige high-end klassen, og du trenger naturligvis to av dem for å spille i stereo!

Diva har en slank design og leveres i eksklusive materialer (Foto: Focal & Naim)

Focal Diva Utopia – En ny æra for aktiv lydgjengivelse?

Helt siden sammenslåingen i 2011 har de to produsentene hatt et tett samarbeid, og du finner mange komplette oppsett med Naim og Focal i musikkglade hjem. Men dette er så langt vi vet de første Focal-høyttalerne med innebygd Naim-elektronikk. Med treveis design, 400 watt og innebygd romkorreksjon kan dette bli en riktig godbit for kresne lyttere, og du slipper å ha mange bokser på benken.

De gulvstående høyttalerne har en umiskjennelig «Focalsk» formgivning med buede linjer, men det er også noen spennende nye designelementer, som utskiftbare sider i filt. Konstruksjonen er treveis, med de nyeste driverne fra Focal-fabrikken, kombinert med digital lydprosessering og aktiv forsterkning fra Naim under panseret. Det følger med en fjernkontroll, men høyttalerne kan også styres med en app, hvor du også får tilgang til avansert romkorreksjon.

Med trådløse høyttalere i stereo-konfigurasjon kan det oppstå utfordringer med å oppnå perfekt synkronisering mellom kanalene. Og i high-end klassen bør dette stemme på en prikk. Diva bruker derfor en ny «Ultra Wide Band» teknologi for tapsfri trådløs lydoverføring mellom høyttalerne, i opp til 24bit/96khz oppløsning. Vil du spille av opp til 24bit/192khz kvalitet er dette også mulig via den den medfølgende streamingkabelen. Teknologien skal sikre umerkbar lav forsinkelse, i tillegg til en impulsrespons uten såkalt «time-smear».

Annonse
Filtsidene kan byttes om man ønsker en annen farge og uttrykk. (Foto: Naim & Focal)

Beryllium-diskant, «sandwich» basser og solide kabinetter

Diskantelementet er selvsagt av beryllium, men er helt nytt og bruker en såkalt M-profil som skal løfte oppløsningen til nye høyder. Den skal både sørge for jevn spredning, pluss en hurtighet og transientrespons i verdensklasse, uten oppbrytninger.

Mellomtone og basselementer er laget av Focals patenterte W-sandwich kon, med teknikk hentet fra Focals flaggskip Utopia EVO. Bassene er montert på sidene i en push-push konfigurasjon.

Selve kabinettene er i «high-density polymer» materiale som minimerer uønskede resonanser og vibrasjoner. Det rigide kabinettet hviler på en sokkel av aluminium med bassrefleksporten i bunn.

UTOPIA_DIVA_Profile_D UTOPIA_DIVA_34_Dos DIVA_34_Face_Couple DIVA_Zoom_Tweeter
<
>
(Foto: Naim & Focal)

Streaming og multirom fra Naim

Høyttalerne kommer som nevnt med innebygd elektronikk fra Naim, med aktiv treveis forsterkerkraft på totalt 400 watt per høyttaler. Diva Utopia bruker strømmeplattformen Naim Pulse, og eier du en Naim streamer eller trådløs høyttaler fra før kan Diva-ene brukes i multirom konfigurasjon sammen med disse.

Diva støtter strømmetjenester som Spotify Connect, TIDAL Connect, Qobuz, internettradio, Google Cast, Airplay 2 og avspilling av lokale filer via UPnP. Det er enkelt å koble TV-lyden via HDMI eARC og høyttalerne har ekstra optisk digital inngang, samt RCA-inngang for analoge enheter.

(Foto: Naim & Focal)

Pris og tilgjengelighet

Diva vil være klar for levering i Norge ila. senhøsten 2024. Norsk importør er Multirom AS.

Veil. pris 444.000,-

Les også Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce Focal Scala Utopia Evo er en høyttaler som man både drømmer om og måper over. Ikke minst på grunn av prisen, på en halv million kroner! Den som hadde råd ...

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Beolab 50 og Beosound Theatre i Ferrari-versjon

JBL inviterer til fargefest

Nye SVS subwoofere med 17(!) tommers bass

De største høyttalerne noensinne fra Arendal Sound

Se hva Naim og Focal har klekket ut!

Budsjettvennlig KEF-serie med Meta-teknologi

Her er DALIs nye high end-serie

Linn slipper ny høyttalerserie

Usynlig Lyngdorf til hjemmekinoen

På fabrikkbesøk hos Marshall

Mye bedre enn lydplanker

Budsjettvennlige bokhyllehøyttalere

Lyd & Bilde