På de fleste moderne TV-er er bildet utmerket – men lyden fra de innebygde høyttalerne derimot, den er helt ubrukelig. Når du skal kjøpe TV, står valget derfor mellom en lydplanke eller et komplett hjemmekinosystem.
Det lille danske lydfirmaet Canvas HiFi har utviklet noe ganske originalt. Så originalt, at de tok turen til CES-messen i Las Vegas for å vise det frem.
Canvas, som er selskapets eneste produkt, er en flat og bred høyttaler som kan monteres under selve TV-en, slik at høyttaleren og TV-en fremstår som én enhet. Takket være en utskiftbar front passer høyttaleren til skjermer fra 55″ til 77″. Du oppgir bare målene på skjermen når du bestiller, og hvis du senere bytter TV, kan du kjøpe en ny front som passer til den oppgraderte TV-en. Canvas leveres med både gulvstativ og veggfeste.
Bak fronten, som i grunnmodellen er kledd med møbelstoff fra danske Kvadrat, finner du et aktivt toveis stereosystem med to 6,5″ bass/mellomtoneenheter, to 29 mm dome-diskanter og to passive slavebassenheter. Alle enhetene er fra SB Acoustics, men i versjoner som er tilpasset høyttaleren. Hver enhet drives av fire klasse D-forsterkere. Det er ikke oppgitt hvor stor forsterkereffekten er.
Canvas har alle tilkoblingsmulighetene man forventer av en aktiv høyttaler i dag: HDMI, optisk (TosLink) og analog. Og trådløs strømming via AirPlay 2, Googlecast, Tidal Connect, Spotidy Connect og Roon. Og den har innebygd romkorreksjon.
Nei – det er ikke Bang & Olufsen!
Det visuelle er det ikke noe å utsette på. Fronten går i ett med TV-en, og med frontpanelet i trelister er det lett å forveksle det hele med noe som kunne vært laget av Bang & Olufsen.
Men vi hadde først og fremst kommet til suiten på Venetian Hotel for å høre Canvas, og førsteinntrykket var svært imponerende.
For det første har Canvas-høyttaleren en balansert og ren gjengivelse som du ikke finner i en alminnelig lydplanke. Bassgjengivelsen er dyp og virket ganske kraftig i hotellsuiten.
Lydbildet er også forbausende stort. Akustikkbildet strekker seg langt utover systemets bredde og oppleves tredimensjonalt i rommet. Canvas bruker litt digital magi her, i form av en algoritme kalt BACCH 3D (Band-Assembled Crosstalk Cancellation Hierarchy), som i bunn og grunn handler om å fjerne overlapping mellom de to kanalene. Effekten var ganske overbevisende, både på musikk og filmmateriale. Tredimensjonal lyd eller ikke, du får imidlertid ikke Dolby Atmos-dekoding.
Avhengig av bredden og materialet på frontgitteret/frontstoffet varierer prisen fra ca. 3 000 euro til ca. 4 000 euro. Frakt til hele verden er inkludert i prisen.