Genelec feirer 45 år med det nye flaggskipet 8381A.
De aktive studiomonitorene fra Finland har en spesiell plass i hjertet vårt, på grunn av deres ærlighet, kombinert med en helt rå formidling som er få forunt. Det er noe helt eget ved å få musikken servert nøyaktig som den er skrudd i studio. Og om du skulle lure på om studiohøyttalere kan gjøre en god jobb hjemme, så er svaret et rungende «ja»!
126 dB
Jeg har fremdeles 8361A ferskt i minnet, selv om det er godt over tre år siden jeg testet et par. Musikkopplevelsene ga meg rett og slett hakeslepp! Men de blekner – i hvert fall størrelsesmessig – i forhold til det nye flaggskipet.
Genelec 8381A er en treveis, gulvstående kjempe, med kraft nok til å levere øredøvende 126 dB med lydtrykk! Dette er over smertegrensen for et vanlig menneske, og ingenting som anbefales i lengre partier – hvis i det hele tatt!
Men når man skal høre alt på et opptak, spesielt i stille partier i noe så dynamisk som en orkesterinnspilling, så er det viktig at høyttaleren har dynamikk nok. Og skal du få dratt opp så du hører de aller stilleste partiene, så blir det høylytt i de kraftigste! Da må høyttalerne være i stand til å holde kontrollen, så lydbildet ikke går i kompresjon og endrer karakteristikk.
15 tommer – og 6000 watt!
Jeg vet ikke hva som er mest spinnvilt: Det tre(!) 15-tommers basselementene, eller de totalt 6000 wattene som driver hver høyttaler! Take your pick. Og, ja, det betyr at du trenger en egen kurs på 32 ampere – til hver høyttaler(!) – om du skal drive den til sitt ytterste.
Det er like mange forsterkere i hver høyttaler som det er høyttalerelementer. Altså tre til basselementene, fire til mellomtoneelementene, og en siste til diskantelementet. Alle forsterkerne er perfekt tidsjustert for å gi optimal faserespons.
Punktkilde
For at høyttaleren skal oppføre seg som en enkelt punktkilde fra mellomtonen og oppover, så omringer de fire mellomtonene diskantelementet i midten, som igjen er montert innerst i en lydbølgeleder (waveguide). Til sammen ser de ut som femmer-siden på en terning.
Bølgelederen er utformet slik at det skal oppstå minimalt med faseforvrengninger i overgangen mellom diskanten og mellomtonene.
DSP og romkorreksjon
Lyden fra hele høyttalerkonstruksjonen holdes under kontroll av en innebygd digitalprosessor (DSP). Derfor er også høyttalerne utstyrt med digitale innganger, slik at man slipper ekstra konverteringer mellom analoge innganger og det digitale domenet.
DSP-en gir også mulighet for å manipulere lyden til å tilpasses rommet i best mulig grad. Til dette benyttes romkorreksjonssystemet Smart Active Monitor (SAM), som vi har gode erfaringer med. Dette krever en PC eller Mac, og målemikrofonen må kjøpes ved siden av. Skjønt, den utgiften utgjør ikke stort, relativt til den i overkant voksne prisen på høyttalerne. Stikkordene er «pantsette» og «bolig»…
Genelec 8381A: Pris og tilgjengelighet
Hvis du vil få has i et par 8381A, så vær forberedt på å måtte punge ut drøyt 700.000 kroner pr. par! Om det inkluderer mva eller ikke, må gudene vite. Men det vi vet er at Genelecs avdeling i Älvsjö utenfor Stockholm har fått inn et par.
Mer info: genelec.com