Det finnes hodetelefoner i alle mulige prisklasser. Nesten alle hodetelefoner på markedet har høyttalerelementer med dynamisk prinsipp, da dette er det rimeligste. Det er dessuten den enkleste måten å generere nok energi i bassområdet på.
Dynamiske elementer er satt sammen av en neodymmagnet, en talespole og en membran. Magneten magnetiserer talespolen og forvandler denne til en elektromagnet. Når denne mottar strøm, skaper den et magnetfelt som flyter i takt med strømmen. Dette beveger membranen, som så skyver luften rundt seg og dermed lager lyd.
I de dyrere prisklassene begynner man å se også andre prinsipper, og planmagnetiske hodetelefoner har blitt stadig mer utbredt. Her er ekstremt tynne, strømførende tråder festet langs et sypertynt ark. Arket henger mellom magneter på hver side, omgitt av et permanent magnetfelt. Hele arket beveger seg i takt med det strømførende, musikalske signalet som sendes gjennom trådene. Fordelen er en raskere reaksjonsevne enn dynamiske elementer, og til lavere pris enn enda dyrer elektrostatpaneler. Ulempen kan være en tammere bass, da planmagnetiske elementer har kortere slaglengde.
Verdens første planmagnetiske trådløse
Det gjenstår om det er tilfellet med de helt nye øreproppene fra RHA, nemlig CL2 Planar. De er trådløse, og faktisk markedets første i sitt slag. Audeze har allerede bevist at de kan lage planmagnetiske ørepropper, med sin iSine-serie i tillegg til modellen LCDi4. Men ingen av dem er trådløse, så her kom RHA først.
Verdens mest kompakte
Der hvor Audeze har veldig store hus for å gi plass til en større planmagnetisk membran, er RHA CL2 Planar av mer normal øreproppstørrelse. Denne er nemlig bygget rundt det mest kompakte planmagnetiske høyttalerelement som noensinne har funnet veien til markedet. RHA har brukt over fire år på å utvikle det 10 mm lille høyttalerelementet, med en membran bare 16 mikrometer tykk. Som altså henger i luften mellom to speilvendte magnetfelt.
RHA lover uovertruffen ytelse, med en transientrespons og nøyaktighet overlegen den til dynamiske elementer.
Zirkonium
Materialene man har brukt i øreproppene har man tatt fra luftfartsindustrien og dessuten smykkeindustrien.
Man har laget ørepropphusene i zirkonium, for å gjøre dem «nærmest umulig å ødelegge». Dette stoffet brukes også til å lage syntetiske diamanter og til å beskytte jetmotorer. Den jevne indre overflaten skal dessuten gi en helt jevn flyt av lydbølger fra høyttalerelementet og inn i øret.
Bluetooth-lyd
Med Bluetooth støttes lydkodekene AAC og aptX som begge gir bedre lyd enn den standard Sub Band-kodeken (SBC) i Bluetooth-formatet. Men i et så eksklusivt produkt savner vi støtte for LDAC, som gir ekte CD-kvalitet over Bluetooth. Du kan selvsagt løse dette med å bruke den medfølgende kabelen i stedet, hvorpå øreproppene dekker frekvensområdet fra 16 Hz til 45 kHz.
Pris og tilgjengelighet
RHA LC2 Planar kan forhåndsbestilles nå, og kommer i handelen den 12. september. Prisen er satt til 800 euro, vi regner med en pris i Norge på rundt 8.000 kroner. Vi gleder oss til å teste!
Fakta
Vekt: 9g (kun husene)
Materiale: zirkonium
Frekvensrekkevidde: 16Hz – 45.000 Hz (med kabel)
Element: planmagnetisk
Bluetooth-versjon: 4.1
Rekkevidde: 10m
Bluetooth-kodeker: SBC, AAC, aptX
Batteritid: 12 timer (60% lydnivå)
Ladetid: 1,5 timer fra 0% (USB-C)
Fjernkontroll/mikrofon: 3 knapper, universal