TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Noble Audio FoKus Apollo: Hodetelefoner med spennende hybridteknologi

Noble Audio forsøker å kombinere det beste av to verdener i sine nye, trådløse hodetelefoner. Nemlig dynamiske og planmagnetiske drivere i ett!

Skrevet av / 04.09.24 - 16:00
Noble Audio FoKus Apollo: Hodetelefoner med spennende hybridteknologi

De trådløse FoKus Apollo er så vidt vi vet de første hodetelefonene i verden som kombinerer en 40 mm dynamisk driver med en 14,5 mm planmagnetisk driver i hvert øre. En hybridløsning, som skal utnytte styrkene til begge teknologier.

FoKus_Apollo_V3-15000
Foto: Noble Audio

«Dynamiske drivere er kjent for sin evne til å produsere kraftig bass ved å flytte betydelige mengder luft,» forklarer Noble Audio i sin produktbeskrivelse. «Planmagnetiske drivere, derimot, er berømt for sin presisjon og klarhet i mellom- og høyfrekvensområdet.»

Det er nærmest en kjensgjerning at planmagneter låter fantastisk. Det har vi erfart, ikke bare med svindyre produkter som Audeze LCD-5, HiFiMAN HE-1000se og T+A Solitaire P. Men også langt billigere klokker som Takstar HF 580, Sivga Phoenix og ikke minst FiiO FT5. Alle de nevnte bruker kabel, for planmagneter er en sjeldenhet i trådløse hodetelefoner. Allerede der er FoKus Apollo fra Noble Audio en sjeldenhet.

Annonse
Foto: Noble Audio

Fordeler og ulemper

Det nesten alle planmagnetiske hodetelefoner mangler, er energi og krutt i dypbassen. Visst kan de gå dypt, men da på bekostning av slagkraft. En planmagnetisk membran beveger seg nemlig nesten ikke i det hele tatt, og flytter derfor ikke mye luft i forhold til en dynamisk driver med mye lengre slaglengde.. Nettopp derfor er da også planmagnetdriveren så lynkjapp til å gjengi det elektriske musikksignalet. Med fullt av detaljer og godsaker i stereobildet.

Det beste av to verdener?

Så hvorfor ikke kombinere de to? Det spørsmålet har Noble Audio stilt seg, og nå er de altså på banen med sine første hodetelefoner med to drivere til hvert øre: Ett planmagnetisk og ett dynamisk. Tanken er ikke ny, for i øreproppenes verden er det slettes ikke uvanlig å kombinere dynamiske drivere med for eksempel balanserte armaturer, som har mye av de samme lydmessige fordelene til planmagneter – bare med en helt annen løsning.

Ved å fusjonere disse teknologiene sikter Noble Audio mot å levere både den dype, fyldige bassen fra dynamiske drivere og den krystallklare oppløsningen i mellomtone og diskant, som planmagnetiske elementer er kjent for. Dette er spennende, og noe vi definitivt ønsker å teste straks hodetelefonene blir tilgjengelige på markedet.

Foto: Noble Audio

Premiumsegmentet

FoKus Apollo plasserer seg prismessig i det øvre sjiktet av markedet, i direkte konkurranse med Apple AirPods Max og Focal Bathys, som er journalistens personlige favoritt. Over disse igjen finner vi Mark Levinson № 5909 og Bang & Olufsen BeoPlay H100.

Andre ting verdt å trekke frem med Noble Audio FoKus Apollo er støtte for høyoppløste kodeker som LDAC og aptX HD, og dessuten en imponerende batterilevetid på opptil 80 timer. Dermed skulle de holde gjennom både høstferien og juleferien med vanlig bruk.

Foto: Noble Audio

Noble Audio FoKus Apollo: Pris og tilgjengelighet

De nye hodetelefonene er priset til 649 dollar, som vi vil tro ender på rundt 9-10 000 kroner etter alle beregninger med norsk mva og reklamasjonsrett er utført.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Billige trådløse hodetelefoner for barn

Profesjonelle hodetelefoner til hyggelig pris

AirPods får ANC - og AirPods Pro blir høreapparat

Beyerdynamic utfordrer Sony og Bose

Lover episk høyoppløst lyd

Åpne øretelefoner og andre modeller fra Belkin

Disse hodetelefonene er ikke som noen andre

DJ-hodetelefoner uten en tråd

Valnøtt og stil: Billige hodetelefoner fra FiiO

De mest avanserte øreproppene

Bowers & Wilkins vil i lomma di

Googles nye ørepropper er både smartere og stillere

Scroll to Top