TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

iFi iCan Phantom: Hodetelefonforsterkeren vi har drømt om

Har du planar, dynamiske - eller elektrostatiske – hodetelefoner? iFi iCan Phantom er den eneste forsterkeren du trenger.

Av / 30.05.23 - 12:09
iFi iCan Phantom: Hodetelefonforsterkeren vi har drømt om

iFis nyeste hodetelefonflaggskip iCan Phantom er et virkelig kinderegg. Og da snakker vi ikke om digitale innganger eller strømming. Den har nemlig ingenting sånt. Nei, dette er en helt analog affære.

Når vi snakker om denne forsterkerens mange talenter, dreier det seg i stedet om hva den kan drive. For denne bryr seg fint lite om du har ørepropper eller store klokker. Om de er planmagnetiske eller vanlig dynamiske, 16 eller 600 ohm. Men det som gjør den virkelig spesiell, er at den også kan drive elektrostatiske hodetelefoner! Så om du har et par Stax-klokker liggende, kan den drive disse med en spenning på inntil 640 volt!

iFi-iCan-Phantom_0117- enhanced
Foto: iFi audio

“SD-kort”

For å ikke ved en feiltakelse velge feil spenning til elektrostatiske hodetelefoner, kan ikke dette velges kjapt med en bryter. I stedet følger det med flere kort, som ser ut som SD-kort, med hver sin spenning. Dette kortet puttes inn i hodetelefonforsterkeren, og er dermed det som kommer ut gjennom DIN-kontakten i front.

Les også Dæven, for en kraft! Bursons kraftigste hodetelefonforsterker er forbasket bra, og med så mye kraft du bare kan drømme om. Og den har subwooferutgang!

Rør og transistor

Forsterkeren prøver dessuten å forføre både transistor- og rørtilhengerne. Du kan nemlig velge med en bryter hva du ønsker. Ofte kan man finne ut at man vil variere basert på ulik musikk, forskjellige hodetelefoner, og kanskje også dagsform.

iFi hevder transistorkretsen er best til rytme og hastighet, mens rørkretsen låter mer “flytende”. Velger du dessuten Tube+ får du enda mer varme. Vi vil tro det skjer ved å blant annet øke utgangsimpedansen, som har en tendens til å dra ned diskanten noe.

Annonse
iFi iCan Phantom - enhanced
En av kretsene har rør. Foto: iFi audio

Balansert

Videre hevder iFi renere lyd gjennom ekte balansert kretsdesign. Kanalene er alle delt i to, hvor de to er perfekte motsetninger av hverandre. Når den ene kanalmotparten så snus på nytt helt i enden, vil signalet igjen bli i fase, men all støyen som har blitt plukket opp underveis kommer i stedet i motfase med seg selv – og kanselleres.

Denne konstruksjonen krever fire helt separate forsterkerkretser, som er en kompleks løsning. Men om det gjøres riktig, får man mye bedre lyd, i følge iFi.

iCAN-PHANTOM-Connection-Guide-front-web- enhanced iCAN-PHANTOM-Connection-Guide-rear-web- enhanced
<
>
Mange inn- og utganger her. Foto: iFi audio

Masse ulike plugger

Til å drive dine hodetelefoner er iCan Phantom utstyrt med flere ulike utganger: 4-pins balansert XLR, 3-pins balansert XLR (L/R), balansert 4,4 mm, 6,3 mm positiv fase, 6,3 mm invertert fase og standard 3,5 mm. Og dessuten to DIN-utganger til elektrostatiske hodetelefoner: én vanlig med forhåndsvalgt bias, og én ment for profesjonelle som er i bedre stand til å justere bias selv.

Les også Kanskje verdens beste, og koster deretter Nå vet jeg hvordan det er å ha et helt univers presset inn mellom ørene.

Ulike inngangsnivåer (gain) har den også: 0, 9 og 18 dB, for hodetelefoner med ulik følsomhet. Det finnes også en IEMatch-funksjon som setter ned inngangsnivået når man plugger i et par ørepropper med høy følsomhet.

Du kan også velge XBass-funksjon som øker bassen, som ofte er populært når man lytter med lavt lydnivå, og dessuten XSpace som ved hjelp av overhøring (crosstalk) og fase skal gi bredere, dypere stereolyd.

iFi_iCAN-Phantom_photo-12_1- enhanced
Nei, dette er ikke to forsterkere oppå hverandre, men slik produktet faktisk ser ut. Foto: iFi audio

Vi må snakke om utseendet

En ting som slår journalisten, annet enn hvor heftig denne forsterkeren virker og hvor mye jeg har lyst til å teste den, er det temmelig snodige utseendet. Det ser ut som to produkter oppå hverandre. På toppen sitter en meget lekker sak i det som ser ut som børstet aluminium. Med et flott volumhjul som dekker nesten hele høyden. Under sitter delen med inn- og utganger. Denne, som er svart, ser mye mer generisk og industriell ut, og gir et veldig schizofrent utseende på hele produktet.

La oss håpe det ser mindre snodig ut i virkeligheten.

iFi iCan Phantom: Hodetelefonforsterkeren vi har drømt om 1
Foto: iFi audio

iFi iCan Phantom: Pris og tilgjengelighet

Den formidable hodetelefonforsterkeren kan bestilles nå, med forventet levering i løpet av juni. Prisen er satt til 3749 euro, som vi vil tro kan tolkes til ca. 45000 kroner her til lands.

Mer info: ifi-audio.com

Les også Audezes dyreste hodetelefoner er fantastiske LCD-5 er mindre og mye lettere enn noen andre klokker i serien. Men lyden, da, mann!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Technics lover enda bedre lyd med ny toppmodell

Hodetelefoner med egen lydsender

Slik vil Belkin gjøre bransjen grønnere

Styr unna billigdritt til jul!

LG og will.i.am slår hodene sammen

HiFiMan overrasker med hybrid-hodetelefon

Finn den beste Black Friday-prisen på hodetelefoner

Ny generasjon B&O-propper

Sjekk de lekre hodetelefonene!

Kraftpakke rett i lomma

Beyerdynamic: Proffe hodetelefoner med ny teknologi

Nytt flaggskip fra Grado: Signature HP100 SE

Lyd & Bilde