TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Denon PerL: Skreddersydd til din hørsel

Med Denons oppkjøp av Nura, kan de nå gi oss noen av de mest avanserte øreproppene på markedet, nemlig PerL og PerL Pro.

Av / 21.08.23 - 11:08
Denon PerL: Skreddersydd til din hørsel

For å ta det første først: Nura har laget noen av de mest imponerende produktene vi har hørt, med NuraPhone og de trådløse øreproppene NuraTrue og NuraTrue Pro. Men i våres kom nyheten om at Denon har kjøpt dem opp, og fremover eksisterer ikke lenger produkter under Nura-navnet.

I stedet har Denon nå tatt over teknologien, og de første produktene blir de helt trådløse øreproppene PerL og PerL Pro. Og de er så å si identiske med NuraTrue og NuraTrue Pro.

Denon-PerL-Pro-hearing
Denon PerL og PerL Pro justerer lyden til brukerens hørsel. Skjermbilde: Denon-webinar

Justeres til hørselen

Det virkelig spesielle med øreproppene er at de justerer seg til brukerens unike hørsel, med Masimo Adaptive Acoustic Technology (AAT). Ved å sende testtoner inn i øret, og måle det som kommer ut igjen, så skal algoritmen vite hvilke filterhår som fungerer og ikke.

Algoritmen tar både høyde for hørselstesten, men også alderen til brukeren, når den lager en lydprofil.

Journalistens egne erfaringer med produktene fra Nura er da også at dette er noen av de mest spennende – og mest vellydende – produktene i feltet. Dette gjør at forventningene til Denons nye ørepropper er enormt høye.

Annonse

Store drivere

PerL og PerL Pro bruker begge store 10 mm drivere, men Pro-modellen har en mer avansert membran med trippelt lag og bruk av titan. Lyden er dermed bedre.

Denon PerlPro_2-enhanced
Denon PerL Pro gjenkjennes av metallringene i ytterkant. Foto: Denon

Tapsfri lyd i Pro-modellen

Pro-modellen har i tillegg den nye aptX Lossless-kodeken, som gir ekte CD-kvalitet over Bluetooth. Denne skal til og med være bedre enn LDAC-kodeken, og gir da 16-bits lyd helt uten tap. Dette tar den etter NuraTrue Pro, som da også fikk en meget god test hos oss, med en subtil men viktig forbedring da vi testet med Lossless-kodeken.

Pro-modellen er dessuten den eneste av de to med mulitpunkts tilkobling, altså at den kan være tilkoblet to kilder samtidig.

Støykansellering

Begge modellene har aktiv støykansellering, men bare i Pro-modellen er den adaptiv. Altså at mengden støykansellering tilpasses situasjon og miljø. Denne skal også lære seg til å bli bedre etter hvert som man bruker den.

Pro-modellen har i tillegg 5-bånds tonekontroll (EQ), og dessuten romlig lyd, eller Spatial Audio fra Dirac. Vår erfaring med denne, er at den tilfører en diskré 3D-effekt til innholdet, men ikke mer enn at det fortsatt føles ut som stereo, og ikke surroundlyd. Journalisten likte bedre lyden uten denne effekten, og er ikke noe vi ville lagt spesielt vekt på, når du skal velge mellom de to modellene.

Denon PerL_2-enhanced
Denon PerL. Foto: Denon

Bass = Immersion

Begge modellene har såkalt Immersion-funksjon i appen, som villedende nok faktisk betyr bassjustering. Dette er samme som med Nura-produktene, og vår erfaring er at denne bassjusteringen faktisk gjør mye for lyden, og siden det ikke maskerer for mellomtonen når man øker bassen, er det en utelukkende positiv funksjon.

Batteritid

Begge modellene har god batteritid, hvor Denon PerL har 6 timer i proppene, med tre ekstra ladinger i etuiet. Totalt 24 timer der, altså. For PerL Pro økes total spilletid til 32 timer, med 8 timer i selve proppene.

Denon-PerL-Pro-1-enhanced
PerL Pro. Foto: Denon

Denon PerL og Denon PerL Pro: Pris og tilgjengelighet

Begge øreproppene blir tilgjengelige de nærmeste dagene, til 199 og 349 dollar; nøyaktig det samme som Nura tok for sine. Her hjemme betyr det i så fall ca 2500 kr for Denon PerL og 4000 kr PerL Pro.

Lyd & Bildes egne tanker

Ut ifra Denons web-presentasjon av de to produktene i dag, fremstår de faktisk som identiske med NuraTrue og NuraTrue Pro. Vi forventer noen forskjeller, som i appens grensesnitt osv, og kanskje vil Denon ha justert klangbalansen noe for å bedre matche andre Denon-modeller på markedet.

Men forskjellene mellom Denon PerL og PerL Pro er nøyaktig de samme som mellom NuraTrue og NuraTrue Pro, inkludert Pro-modellens aptX Lossless-kodek, driverne med membran i titan, batteritid og Dirac romlig lyd. Designen er også skvett lik, hvor standard- og Pro-modellen skilles ved at Pro har en metallring rundt.

Det blir spennende å sjekke om det er tilfelle. Vi har fremdeles NuraTrue Pro liggende, og vil derfor finne ut om det er noen forskjell i det hele tatt.

Forhandler er HiFi Klubben

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 hendelser på “Denon PerL: Skreddersydd til din hørsel”

  1. Pål Normann Myrseth

    Hadde vært fint om dere også kunne testet batteritiden og ikke bare gjengitt produsentens data som etter mine erfaringer kommer til kort. Har 4 true wireless propper på hylla her hjemme og JBL Tour Pro 2 er de som kommer nærmest oppgitt batteritid før de må en runde i etuiet. På den annen side er Sony wf-1000xm5 de som må tilbringe kortest tid i etuiet for å fullføre en arbeidsdag. Sennheiser Tw2 er favoritten når det kommer til lydgjengivelse. Mine gamle trofaste Jabra Elite 75t kommer til kort når det gjelder batteri og lyd, men er helt der oppe når det gjelder betjening og ikke minst samtalekvalitet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Technics lover enda bedre lyd med ny toppmodell

Hodetelefoner med egen lydsender

Slik vil Belkin gjøre bransjen grønnere

Styr unna billigdritt til jul!

LG og will.i.am slår hodene sammen

HiFiMan overrasker med hybrid-hodetelefon

Finn den beste Black Friday-prisen på hodetelefoner

Ny generasjon B&O-propper

Sjekk de lekre hodetelefonene!

Kraftpakke rett i lomma

Beyerdynamic: Proffe hodetelefoner med ny teknologi

Nytt flaggskip fra Grado: Signature HP100 SE

Lyd & Bilde