TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Sony Bravia Projector 9 og 8: Endelig skikkelig HDR!

Med ekte 4K, dynamisk HDR og imponerende lysstyrke fra laser lover Sony Bravia Projector 9 og 8 overlegne kinoopplevelser i hjemmet. Lyd & Bilde var eneste nordiske medium til stede under avdukingen.

Skrevet av / 06.09.24 - 10:02
Sony Bravia Projector 9 og 8: Endelig skikkelig HDR!

Sony har avduket sine nyeste hjemmekinoprojektorer for hardbarkede entusiaster, nemlig Sony Bravia Projector 9 (VPL-XW8100ES) og Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES). Lyd & Bilde var som eneste nordiske medium invitert til avdukingen, hvor nesten utelukkende engelsk presse var representert.

Disse modellene er en betydelig oppgradering fra forgjengerne, med forbedret lysstyrke og en ny XR-prosessor som skal ta kinoopplevelsen hjemme til nye nivåer.

Sony Bravia Projector 8 & 9 onsite
Christopher Mullins, produktsjef for hjemmekinoprodukter hos Sony Professional, presenterer de to nye projektorene, Sony Pravia Projector 8 og 9. Foto: Geir Gråbein Nordby

Høyere lysstyrke

Bravia Projector 9, som erstatter VPL-XW7000ES, skiller seg ut med en heftig lysstyrke på 3400 lumen, mens Bravia Projector 8 byr på 2700 lumen. Dette er nok til å fungere godt i en halvmørk stue, men samtidig rimer det dårlig å investere såpass mye penger i en projektor, om man ikke har et dedikert kinorom. Begge modellene deler kabinett og ser derfor identiske ut. De har også begge blå laser som lyskilde og SXRD-paneler i ekte 4K pikseloppløsning.

Annonse
Les også Skremmende realistisk kinobilde Sony tar laserkino til nye høyder, med en high-end-projektor som får kjeven til å falle i gulvet.

Endelig skikkelig HDR

Den viktigste oppgraderingen er den nye, kraftige XR-prosessoren. For endelig har Sony fått skikkelig dynamisk HDR tone mapping! Dette hevdet deres markedsavdeling med forgjengerne også, men denne gangen stemmer det. Det betyr at projektoren analyserer og optimaliserer hvert enkelt bilde i sanntid, noe som resulterer i betydelig forbedret kontrast og detaljrikdom. Under en eksklusiv demonstrasjon av blant annet filmen «Pan» viste Bravia Projector 9 en imponerende evne til å håndtere utfordrende scener med høy kontrast, uten å brenne ut i høylys eller miste detaljer i skygger. Spesielt en solnedgang i en av scenene er en utfordring, som Sony tok på strak arm.

Sony Bravia Projector 9 demo
Overbevisende demo av Sony Bravia Projector 9. Foto: Geir Gråbein Nordby

Gaming-funksjoner

For gamere byr begge modellene på HDMI 2.1-kompatibilitet, som støtter 4K/120fps med bare 12ms bildeforsinkelse (input lag). Auto Low Latency Mode sørger videre for at projektoren automatisk optimaliseres for gaming når en spillkonsoll kobles til.

Bravia Projector 9 er utstyrt med den samme «Advanced Crisp Focus» (ACF) linsen til forgjenger VPL-XW7000ES, som består av 13 linseelementer, inkludert 12 glasselementer og ett i plast. Dette bidrar til forbedret bildekvalitet og skarphet over hele bildeflaten.

Sony Bravia Projector 9 onsite
Sony Bravia Projector 9 (VPL-XW8100ES). Foto: Geir Gråbein Nordby

Motorisert optikk, linseminne – og keystone

Begge projektorene er helmotorisert optikk, som betyr at zoom, linseforskyvning og fokus kan stilles direkte fra fjernkontrollen. Alle justeringer kan lagres i ett av fem linseminner, som nå er to flere enn tidligere. Dette kommer godt med, siden det ikke er ett standard bredformat på film og kino, men mange.

Les også Laserskarpt kinobilde Markedets rimeligste laserprojektor med ekte 4K-oppløsning er nøyaktig så fantastisk som det høres ut.

For første gang har Sony dessuten valgt å utstyre de nye projektorene med keystone-innstilling. Det betyr at du kan endre geometrien til bildet, om projektoren ikke står med rett vinkel mot lerretet. Man kan hevde det er en uting, fordi det reduserer den faktiske pikseloppløsningen i bildet, men siden enkelte har begrenset med plasseringsmuligheter for projektoren, så har Sony valgt å ha denne muligheten nå. Og dermed gjøre projektorene enda mer brukervennlig.

Sony Bravia Projector 8
Sony Bravia Projector 8 (VPL-XW6100ES). Foto: Geir Gråbein Nordby

Hvordan vil markedet ta imot dem?

I et marked dominert av Sony og JVC når det gjelder native 4K-projektorer, posisjonerer de nye modellene seg godt opp i toppsjiktet. Mens JVC i samme prisklasser tilby noen unike funksjoner som 8K pikselskifting, må vi si oss imponert over Sonys nye XR-prosessor og forbedrede HDR-ytelse.

Lyd & Bilde ser frem til å test disse projektorene så snart som mulig.

Foto: Sony

Bravia Projector 9 og Bravia Projector 8: Pris og tilgjengelighet

Projektorene er designet for dedikerte hjemmekinorom og mediarom, og prises til henholdsvis 26 000 euro for Bravia Projector 9 og 16 000 euro for Bravia Projector 8. Vi har ikke fått norske priser ennå, men regner med det kan oversettes til rundt 300 000 og 200 000 kroner her til lands. Så, ja, dette er heftige greier. Bravia Projector 9 kommer i november, mens Bravia Projector 8 forventes i handelen i oktober.

Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100w_es_front_240606_09-Mid (1)-enhanced Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100b_es_front_2400606_02-Mid (1)-enhanced Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100w_es_3q_240606_08-Mid (1) (1)-enhanced Sony Bravia Projector 9 vpl-xw8100b_es_3q_2400606_01-Mid (1) (1)-enhanced Sony Bravia Projector lifestyle 2 Sony Bravia Projector lifestyle 1
<
>
Sony Bravia Projector 9 (VPL-XW8100ES). Foto: Sony

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Samsungs nye laserprojektorer slippes 5. september

Epson frister med gigantbilde

Spinnvill lydplanke fra Nakamichi

Budsjettvennlige høyttalere

Alt du trenger til hjemmekinoen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby Vision kommer til en kinosal nær deg

4K-projektor: Ta hjemmeunderholdningen til den store skjermen

Scroll to Top