Ryktene om at Apple skulle produsere en egen TV har svirret på nettet i årevis. Og ifølge Steve Jobs’ biografi ville han skape en integrert TV som var lett å bruke, som var synkronisert med alle dine enheter og iCloud – Og så lett å bruke som overhode mulig. «Jeg har endelig knekt nøtten» skal han ha uttalt. Men som vi alle vet har prisene på TV-er stupt, og gjort det vanskelig å tjene penger på komplete TV-er. Kanskje er nye Apple TV det som gjenstår av Jobs drøm?
Forrige Apple TV var jo en hyggelig mediaspiller hvor man kunne se på bildene sne, leie filmer og speile iPad-skjermen opp på TV-skjermen. Samt at det etter hvert kom noen apper for å se på strømmet film og TV-kanalenes «catch up» tilbud på nettet. Men den var meget låst, tilbudet var dårlig og det var Apple selv som bestemte hvilke apper som skulle dukke opp på skjermen. Dessuten var den litt omstendelig å bruke dersom man skulle søke eller taste inn noe.
Vi gjør oppmerksom på at denne første testen er basert på den programvaren som var tilgjengelig før lanseringen. Tilbudet av apper var meget begrenset, og vi kommer derfor med enny oppdatering når vi har fått se noen av de «hundrevis» av appene som Apple har lovet skal finnes tilgjengelig på premieredagen.
Hei Siri
Den nye Apple TV har blitt en helt annet enhet, med langt flere bruksområder enn den gamle. Dette takket være en mye mer kraftfull maskinvare som kan kjøre betydelig mer krevende apper. Man har også satt inn et nytt operativsystem kalt tvOS, en variant av iOS tilpasset den store skjermen. Dessuten finnes det nå en ordentlig App Store, med et større tilbud slik at man selv kan velge hva man vil se på.
Installasjonen kunne ikke ha vært enklere. Det er bare å sette i strømledningen og koble den til en ledig HDMI-inngang. Når du holder din iPhone eller iPad inntil, overføres automatisk innstillinger for ditt trådløse nettverk og din Apple ID.
Apparatet styres av en helt ny fjernkontroll, med volumknapper som automatisk styrer TVens lydstyrke. Foruten knappene har den også en touchflate hvor man med fingeren kan velge på skjermen og trykke for å klikke. Akkurat som pekeplaten på en laptop. Dessuten har fjernkontrollen innebygget gyrosensor, slik at den kan brukes til å styre apper med håndbevegelser. Men det løser jo ikke problemet med innmatingen av ord…
https://youtu.be/YV47Q8mNO1I
Nettopp her er det jo Apples stemmeassistent Siri kommer inn. Tanken er at man i stedet for å taste skal kunne trykke på mikrofonknappen og si til Apple TV hva man vil gjøre, se på, lytte til eller vite mer om. Og som vi selv fikk demonstrert ved introduksjonen, fungerer det meget bra – på engelsk. Siri gjør Apple TV mye raskere og lettere å bruke enn noen annen mediaspiller vi har sett, inklusiv de som er innebygde i smart-TVene. Derfor er det et stort minus at Siri ennå ikke er tilgjengelig på norsk.
Smartere enn smart
Akkurat som på de fleste smart-TVer, og gamle Apple TV for den saks skyld, gir den nye Apple TV tilgang til det medieutvalget man kan forvente: Apples egen filmbutikk, Netflix og Viaplay er på plass fra start. Det gjelder også det lokale nettilbudet av TV-kanaler som NRK. Dette er ikke noe nytt, men vi kan forvente betydelig flere apper nå som markedet for alvor får adgang gjennom App Store. Forhåpentligvis vil det bringe med seg et rikere innhold: Vi har allerede sett eksempler på amerikanske sportsapper med både livesendinger og masser av ekstra innhold. Det ryktes også at Plex skal slippe en app som plutselig vil gjøre den til en perfekt nettverksbasert mediespiller.
I butikken finnes det også nyttige apper som Airbnb for å finne ferieinnkvartering, pedagogiske apper for å lære seg nye ting, interaktive kokebøker med inspirerende oppskrifter, og treningsprogram som motiverer deg til å holde formen ved like. På lengre sikt kan man også tenke seg en kobling opp mot Apple Watch, som måler pulsen din mens du trener, og kanskje til trådløse kameraer for å se hvem som ringer på døren, og andre muligheter vi ikke engang kan forestille oss i dag. Apple TV kan potensielt bli navet i det smarte hjemmet, noe Apple allerede har antydet med sitt HomeKit.
https://youtu.be/YlvwbIKWXAs
Her er noen av appene tilgjengelig ved lansering. (Film: Jonas Ekelund, Lyd Bilde)
Spillkonsoll på kjøpet
Heller ikke spillprodusentene har vært sene om å henge seg på den nye plattformen. Alle som leverer populære spill til iPad,har trolig sittet oppe døgnet rundt for å tilpasse sine spill til det nye formatet. Og det gjør de klokt i, for det er ingen hemmelighet at spill blir mye tøffere på storskjerm. Om det ikke holder med fjernkontrollens pekeplate eller gyrosensoren, kan man også koble inn en skikkelig håndkontroll via Bluetooth.
Det minner nesten om gamle gode spilldager. (Skjermbilde: Jonas Ekelund, Lyd Bilde)
Enklere spill som det morsomme Crossy Road, det smarte Shadowmatic og plattformlignende spill som Edge Extended fungerer bra. Men også actionspill som romfartsspillet Galaxy on Fire, arkadeklassikeren Rayman Adventures og det fartsfylte bilspillet Asphalt 8, fungerer overraskende bra.
Bilspill funker bra med fjernkontrollen selv om grafikken ikke holder PS4-nivå (Skjermbilde: Lyd & Bilde)
Spillgrafikken kan ikke sammenlignes med Xbox One eller PS 4, men dette er helt klart en utfordrer til Nintendo, spesielt om man har samme type av bevegelsesfølsom spillkontroll innebygd i fjernkontrollen. Det skal bli spennende å se hvor langt utviklerne kan presse grafikken fremover.
Konklusjon
Nye Apple TV kan vise seg å bli det perfekte apparatet å koble til din TV. Med et potensielt grenseløst tilbud av apper er det vanskelig å se hvor mye den kommer til å revolusjonere hjemmeunderholdningen, og kanskje også bli et naturlig nav i det smarte hjemmet. Som bonus får man en helt ok spillkonsoll på kjøpet. Hvordan man bruker den om ett år ser trolig helt annerledes ut enn nå ved lanseringen. Men det er et stort problem, og det er at Siri ikke fungerer på norsk. Det er fortsatt en meget kompetent og hyggelig mediaspiller, men da stemmestyringen er en så kritisk funksjon for å gjøre den lettere å bruke, føler vi oss faktisk snytt for det som skulle være det mest revolusjonerende av alt. Inntil det kommer får vi nøye oss med å «bare» være kjempefornøyde med et stort steg fremover.