Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er svært stolt av kinoen min, for med få unntak har jeg nemlig gjort alt selv. Jeg har også gjort en del utradisjonelle valg, både med tanke på utstyr og utforming, noe som gjør kinoen min ganske unik. Det kan være grunnen til at det fra redaksjonens side ble ytret ønske om at jeg skulle skrive om kinoen, og redaktøren mente teksten kunne utformes som en ”slik gjorde jeg det”-artikkel. Derfor kommer det til å være litt mindre tekst og litt flere bilder enn vanlig. Siden bilder sier mer enn tusen ord er det kanskje like greit!
Hva må du huske på?
For å unngå en del klassiske feller er det viktig å ta seg god tid til å planlegge. For når rommet står ferdig og man har mest lyst til å bruke rommet er det bittert å måtte gjøre endringer, og desto grovere feil man har begått desto mer bittert smaker det. Derfor vil jeg anbefale å måltegne rommet i passende målestokk, enten ved hjelp av et tegneprogram eller på millimeterark. Så snart en målsatt skisse foreligger kan man beregne lerretstørrelse og -type, kasteavstand til projektor, plassering av lys/spotlight, antall stoler/rader og plassering av stikkontakter. Det er også veldig nyttig å kunne regne ut hvor mye materialer man trenger og for eksempel størrelsen på teppet. På den måten unngår man å kjøpe mer enn man trenger.
Verktøy
Du har hørt munnhellet ”rett verktøy er halve jobben”? Sann historie! Det du trenger for å bygge en tilsvarende kino selv er når sant skal sies ikke småtterier, men en slik investering betaler seg i mangfold etter hvert som arbeidet skrider fremover. Regn med å måtte investere minimum 15-20.000 til verktøy hvis du ikke allerede eier, kan låne eller leie det du trenger. I tillegg til en snekkers grunnutrustning (hammer, blyant, meterstokk, dor, vinkel, håndsag, tapetkniv og lignende) er følgende verktøy å anbefale: Kappsag, gjærsag, batteridrill, laser, vater, pussemaskin og høvel. Det er bare fantasien som setter grenser for verktøyhaugen, men glem for all del ikke verneutstyret! Siden du bygger kino vil det være naturlig å passe ekstra godt på både syn og hørsel. Jeg for min del bruker i tillegg skikkelig håndverkerbukse og vernesko med stålsåle. Jeg kan skrive under på at det er en særegen opplevelse å se en 90 mm spiker stikke ut av skoens overlær, især når foten befinner seg inne i skoen! Dette er en opplevelse som forsterkes ytterligere av å trekke spikeren ut igjen samme veien som den kom inn.
Akustikk
Akustikken i hjemmekinoen er svært viktig. Et billig anlegg vil kunne låte fantastisk i et akustikkbehandlet rom, mens et anlegg i øverste spitzenklasse aldri noensinne vil kunne låte optimalt i et ubehandlet rom. Det er min bastante påstand og jeg har hittil ikke hørt noe som motstrider disse erfaringene. Man kan brenne av så mye penger man vil på slike tiltak og man kan få profesjonell hjelp. Jeg valgte å stole på egne erfaringer i forhold til hva som har fungert for meg tidligere og hva jeg har hørt hos andre. Det jeg vet fungerer utmerket, er å bruke ordinære akustikkplater fra Glava eller Rockwool. Dette er industrielle og delvis ubehandlede plater man får i forskjellige tykkelser, men de må enten trekkes i stoff eller gjemmes på annet vis. Ikke noe av det man får kjøpt av såkalte spesialprodukter for Hi-Fi er bedre – bare finere. Siden ingen rom er like anbefaler jeg at du leter opp mer informasjon om dette på nett siden det her ikke er plass til en lengre utredning. Søk, og du skal finne!
Budsjett
Før du begynner på prosjektet må du kanskje – litt avhengig av tykkelsen på lommeboka di – ha et budsjett å forholde deg til. Jeg mener at rommet bør tilgodeses med så mye midler som mulig siden dette er det som er vanskeligst å gjøre noe med i ettertid. Du tenker sikkert at jeg våser med en slik uttalelse, men tenk på følgende: Det er mye enklere å skifte ut enkeltkomponenter i anlegget i ettertid, enn det er å endre på rommet. Det blir selvfølgelig ingen hjemmekino uten høyttalere og bilde, men enhver kan gakke hen til sin nærmeste butikk og fylle handlekurven med hjemmekinoutstyr. Velger du derimot å bygge et skikkelig rom hvor akustikk og lyskontroll er godt ivaretatt er det helt utrolig hvor mye moro man kan få fra relativt enkelt utstyr. Så lenge man har skikkelig bass og stort bilde fra dag én er mye gjort. Å finpusse lyd og bilde i ettertid er enkelt, da trenger man bare å dytte inn mer penger.
Egne begrensninger
Alle som leser aviser nå til dags har fått med seg at det advares mot å gjøre større inngrep i boligen selv – bortsett fra enkle saker som tapetsering, maling og terrassebygging på bakkenivå, er tilsynelatende alt farlig og syv magre år venter den som prøver seg. Jeg mener uansett du bør prøve, for hva har du egentlig å tape? Sannheten er at det selvfølgelig er ting som kan gå galt. Universelle tips er vanskelig å gi siden man selv må trekke opp sine egne grenser, og hvis du ikke er fagutdannet er det allikevel ting man skal styre unna. For eksempel er det elektriske anlegget noe fagfolk må ta seg av. Likeledes er beregning, endring eller montering av bærende konstruksjoner noe fagfolk bør utføre. Det samme gjelder endringer av røropplegg hvis man støter på noe slikt. Ellers er det bare å slå seg løs med hammer og sag.
Til slutt
Det å bygge sin egen kino er veldig givende og ikke minst gøy. For min egen del har kinoen blitt nøyaktig så bra som jeg hadde håpet på! De av dere som syntes dette ser spennende ut er hjertelig velkomne til å se flere bilder fra byggingen på den åpne Facebook-profilen www.facebook.com/thepurpletheater
Nyttige lenker
• Tegneprogram sketchup.com
• Projektoravstand projectorcentral.com
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser