TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte surroundreceivere

Vi har funnet frem til det vi mener er de beste surroundreceiverne på markedet i dag. Nytt i 2012 var økt fokus på nettverksstrømming, deriblant AirPlay.

Av / 29.01.13 - 07:11
Årets anbefalte surroundreceivere

Mens prisene på surroundreceivere og –forsterkere til og med 2010 falt hvert år samtidig som kvaliteten økte, later det til at prisfallet har flatet ut. Produktene i 2012 holdt omtrent samme lydmessige kvalitet som fjorårets. Forskjellen ligger i økt fokus på strømming og brukervennlighet, spesielt populært har det blitt med fjernkontroll-apper til smartmobiler og nettbrett. Hvor noen produsenter har vært flinkere enn andre.

Det har blitt standard også i budsjettklassen å utstyre surroundreceiverne med nettverkstilgang og strømming. Flere er nå på banen med innebygd AirPlay-støtte (trådløs strømming fra iPhone/iPad og iTunes), og mange har internettradio.

Nettverksstrømming betyr at receiveren spiller musikk via hjemmenettverket – enten trådløst eller med kabel – musikk som er lagret på en datamaskin eller harddisk tilkoblet nettet.

Alle receivere vi testet i 2012 kan dessuten styres via en fjernkontrollapp til smartmobilen eller nettbrettet. En slik app gir større oversikt og økt brukervennlighet i forhold til receiverens medfølgende fjernkontroll.

Alle receivere på markedet nå er 3D-kompatible, det betyr at en 3D-Blu-ray-spiller kan kobles til med HDMI-kabel, og 3D-signalet er intakt i andre enden, der det kobles til TV-en. Lydreturkanal (ARC) har også de fleste, slik at lyden fra TV-kanalene spilles over anlegget uten behov for en ekstra lydkabel.

Annonse

De aller fleste ønsker en receiver som både skal gjengi filmlyd og stå for de musikalske stereoopplevelsene. Receivere med god lydkvalitet starter på rundt 4.000 kroner. Men bruker du 10.000 kroner får du mye mer kraft og kontroll, bedre lyd og flere tilkoblinger. En dyrere receiver vil ofte også gjøre en bedre jobb med å automatisk kalibrere høyttalerne til rommet, grunnet bedre prosessor.

 

Surroundreceiver, budsjettklasse

Onkyo-TX-NR616-990x440

Onkyo TX-NR616

Onkyo har satset på 4K-oppskalering og en masse tilkoblinger, inkludert åtte HDMI-innganger. Men viktigst er at TX-NR616 låter fabelaktig!

Via nettverk eller USB-minne strømmer receiveren det meste av musikkformater, bortsett fra Apple-formatene Apple Lossless og AIFF. Dessverre har den heller ikke AirPlay, så om du har din lokale musikksamling lagret i et av de formatene, er det ikke mye Onkyo-receiveren får gjort med dem. Annet enn å koble din iPod, iPhone eller iPad direkte til USB-inngangen. Derimot har receiveren innebygd Spotify, som du kan styre som du vil gjennom Onkyo Remote for smartmobiler med iOS og Android. Bruker du Wimp på mobilen, bør den være av typen iPhone, så du kan koble den gjennom USB-inngangen i front.Oppsett og bruk går fint. Oppsettmenyen ligger litt gjemt, men når alt er stilt inn første gang er det for det meste en hurtigmeny du skal forholde deg til. Denne legger seg oppå TV-bildet, slik at innstillinger kan gjøres mens innholdet går.

Film på Blu-ray gjengis med godt kraftoverskudd og rene og åpne dialoger. Lydbildet er stort og dynamisk, og actionsekvenser kan gjøre det temmelig hett rundt ørene. Receiveren er kraftigere enn sine likeprisete konkurrenter, selv om heller ikke denne kan kjøres helt opp til referansenivå (kinolydnivå) uten at lydbildet låter noe forvrengt og hardt. Rytmisk musikk i surround kan også låte heftig og rytmisk, og dessuten med overraskende god oppløsning oppover.

Klangstrukturen i et flygel er god, og lydbildet er stort og åpent. Onkyo-receiveren er den beste i sin klasse hva surroundlyd angår.

Musikk i stereo funker også meget fint. Kvinnevokaler er klare, med detaljerte overtoner og et åpent lydbilde. Det er bra dreis på rytmikken til rockemusikk, og selv om en likepriset stereoforsterker har bedre tonestruktur, har den ikke nødvendigvis muskelkraften til TX-NR616. Og musikk fra Spotify er kult!

Les testen her

 

Surroundreceiver mellomklasse

Yamaha_RX-A1020-990x505

Yamaha RX-A1020

Yamaha RX-A1020 er en avansert receiver med smarte funksjoner som løfter lydopplevelsen til nye høyder. 

Yamaha var tidligere ute med høydekanaler enn noen av sine konkurrenter, og mange lurte lenge på hva man skulle med det. Først når Dolby kom med Pro Logic IIz begynte verden å få øynene opp for det, men Yamaha fnøs på sin side og mente deres metode var langt bedre. RX-A1020 har selvsagt dette på plass.

Høydehøyttalerne kan også brukes til å trekke senterkanalen opp over senterhøyttalerens fysiske plassering, skulle den være plassert under TV-en eller lerretet. Synes du dessuten dialogene ikke er tydelige nok på en gitt film, kan funksjonen ”Dialognivå” (Dialog Enhancer) gjøre dialogene tydeligere.

RX-A1020 har AirPlay, men også Yamahas egen MusicPlay-funksjon. Brukermessig er de to nesten identiske, men MusicPlay funker også med Android-enheter. Avanserte funksjoner og lydmodi er enkelt tilgjengelig fra fjernkontroll-appen, spesielt begeistret er vi for iPad-appen, som utnytter den store skjermflaten meget effektivt, med masse funksjoner tilgjengelig med et tastetrykk. Den er dessuten på norsk! På film i surround er det ingen tvil om at Yamahas høydekanaler funker bedre enn de andres. De er mer integrert i lydbildet og får alt til å låte som et stort landskap hvor de andre blir litt mer oppstykket.

Selve lydkvaliteten i surround er også meget bra. Spesielt basskanalen integreres på en måte som gir mer trøkk i bassregisteret. Dialogene er store og mektige, og sjøkrigen i ”Battleship” er en virkelig ”larger than life” affære.

Dette er også den eneste receiveren jeg ikke er i tvil om at jeg vil bruke høydekanalene også når jeg lytter til klassisk musikk i surround. Bare hør på Trondheimsolistenes ”Souvenir” på Blu-ray, med sitt store rom. Fiolinene låter herlig aggressivt, og det er i det hele tatt svært underholdende.

Elektropop signert Lucy Swann fra plata ”La Petite Morte” har dessuten meget heftige bassrytmer, som Yamaha-receiveren får frem til de grader. At den kunne hatt enda mer finmasket overtonegjengivelse, bryr vi oss fint lite om. 

Les testen her

 

Surroundreceiver toppklasse

Onkyo-TX-NR1010-990x505

Onkyo TX-NR1010

Nye finesser forbedrer brukervennligheten til Onkyo. Lydkvaliteten er også så absolutt på plass, i en receiver som er tett på komplett.

En meget tøff funksjon er at receiveren har innebygd digitalt toveis delefilter til høyttalerne. Har du høyttaler uten innebygd delefilter, fikser receiveren jobben. Funksjonen kan også brukes til høyttalere tilpasset bi-wiring. Receiveren setter da riktig tidsforsinkelse til hvert element, for beste mulig faserespons.

På bildesiden har receiveren støtte for 4K-oppløsning og kan til og med skalere opp til den nye HD-standarden med Marvells Qdeo-chip.

Første gang receiveren skrus på, møtes man av en meny, som spør hvilket språk du bruker. Deretter er det bare å kjøre autooppsettet, og du er i gang. Audyssey MultEQ XT32 er en 32-bits digital romkorreksjon, som korrigerer lyden fra høyttalerne etter maksimalt åtte målepunkter i rommet, for å lære rommet best mulig å kjenne før receiveren kompenserer.

Onkyo TX-NR1010 er en meget vellydende receiver. Den har glimrende kontroll på lydsporet, samtidig som overtonene kommer frem med luft og detaljer. Dialogene på film er klare, luftige og med god fylde i brystklangen. Samtidig er det meget god kontroll på lydeffektene. Har du ikke råd til toppmodellen, er dette et meget godt kompromiss. Skjønt, kompromiss og kompromiss. For 18.000 kroner skal man virkelig ikke føle at man har kjøpt noe halvveis. Og det har du ikke heller, for dette er virkelig ”the real thing” innen flerkanals hi-fi og hjemmekino.

At receiveren i tillegg er brukervennlig er et stort pluss. Så får vi bare tilgi Onkyo for ennå ikke å ha fått AirPlay i receiverne sine.

Les testen her

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Projektor eller peiskos? Denne gir deg begge deler - pluss lyd

Knøttliten UST-projektor fra Samsung

Ny 4K-laser fra ViewSonic

Samsung-projektor med sylskarpt bilde på opptil 150 tommer

Nytt lydformat til hjemmekino og gaming

Smart projektor fra uventet hold

Opptil 150 tommer på veggen - helt enkelt

XGIMI projektorer lyser opp hjemmekinoen

Sonys nye projektorer ser fantastisk ut

Ny lydplanke-versting fra Klipsch

Hva er pikselskifting i en projektor?

Ny hjemmekino-tungvekter fra Denon

Lyd & Bilde