Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Vi besøker Harman Audio Engineering Lab i Kvistgaard

I byen Kvistgaard, en snau time nord for København, ligger et internasjonalt lydlaboratorium som utvikler lyd for JBL og Harman Kardon. Vi tok turen innom.

Skrevet av / 31.05.24 - 15:45
Vi besøker Harman Audio Engineering Lab i Kvistgaard

Når bussen med de inviterte fra verdenspressen stopper i et industriområde i utkanten av den lille landsbyen, kan det nesten virke som om vi har kjørt feil. Det er ingen store skilt som viser at Harman holder til her, og bygningen huser blant annet en resirkuleringsbedrift og en produsent av alkoholholdige shots med godterismak.

Omgivelsene er noe mindre imponerende enn Northridge-laboratoriet, som vi besøkte i høst. Det er riktignok ikke så langt ned til København, men det kan ikke sammenlignes med Hollywood.

Men vi har altså kommet til rett sted. Inne i bygget finner vi Harman Audio Engineering Lab, der ingeniører utvikler og forsker på lyd til hodetelefoner for hele verden. Laboratoriet er dedikert til utvikling av hodetelefoner, og er det første av sitt slag i Europa.

Les også Et innblikk i Harmans aller helligste Vi fikk besøke stedet hvor JBL ble født. Og der hvor selskapets høyttalere fortsatt lages ved Harmans akustiske utviklingssenter.

«Som en ingeniør med livslang karriere i lydbransjen er åpningen av vårt nye lydtekniske laboratorium i Danmark et veldig stolt øyeblikk for meg», sier Carsten Olesen, President of Consumer Audio i Harman. «Ved å utvide vårt danske hovedkvarter i Kvistgaard legger vi til rette for en infrastruktur som muliggjør innovasjon, samarbeid og banebrytende resultater som vil drive lydbransjen fremover. Lydteknologi er et av Danmarks sterkeste teknologiområder, og vi er glade for å kunne skape et sted for innovasjon i vårt danske hovedkvarter.»

Det var en stolt direktør for Consumer Audio, Carsten Olesen, som annonserte det nye senteret. Carsten Olesen er dansk, men har i løpet av sin karriere jobbet for Harman over hele verden (Foto: John Alex Hvidlykke)

Plasseringen i Danmark er ingen tilfeldighet. Det finnes mer enn 60 bachelor- og masterutdanninger ved danske universiteter og høyskoler der lyd er en viktig del av pensum. Og mer enn 50 prosent av alt høreapparatsalg i verden kommer fra danske produsenter.

«For å skape de beste produktene er det viktig at vi inspirerer og utfordrer hverandre», fortsetter Carsten Olesen. «Vi må samarbeide med de beste aktørene og de unge talentene i bransjen. Vi ser frem til å samarbeide med DTU og andre danske universiteter og DSC for å fortsette å drive frem lydinnovasjon, og vi utnytter den dype og rike historien om lydinnovasjon i Danmark.»

Testrom i henhold til internasjonale standarder

Det lydtekniske laboratoriet i Kvistgaard har blant annet et verksted der ingeniører skal forske på og utvikle innovative teknologier. Det finnes også et såkalt «Diffuse Sound Chamber» for å designe og teste lydytelse i henhold til «Harman Listening Curve», som er en internasjonal referanse for måling av lydkvalitet.

Dr. Sean Olive er en av verdens ledende eksperter på hodetelefoner, og deltok på åpningen for å fortelle om sitt forskningsarbeid innen testing av hodetelefoner (Foto: John Alex Hvidlykke)

Det lydtekniske laboratoriet vil sysselsette ingeniører fra hele verden, og et samarbeid med danske universiteter som DTU (Danmarks Tekniske Universitet) vil gi mulighet til å jobbe med lokale, unge ingeniørtalenter.

Harman-Kvistgard-Audio-Lab-2 Harman-Kvistgard-Audio-Lab-3
<
>
I det såkalte «Diffuse sound chamber» kan prototyper av hodetelefoner og ørepropper testes i et simulert akustisk miljø (Forto: Harman)

Harman er også blitt medlem av Danish Sound Cluster, en nasjonal organisasjon som representerer Danmarks lydindustri og fremmer bærekraftig vekst og innovasjon. Medlemmene i Danish Sound Cluster er forskjellige, men de fokuserer alle på å forbedre folks liv gjennom innovative lydløsninger innen hørsel, akustikk, støy, lydproduksjon og opplevelser.

Forskningen handler ikke bare om hodetelefoner. «Jeg vil at du skal fortelle meg hvor mange høyttalere du hører nå…» Det var et lurespørsmål, for det var satt opp flere høyttalere som ikke var tilkoblet. I stedet bygde lydplanken en overbevisende boble av lyd ved hjelp av tilsynelatende tilfeldig plasserte trådløse høyttalere. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonsørinnhold: Huawei Watch Fit 3

Den riktige smartklokken er den perfekte treningskameraten

Les mer

Forbedrer flaggskipet

Ny streamer fra McIntosh

Billig og bra musikkstreamer fra FiiO?

Her er lyden fra McIntosh

Harman åpner lydforskningssenter i Danmark

Cambridge-streamer får oppdatering

Rega lover en ny pickup-era

Kompakt strømmeforsterker

Liten detalj eliminerer støy

Bambusspiller fra Lenco

Sonos hadde et ess i ermet

Revuelto får bedre lyd

Scroll to Top