Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Romkorreksjon og ny høyttaler fra Sonos

Sonos slipper oppdatering med romkorreksjon til alle sine høyttalere. Ny toppmodell kommer også.

Skrevet av / 29.10.15 - 05:00
Romkorreksjon og ny høyttaler fra Sonos

Sonos-brukere kan glede seg over at høyttalerne nå blir enda enklere å plassere. Nå kommer nemlig en programvareoppdatering som inkluderer Trueplay romkorreksjon.

Fjerner problemfrekvenser
Trueplay bygges inn i Sonos-appen for smartmobil og nettbrett. Når denne aktiveres, sender høyttaleren ut noen lyder, som fanges opp av mobilens innebygde mikrofon. For at romkorreksjonen skal lære rommet ditt best mulig å kjenne, kan du liste deg rundt i rommet med mobilen, slik at den måler fra flere ulike posisjoner under en og samme operasjon. Problemfrekvenser som forsterkers ved alle posisjonene, blir kansellert av romkorreksjonen, slik at resultatet blir en renere, mindre boksete lyd.

Trueplay bygges inn i Sonos-appen.
Trueplay bygges inn i Sonos-appen.

Vi var til stede under en presselansering den 24. september, hvor det ble demonstrert på den minste høyttaleren Play:1. Det var imponerende hvor mye renere lyden ble.

Siden korreksjonssystemet ikke legger til frekvenser men bare drar ned frekvensområdene som har fått mest forsterkning fra rommet, så introduseres heller ingen faseproblemer med systemet, og når undertegnede gikk rundt i rommet, var lydgjengivelsen veldig lik uansett posisjon.

Med tanke på hvor mange forskjellige steder og i ulike akustiske miljøer slike høyttalere blir plassert, så er det svært fornuftig at det nå kommer en romkorreksjonsløsning til Sonos-høyttalerne.

Se hvordan den Sonos Play:5 kom til verden i videoen under:

https://youtu.be/G3f6j3N1RuU

Kun for Apple-enheter
I første omgang gjelder dette kun for brukere av iPhone, iPad eller iPod Touch (5. gen.). Romkorreksjonen er nemlig avhengig av en målemikrofon, og til dette formålet benyttes den innebygde mikrofonen i iOS-enheten. Det er også planer for Android, men siden alle Android-telefoner har vidt forskjellige spesifikasjoner på mikrofonene sine, så blir det plutselig en stor jungel å forholde seg til, når Sonos skal bygge inn disse spesifikasjonene i sin app, slik at målingene og de påfølgende korreksjonene i høyttalerne blir korrekt. Har du et Sonos-system og ikke er iPhone- eller iPad-bruker, kan du derfor vurdere å investere i for eksempel en iPod Touch 5. Gen. til et par tusenlapper ved siden av.

Den nye Play:5 er laget for både horisontal og vertikal plassering.
Den nye Play:5 er laget for både horisontal og vertikal plassering. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ny topphøyttaler
I tillegg til romkorreksjon lanseres en ny høyttaler, som blir en erstatning til den eksisterende Play:5. Den nye heter også Play:5, men er i virkeligheten en helt ny høyttaler.

Tre diskanter og tre mellomtonebasser gir kraftig lyd som sprer seg bredt utover og skaper et stort lydbilde.
Tre mellomtonebasser gir kraftig lyd, og de tre diskantene gir et stort lydbilde.

Den nye Play:5 har tre diskantelementer og tre mellomtonebasser, som er plassert slik at når høyttaleren plasseres horisontalt, så spres lyden til sidene og skaper et stereo lydbilde som låter langt større enn høyttalerens fysiske mål.

Kobler du to sammen i stereo, låter de best med vertikal plassering. Foto: Geir Gråbein Nordby
Kobler du to sammen i stereo, låter de best med vertikal plassering. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lyttedemo
Jeg gikk selv i fella, da Ulrik Hvid og Andreas Bratt fra Sonos hadde plassert to høyttalere vertikalt på en skjenk, med en liggende plassert imellom dem. Først lot de meg tro at de spilte på de to stående, hvilket jeg faktisk trodde på. La gå, jeg var ikke så ekstatisk over lydgjengivelsen som de ønsket da Bob Dylans ”Man in the Long Black Coat” strømmet ut. Det manglet litt trøkk i mellomtoneområdet, hvor det låt som det var en faseforskyvelse. Men da jeg skjønte at hele dette lydbildet bare kom fra én høyttaler, var jeg langt mer imponert. Det ble så svitsjet over til de to vertikalt plasserte høyttalerne, og da satt det. Dynamikken var en helt annen, munnspillet sto ut i rommet, og stemmen til Bob raspet deilig og varmt. Dette var saker!

En høyttaler liggende sprer lyden slik at den gir et ganske imponerende stereoperspektiv, takket være mange høyttalerelementer plassert slik at de sprer lyden mye i bredden.
En høyttaler liggende sprer lyden slik at den gir et ganske imponerende stereoperspektiv, takket være mange høyttalerelementer plassert slik at de sprer lyden mye i bredden. Foto: Sonos

Play:5-høyttalerne ble demonstrert med TruePlay aktivert. Da denne ble deaktivert, kollapset lydbildet som om det plutselig var innestengt i en blikkboks. Det er virkelig stor forskjell, og har du ikke optimal akustikk i rommet, vil jeg absolutt anbefale å aktivere TrueSound.

Sonos har tenkt på utseende hele veien, slik at Play:5 også ser bra ut bakfra. Foto: Sonos
Sonos har tenkt på utseende hele veien, slik at Play:5 også ser bra ut bakfra. Foto: Sonos

En smartere fremtid
Vi fikk også vite at Sonos planlegger smartere høyttalere i fremtiden. TrueSound romkorreksjon er bare et steg av en 10-årsplan mot smartere høyttalere. I fremtiden kommer tidskorreksjon for hjemmekinooppsett, og etter hvert kommer mer avansert integrering med det tilkoblede hjemmet, slik at for eksempel lyden fra lydanlegget kan dempes når det ringer på døren, eller når babycallen kommer på. Hører du høye frekvenser dårlig? Sonos-systemet vil kanskje kunne justere lyden til dine personlige spesifikasjoner, slik at det øker energien i de øverste frekvensene. Sonos jobber hele tiden med nye ideer, vi får bare vente å se hva slags nye funksjoner som kommer.

Prisen på den nye Play:5 blir 4.999 kroner, når den lanseres mot slutten av året. Norske forhandlere av Sonos er Hi-Fi Klubben, Komplett og Elkjøp.

Sonos Play:5 har innebygd berøringspanel for start og pause av musikk, samt lyd opp og ned. Foto: Sonos
Sonos Play:5 har innebygd berøringspanel for start og pause av musikk, samt lyd opp og ned. Foto: Geir Gråbein Nordby
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top