MQA Labs, nå er en del av Lenbrook-gruppen, lanserer to nye lydteknologier under merkenavnet QRONO. Den ene skal forbedre konvertering fra DSD til PCM, mens den andre lover bedre lyd fra digitale konvertere generelt. To teknologier som kan vise seg å bli viktige byggeklosser i fremtidens lydprodukter.
– Vi fokuserer på grundig anvendelse av grunnleggende signalbehandlingsteknikker, sier Al Wood, teknisk direktør i MQA Labs.
– Bedre impulsrespons og gjennomsiktighet
Han forteller at teknologien blant annet omfatter filtre og støyforming som skal forbedre impulsresponsen og gjennomsiktigheten i digital-til-analog-konvertering. I motsetning til da MQA ble lansert, kommer QRONO med både målinger og grundige forklaringer på hvordan teknologien fungerer. Selskapets white paper viser for eksempel hvordan QRONO d2a kan gjøre impulsresponsen opptil tjue ganger mer presis enn standard DAC-filtre.
Dette er en velkommen endring fra tidligere. For mens MQA Ltd snakket i metaforer om “origami” og “folding” av lydsignalet, var de aldri helt åpne om hva MQA-formatet faktisk gjorde med lyden. Dette førte til mye diskusjon i lydmiljøet, hvor noen mente det låt fantastisk mens andre var skeptiske til de lukkede prosessene. Det gikk til slutt som det måtte, med konkursbeskyttelse våren 2023.
Men nå er altså teamet tilbake under Lenbrooks vinger, og første produkt med QRONO-teknologi blir Bluesounds nye streamer Node Icon.
Menneskelig hørsel bedre enn tidligere antatt
QRONO lover å løse flere problemer som har plaget digital lydkonvertering siden CD-ens barndom. Blant annet skal tidsoppløsningen være bedre enn selv de beste analoge systemene, og forbedringene skal være hørbare umiddelbart.
– Menneskelig hørsel er mye mer presis enn tidligere antatt, spesielt når det gjelder å oppfatte fine detaljer, sier Andy Dowell, forretningsutvikler i MQA Labs.
Når lyden konverteres fra digital til analog, oppstår det nemlig en effekt som kan sammenlignes med en bil med altfor myke støtdempere: Når den treffer et hull i veien, fortsetter den å gynge lenge etterpå. I digital lyd kalles dette “ringing”, og det gjør at kjappe, presise lyder blir mer utflytende enn de burde være. QRONO d2a skal fikse dette ved å tilpasse filtrene i DAC-en mer presist til musikksignalet.
Dette kan forklare hvorfor mange opplever digital lyd som mer “mekanisk” og “flat” enn analog lyd, selv om målingene tilsier at digital lyd er mer nøyaktig. Ifølge selskapets white paper skal en 192 kHz høyoppløst fil avspilt gjennom QRONO d2a faktisk kunne overgå de beste analoge systemene når det gjelder tidsrespons.
Ifølge MQA Labs kan mennesker oppfatte lydforskjeller helt ned til 7 mikrosekunder. Dette er en av grunnene til at de mener tidsdomenet er så viktig. Selskapet har også publisert målinger som viser forskjellene mellom vanlige DAC-signaler og signaler behandlet med QRONO d2a – noe som er en velkommen kontrast til den tidligere lukkede tilnærmingen med MQA-formatet.
Interessant nok vil det ikke være mulig å skru av QRONO d2a i NODE ICON for å høre forskjellen. Ifølge Bluesound er fordi omfattende lyttetester konkluderer med at en slik funksjon faktisk vil forstyrre lydsignalet, hvor enn lite. Men gitt historikken til MQA-formatet, hvor mange ønsket mer åpenhet og sammenligningsmuligheter, kan dette valget vekke debatt.
DSD får egen teknologi
Spesielt spennende er kanskje QRONO dsd, som skal sette en ny standard for konvertering av DSD-filer til PCM. DSD er et format som har sine tilhengere, men som alltid har vært litt vanskelig å jobbe med. Hvis QRONO dsd virkelig kan konvertere DSD-filer uten å miste det som gjør formatet spesielt, kan det være interessant for mange. En tapsfri konvertering til PCM vil kunne gjøre at alle DAC-er kan lyden fra DSD-filer i sin opprinnelige kvalitet.
Den andre teknologien, QRONO d2a, skal forbedre ytelsen til alle typer DAC-brikker. Det er naturligvis noe som kan komme godt med i alt fra mobiltelefoner til high-end-utstyr.
Mer åpenhet denne gangen?
MQA Labs skal delta på både CES, NAMM og ISE fremover, hvor de vil demonstrere QRONO-teknologien for mulige samarbeidspartnere. Det blir spennende å se om de denne gangen velger å være mer åpne om hvordan teknologien faktisk fungerer.
For selv om MQA-formatet var kontroversielt, låt det på sitt beste veldig bra. Og denne gangen har teamet flere fordeler: Med Lenbrook i ryggen har de både finansiell stabilitet i tillegg til sin allerede brede erfaring fra hi-fi-bransjen. Dessuten slipper de å overbevise musikkbransjen – QRONO handler kun om å behandle allerede etablerte lydformater som DSD og PCM.
Det gjør oppgaven enklere, men ikke mindre viktig: Å bevise at de faktisk kan gjøre digital lyd bedre. Med økt åpenhet og faktiske målinger på bordet, er det grunn til å være forsiktig optimist.
Mer info: mqalabs.com
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser