Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Naim tar strømming til nytt nivå

Lanserer ny Uniti-serie med tre forsterkere og en server.

Skrevet av / 06.10.16 - 17:05
Naim tar strømming til nytt nivå

Med den nye Uniti-serien lover Naim «sømløs digital innovasjon med ekte analog sjel for å spre musikkglede for enhver situasjon og ethvert hjem.»

Vi snakker tre nye forsterkere ved navn Atom, Star og Nova. I tillegg lanseres musikkserveren Core, for den som vil rippe og lagre sin CD-samling og spille den av enkelt og med en lydkvalitet av ypperste klasse.

Det stilrene ytre er hentet fra toppmodellen Statement, og med den lekre volumkontrollen som mange vil kjenne igjen fra den trådløse høyttaleren Mu-so. En høyglanset front med en 5-tommers fargeskjerm pryder fronten på produktene, mens toppen består i en centimeter tjukk plate av aluminium som sørger for stabilitet. Man har måttet kjøpe inn nye, moderne maskiner på fabrikken i Salisbury for å få den gjennomgående kvaliteten der man ønsker den, både innvendig og utvendig. Den nye Uniti-serien skal med andre ord både sees, høres og kjennes fantastisk ut. «En nytelse for alle sanser» er i hvert fall hva pressemeldingen lover.

Uniti Atom er den minste strømmeforsterkere, med 2 x 40 watt. Foto: Naim
Uniti Atom er den minste strømmeforsterkere, med 2 x 40 watt. Foto: Naim

Ny avansert strømmeplattform
Den nye strømmemodulen til Naim har masser av minne og er dessuten baklengs kompatibel og integrerer sømløst med Naims Mu-so og andre nettverksprodukter. Signalet avleveres nå av strømmemodulen med eget separat klokkesignal for minimalt jitter. Jitter er digital forvrengning som forårsakes av at signalet ikke times riktig, med andre ord ikke noe vi ønsker. I signalveien holdes spenningen lav for å minimere interferens mellom komponentene, viktig da Uniti-produktene består av mange analoge komponenter på innsiden.

Uniti Star er noe større enn Atom, og er oppgitt til å levere 2 x 70 watt. Foto: Naim
Uniti Star er noe større enn Atom, og er oppgitt til å levere 2 x 70 watt. Foto: Naim

Ny Wi-Fi teknologi
Med siste generasjons 802.11b/g/n/ac Wi-Fi lover Naim at strømming av musikk skjer sømløst nærmest uansett plassering i forhold til ruteren. Produktene har to antenner, en på hver side av apparatene, for best mulig dekning. Disse har et isolerende lag bak seg for å skjerme selve elektronikken for interferens og gir også antennene bedre forhold. Større buffer vil også sørge for jevnere avspilling når forholdene er dårlige, hele 5-minutter vil potensielt ligge i minnet på enhetene når en låt avspilles.

Nova er den kraftigste og dyreste forsterkeren, med 2 x 80 watt. Foto: Naim
Nova er den kraftigste og dyreste forsterkeren, med 2 x 80 watt. Foto: Naim

Bedre digital signalbehandling
Både Atom, Star og Nova benytter Naims egen DSP med proprietær 16x oversampling og 40-bits oppløsning (floating point). Den nye prosessoren er «latterlig overkonstruert og kan med enkelhet prosessere alt av komplekse musikksignal som kastes mot den.» Dette skal fjerne jitter og gjør at Naim kan forbikoble de innebyggete filtrene i de innebygde Burr Brown digitalkonverterne (DAC) med hva som påstås å være «store forbedringer i lyden som resultat.» Den ekstra kraften gjør produktene forberedt på fremtidige formater.

Google Cast, airPlay, HDMI ARC og mye mer
Viktige nye tjenester som Google Cast, AirPlay og HDMI med lydretur (ARC) med galvanisk skille gjør at Uniti har og spiller «alt». Rikelig med digitale og analoge innganger øker fleksibiliteten ytterligere. I tillegg støttes som tidligere Tidal, Spotify Connect, UPnP, m.m. Og dessuten Bluetooth!

Effekt
Uniti Atom er minstemann i serien og yter 2 x 40 watt i 8 ohm. Deretter kommer Uniti Star med 2 x 70 watt, og på toppen troner Uniti Nova med sine 2 x 80 watt. Hvis du synes det høres lite ut, så vit at den 45.000 kroner dyre effektforsterkeren NAP 250 DR også er oppgitt til 2 x 80 watt, og den hadde ingen problemer med å blåse liv i Focal Sopra No2!

Core er en musikkserver bygget inn i et heftig og kraftig aluminumkabinett. Med 8 TB lagring har den plass til 100.000 sanger i full oppløsning. Foto: Naim
Core er en musikkserver bygget inn i et heftig og kraftig aluminumkabinett. Med 8 TB lagring har den plass til over 100.000 sanger i ukomprimert kvalitet. Foto: Naim

Musikkserver
I tillegg slippes altså serveren Core. En server som lagrer din CD-samling og mer, med inntil 8 TB lagring. Du kan enten benytte en vanlig harddisk eller en moderne SSD uten bevegelige deler, som da heller ikke lager noen lyd i det hele tatt. Det kraftige kabinettet er helt vifteløst, og Core kan servere musikk til andre Naim-strømmere, eller også benyttes som en avspiller i seg selv. Koble den rett i en DAC eller forsterker med digitale innganger, og styr musikkavspillingen fra Naim-appen på mobiltelefonen.

Tilgjengelighet og priser
Uniti Core slippes i november for 1.650 britiske pund, Atom kommer i desember til 1.600 pund, mens Star og Nova kan kjøpes i februar for henholdsvis 3.000 og 3.800 pund. Begge de sistnevnte tilbyr DAB+ radio som ekstrautstyr. Vi har ikke fått norske priser.

multirom.no

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Goldmund effektforsterker: Bare ikke spør om prisen ...

En forsterker for drømmere

Vinyl setter ny rekord

Komplett anlegg i retrostil

Platespiller med plug and play

Nye råskinn fra sveitsiske Soulution

Da hi-fi var en livsstil

Noe helt eget for din platesamling

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top