TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

NAD feirer 50 år med retroforsterker

NAD C 3050 LE ser retro ut, men er stappfull med toppmoderne snacks. Inkludert MQA, toveis Bluetooth, AirPlay 2 og Dirac romkorreksjon.

Av / 20.10.22 - 12:04
NAD feirer 50 år med retroforsterker

Det har skjedd mye siden NAD startet opp i 1972. For å feire hele veien så langt, har de tryllet frem den tøffe retroaktige forsterkeren C 3050 LE. I begrenset opplag på 1972 enheter, og dessuten med en veiledende pris på 1972 dollar.

Begynnelsen

I 1972 grunnla Marty Borish selskapet New Acoustic Dimension – eller NAD, i London. Målet var å fylle tomrommet mellom to hi-fi-filosofier på den tiden: På den ene siden hadde du high-end-konstruktørene som søkte den aller beste lyden, koste hva det koste vil. I den andre enden hadde du billigkroken, hvor målet var å produsere produkter så billige, at man var fornøyd bare det kom lyd ut av dem.

NAD 3030 1974
NADs første forsterker het 3030 og ble lansert i 1974. Utseendet på C 3050 LE er inspirert av denne. Foto: Creative Commons

NAD ville i stedet gi musikkelskere best mulig lyd uten kostbare gimmicker man gjerne fant i den dyrere enden. “No nonsense”-filosofien var født.

Les også Hjemme hos Jimi Hendrix Stereoanlegget på soverommet til Jimi Hendrix i London låter nå akkurat som det gjorde da han lyttet til det.

Det første produktet kom i 1974, det var forsterkeren 3030, som hadde 30 Klasse AB-watt innabords, og som hevet kvalitetsterskelen for rimelig hi-fi. Og som den nye 100-watteren C 3050 LE har arvet utseende fra (men ikke veldig mye annet).

NAD Bjorn Erik Edvardsen scaled 1
Bjorn-Erik Edvardsen var ansvarlig for blant annet den legendariske 3020-forsterkeren, og har satt sitt navn på flere NAD-kreasjoner frem til hans bortgang i 2018. Foto: NAD

Legenden 3020

NADs mest legendariske forsterker kom i 1978, nemlig 3020. Denne var signert en nordmann, nemlig Bjørn-Erik Edvardsen, som tidligere hadde jobbet i Acoustic Research sammen med nettopp Marty Borish, og som ble med på lasset om å starte opp NAD etter AR skrinla planer om en ny serie hi-fi-produkter. 3020 ble med sine 20 watt pr. kanal den bestselgende budsjettforsterkeren gjennom tidene, blant annet på grunn av sine dynamiske egenskaper. Her fikk du god kontroll på selv store høyttalere, til tross for sin beskjedne effekt.

Annonse
Les også Veloppløst kraftplugg Når det kommer til kompakte alt-i-ett-forsterkere, kan det vanskelig gjøres bedre enn Cambridge Evo 150.

NAD har nemlig forfektet ærlighet i spesifikasjoner, og oppgir sannferdig effekt etter praktisk bruk med musikk, snarere enn å oppgi effekt ved en gitt frekvens ved et gitt utgangsnivå, for å oppnå det det mest oppblåste tallet man kan på papiret. Derfor har NAD-forsterkere ofte lavere effekt på papiret enn sine konkurrenter, men oppleves likevel kraftigere når man spiller musikk på dem.

NAD Marty Borish scaled 1
Marty Borish, NADs grunnlegger. Foto: NAD

Tidlig ute med strømming

NAD har siden vært innom mange forsterkerteknologier, og senere tid har man jobbet med å gjøre stadige forbedringer på den effektive Klasse D-teknologien. NAD var også tidlig ute med digitale innganger og diverse primitive strømmeteknologier i sine forsterkere, så det er bare rett og rimelig at alt nå skal kulmineres i C 3050 LE.

NAD C 3050 LE Front
NAD C 3050 LE ser retro ut, men det er bare utenpå. Foto: NAD

Retro utenpå, hypermoderne inni

C 3050 LE har som sagt hentet utseende fra 3030-forsterkeren. Men på innsiden sitter den nyeste Klasse D-forsterkerteknologien som NAD kaller HybridDigital. Dette er analog forsterkning men med svitsjet strømforsyning, inspirert av Hypex UcD-teknologi. Fordelen over Klasse AB er lavere strømbruk og høyere effekt, fordi nesten ingenting forsvinner i varme. Samtidig har man i følge NAD forsert hindringene rundt dårligere lyd fra dårligere Klasse D-forsterkerkonstruksjoner.

C 3050 LE har dessuten nesten alt man kan ønske av tilkoblinger og bruksområder. Høyoppløst strømming og multiromsfunksjoner med BluOS grensesnitt og dessuten AirPlay 2. Toveis Bluetooth-tilkobling med aptDX HD lydkvalitet lar deg både lytte med trådløse hodetelefoner, men også strømme musikk trådløst fra mobilen.

HDMI eARC støtter høyoppløst lyd ut fra TV-ens lydreturkanal, og forsterkeren har dessuten både platespillerinngang for MM-pickuper og en hodetelefonutgang med dedikert forsterkertrinn. Digital optisk og koaksial inngang er også på baksiden, og her går signalet gjennom en høyoppløst 24-bit / 384 kHz DAC fra Texas Instruments (PCM5242).

Les også Lyden av gullfarget silke For enkelte vil Yamaha-forsterkeren mangle noe vesentlig, og det er ikke lydkvaliteten vi tenker på.

Dirac romkorreksjon

Prikken over den retromoderne i-en kommer i form av romkorreksjon. NAD-forsterkeren har nemlig innebygd Dirac Live, som er en meget – etter vår mening – velfungerende romkorreksjonsteknologi. Med denne får du redusert mange av rommets negative påvirkninger på lyden fra høyttalerne, men mens du samtidig kan bevare høyttalernes lydsignatur. Hvordan det fungerer i denne forsterkeren er noe vi håper å få testet ut.

NAD C 3050 LE Rear
Foto: NAD

NAD C 3050 LE: Tilgjengelighet og pris

NAD C 3050 LE har som nevnt 100 watt pr. kanal (135 W peak) og blir tilgjengelig fra midten av november, til 1972 dollar. Hvorvidt de klarer å være like kløktige her til lands og havne på 19720 kroner, gjenstår å se. Men noe i den gaten vil vi tro.

Det vil bare lages 1972 stykker på verdensbasis, og de er alle nummererte. Så hvis du skal ha en, er det lurt å være tidlig ute.

Mer info: nadelectronics.com

Norsk forhandler er HiFi Klubben.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Bluesound Node får romkorreksjon

Få 3D-lyd fra alle høyttalere og hodetelefoner

Lanserer Icon-serien med forsterkere

Altec Lansing overrasker på CES

Hodetelefonforsterker med pekeskjerm

Legg KFC-emballasjen på platespilleren

Disse testene ble mest lest i 2024

Disse artiklene ble mest lest i 2024

Hi-fi-oppfinneren - Oskar Heil

Viser nye produkter på CES

Musikkstreamer til nye høyder

Legendarisk produsent gjenoppstår

Lyd & Bilde