Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

ÅRETS HEDERSPRIS

Siden 1980 har Peter Lyngdorf kjempet for den gode lyden. Noe som har kommet en hel bransje til gode.

Skrevet av / 29.11.15 - 06:00
ÅRETS HEDERSPRIS

ÅRETS HEDERSPRIS

Peter_Lyngdorf

Peter Lyngdorf

Lydens korsfarer

 
Peter-LyngdorfFrustrert over at det nærmest var umulig for den gjengse mannen i gata å få tak i skikkelige produkter til en fornuftig pris hos etablerte hi-fi-forhandlere, grunnla Peter Lyngdorf i 1980 Danmarks Hi-Fi Klub.

Det hele startet med import av NAD-forsterkere og Cerwin-Vega-høyttalere til det danske markedet, men grådige forhandlere «var mye mer interessert i å selge billige produkter fra Det Fjerne Østen til samme pris – og dermed tjene dobbelt så mye.» Peter bestemte seg for at hvis han måtte gi en altfor høy avanse til forhandlerne, samtidig som han måtte svare på spørsmål fra kundene, så kunne han like gjerne selge produktene direkte til kundene via postordre. Som sagt, så gjort!

Den lille affæren vokste seg raskt større, og fikk etter hvert tre demorom. I 1982 ble Denon en del av utvalget, og samme år åpnet NAD Svenska butikk i Sverige. En butikk som etter hvert ble kjøpt opp av nettopp Danmarks Hi-Fi Klub og deretter døpt om til Sveriges Hi-Fi Klub. I 1987 fikk vi de første butikkene i Norge, og spol frem til dagens Hi-Fi Klubben, og vi ser på en kjede med 90 butikker i Danmark, Norge, Sverige og nå også Nederland. En vellykket forretningsidé, med andre ord!

 

Egne merker

Men det var ikke lenge Lyngdorf var tilfreds med å selge andres produkter. I 1983 grunnla han høyttalermerket Dali, som ble et av Hi-Fi Klubbens nøkkelmerker. Og i 1998 kom high-end elektronikkmerket TacT Audio til verden, etterfulgt av Lyngdorf Audio i 2005, hvor avansert romkorreksjon var et viktig element. Peter Lyngdorf var en god stund nesten alene om å mene at innvirkningen av rommets akustikk måtte dempes for å få mest mulig ut av et hi-fi-anlegg. I dag har vi lært, og spesielt i hjemmekinosammenheng, får man nesten ikke kjøpt forsterkere og receivere uten automatisk romkorreksjon.

 

Et kritisk blikk mot platebransjen

Det spiller imidlertid liten rolle hvor gode hi-fi-produkter man har, dersom lyden på musikken man hører på i utgangspunktet suger. De siste årene har derfor Peter Lyngdorf viet til å få platebransjen til å åpne ørene for god lyd, og gi oss musikk deretter. Gjennom prosjektene SoundSenze og Nordic Dynamic jobber han og en håndfull andre med å få musikkbransjen til å omfavne et lydbilde med stort dynamikkområde, fremfor å komprimere det i hjel, i et feilaktig håp om at musikken vil skille seg ut når den spilles på radio. Lyngdorf vil bevise at selv radio låter best med dynamisk lyd.

Gjennom sitt utrettelige arbeid for god lydkvalitet er Peter Lyngdorf en viktig mann for vår bransje – og for de virkelige gode opplevelsene. Derfor har han fullt ut fortjent årets hederspris!

Se Peter Lyngdorfs takketale.

 

KONKURRANSE: Vinn Årets Beste Produkter

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top