TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Årets anbefalte høyttalere

Årets kavalkade inneholder et eventyrlig utvalg av høyttalere i alle prisklasser, størrelser og fasonger, fra bitte små bokhyllehøyttalere og helt opp til kjøleskap og låvedør-variantene!

Av / 21.01.12 - 13:28
Årets anbefalte høyttalere

Det store mangfoldet innen høyttalere skyldes blant annet at de skal passe personlige preferanser, lytterom og ikke minst lommebøker. Noen ønsker seg bare et par pene små høyttalere til bakgrunnsmusikk i lesekroken, andre vil ha rockehøyttalere som kan blåse sokkene av både dem og naboen. Og noen vil rett og slett flytte konsertsalen inn i stua og komme så tett på favorittartistene man bare kan. Derfor er det naturligvis rom for mange tolkninger av hvordan en høyttaler skal se ut, hvordan den skal låte og hva den bør koste.

Selv etter at lydsignalet har gjort en humpete ferd gjennom adskillige meter med ledninger og elektronikk, er det høyttalernes ansvar å gjøre elektriske signaler om til lydbølger. De har faktisk så stor innvirkning på lyden man hører at mange regner den som den viktigste komponenten i hele anlegget. Men husk, selv ikke den beste høyttaler kan lage vann til vin, og krever en bra kilde og forsterker for å yte sitt beste.

Mer enn øyet kan se

På utsiden ser de fleste høyttalere ganske like ut. Men på innsiden er det mange ting som påvirker lyden du hører. 

Diskantelementet dekker de lyse tonene fra cirka 3.000 Hz og helt opp til 20.000 Hz som er de høyeste frekvensene vi mennesker kan høre. En ren og uforvrengt diskantgjengivelse er helt avgjørende for høy lydkvalitet. Derfor må diskantelementet kunne bevege seg svært hurtig og presist, noe som krever lette membraner og sterke magneter. I dyrere høyttalere brukes gjerne høyeffektive neodym-magneter i kombinasjon med superlette materialer som beryllium og titan for å oppnå lavere forvrengning.

Mellomtone-elementer gjengir de middels høye tonene, fra rundt 500 Hz og opp til skjæringspunktet for diskanten (3.000 Hz). Siden en stor del av stemmeregisteret ligger i mellomtonen, blir kvaliteten her kritisk for forståelsen av tale og sang. I en toveis høyttaler som den på bildet, spiller det samme elementet både mellomtone og bass. Dette har fordeler særlig i mindre og billigere høyttalere fordi det gir en enklere konstruksjon, men det aller beste er å ha et dedikert mellomtoneelement.

Annonse

En større treveis høyttaler har ett eller flere dedikerte basselementer, som kun spiller den dype enden av frekvensområdet fra 500 Hz og helt ned til 20 Hz. For å gjengi disse dype tonene må basselementet være av en viss størrelse, typisk 6,5 tommer eller mer, og det krever også rikelig med kassevolum for å spille optimalt. Derfor stiger størrelsen – og ofte prisen  – proporsjonalt med hvor dyp og kraftig bass høyttaleren kan spille.

Kompakthøyttaler – Budsjett

Dali Lektor 2

Årets anbefalte høyttalere 1

 

Blant alle de små og rimelige høyttalerne vi har testet i år er det Dali Lektor 2 som kombinerer flest positive egenskaper.

Lektor 2 er den mellomste av 3 kompaktmodeller i Dalis siste budsjettserie. Lektor-modellene har en litt enklere utførelse enn Ikon-serien med sine doble diskantelementer, men grunnfilosofien om kjapp respons og god effektivitet er den samme. Kabinetter er firkantet og enkelt, men har flere smarte detaljer. Frontmonterte bassporter og integrert veggfeste gjør at disse høyttalerne egner seg bra til å henge på veggen eller sette i bokhylla.

Dali er kjent for å  levere lyd som ligger tett på det skandinaviske lydidealet. Årevis med prøving og feiling har gitt en lyd som faller i smak hos mange her hjemme på berget.

Sammenlignet med de hi-fi korrekte og snusfornuftige Ikon og Mentor-modellene har Lektor-serien fått en litt mer pop-orientert lydavstemming, og det viser seg å være helt rett tenkt i denne prisklassen.

Lektor 2 låter veldig varmt og behagelig, med en sjenerøs mellomtone som gir skikkelig liv til sangstemmene. Det føles som vi kommer litt tettere på musikken, og vi hører lett detaljer som går de andre høyttalerne i prisklassen hus forbi. Lydbildet brer seg godt i både dybde og bredde, mens sangerne står plantet midt mellom høyttalerne. Dali må sies å ha truffet usedvanlig bra med klangbalansen, som gir stemmegjengivelsen til favorittartistene et nærmest fysisk nærvær. Dali-høyttalerne har ikke utpreget fyldig bass, men kan til gjengjeld settes tett inntil veggen uten at bassen blir for dominerende. Den krispe diskantgjengivelsen gjør også sitt til at lydopplevelsen blir engasjerende og livaktig. Gullmedaljen er således velfortjent! (04/11) AH

Les testen her

Gulvstående – Budsjett

Klipsch RF-62 II

Årets anbefalte høyttalere 2

Liker du musikken din høyt, tøft og hardtslående får du det ikke stort bedre i denne prisklassen enn Klipsch RF62 mkII! Den kan også mye mer.

Den nye Reference-serien er arvtageren til Klipsch sin mest populære serie gjennom tidene. Ved første øyekast er det lite som er forandret, men mkII-utgaven av RF-62 har fått en utvendig ansiktsløftning sammen med oppgraderte elementer. RF-62 II er med sine doble 6,5 tommers basser og Tractrix diskanthorn en stor høyttaler som oser lydtrykk og moro. Klipsch sin RF-serie er populære høyttalere hos hjemmekinopublikummet, og ikke uten grunn. De hornbestykkede høyttalerne er meget effektive, og kan spille høyt med få watt inn. I tillegg tåler de mer juling enn gjennomsnittet. Men overraskende nok er det ikke kvantiteten, men lydkvaliteten som er mest imponerende.

RF62 byr på en stor, mektig og velkontrollert lyd. Bassen går dypt, men er likevel stram og kontrollert. Mellomtonen er fyldig og varm, og har en klarhet som vi savner fra mange av konkurrentene i prisklassen. Stemmegjengivelsen fra sangerinner er mektig og nyansert. Klipsch klinger friskt ut i overtonene, men er også sjenerøs i mellomtonen på samme tid. Grove baryton- og bassangere kommer også godt ut fra bassregisteret. Totalt sett låter den veldig behagelig og friskt avstemt.  At horndiskanten i Klipsch-høyttalerne tåler langt høyere lydtrykk enn en domediskant har fordeler, ikke bare ved vedvarende høye lydtrykk, men gir også overskudd ved mer normale lyttenivåer,

Klipsch-høyttalerne byr på masse dynamikk, liv og moro, men låter også overraskende ”hi-fi” med en jevn klangbalanse og behagelig oppløst diskantgjengivelse. Årets gulvhøyttaler i budsjettklassen! 

Les testen her

Mellomklasse

Bowers & Wilkins CM8

Årets anbefalte høyttalere 3

 

De elegante CM8 fra Bowers & Wilkins noe av det lekreste vi har sett – og hørt – på lenge. 

CM8 er en krympet versjon av toppmodellen CM9 som vi kåret til årets høyttaler i 2009. Arvtageren til CM7 har beholdt den samme metalldiskanten og det velkjente 5” mellomtoneelementet i kevlar, mens 7-tommers bassen fra CM7 er byttet ut med doble 5-tommere. Målet med har vært å lage høyttalere som er enkle å plassere og tar liten plass. Høyttalerterminalene på baksiden er av bi-wiring typen, så hvis du for eksempel har en surroundreceiver som tillater bi-amping av fronthøyttalerne kan du utnytte dette med CM8.

Lydkvalitet
Det skal ikke mange tonene til fra CM8 før man skjønner at dette er en meget velkonstruert og helstøpt/gjennomført høyttaler. Lyden er svært åpen og klar, og veldig ”tight” i presentasjonen, nesten som en dyr studiomonitor. Lydbildet henger svært godt sammen, og kevlar-mellomtonen er utvilsomt B&W-enes sterkeste kort. Den gir stor wow-faktor og maler ut både manns- og kvinnestemmer med en realisme og brystklang som er uvanlig å høre i denne prisklassen. Det er faktisk så man blir litt forbløffet over størrelsen og drivet når man tar i betraktning at høyttalerne er svært små.

I bassen har ikke CM8 den samme tyngden som sine store søsken. Dypbassen er mer beskjeden, og den imponerende ”slam” effekten uteblir. På den annen side er det du hører av bass meget godt definert, kjapp og stram. Dessuten blir den da enklere å plassere i små lytterom.

B&W CM8 er etter vår mening en innertier for deg som leter etter en pen og kompakt gulvhøyttaler med overbevisende lydkvalitet. Den nette og elegante fremtoningen skjuler en høyttaler som låter svært overbevisende på alle typer musikk. Bassen flytter ikke fjell, men for deg som har et lite lytterom eller uansett har en subwoofer til hjemmekino er CM8 et av de beste kompromissene vi har hørt på lenge.

Les testen her

Toppklasse

Kef Reference 201/2

Årets anbefalte høyttalere 4

Jeg fryder meg over den standhaftige bassen, dynamikken og det usedvanlig åpne lydlandskapet. Jeg forundrer meg over at høyttalerne ikke er større…

Når man betaler 44.000 kroner for et par høyttalere, uten stativer, er vi forbi å snakke om god lyd. Noe så kostbart må kunne tegne opp et lydbilde så omfangsrikt og magisk, at det nærmest trekker deg ut av din dagligdagse sinnsstemning og inn i en verden hvor musikken er nuet.

Nettopp derfor er det naturlig å spørre seg om hvorfor man skal bruke så mye penger på en stativhøyttaler. Lyd er som kjent fysikk, og skal du ha ekte dypbass, trengs en høyttaler av størrelse. Men Kef Reference 201/2 er faktisk en relativt stor stativhøyttaler, og dessuten en ekte treveiskonstruksjon. Med separate bass- og mellomtoneelementer som hvert måler 6,5 tommer, som det er plass til takket være Kef sitt UniQ-prinsipp, med diskanten montert midt i mellomtonen. Dette er normalt forbeholdt gulvhøyttalere, og kan være nøyaktig det som skal til for å få en stativhøyttaler til å holde mål med sine større slektninger.

Høyttalerne varter opp med et lydbilde så helstøpt og forvrengningsfritt at det meste annet låter sløvt og livløst i forhold. Kvinnevokaler, mannsstemmer, et stort orkester eller harde elektroniske rytmer – alt sitter! Og det låter himmelsk og oppløst, og høyttalerne er noe av det raskeste og mest dynamiske vi har vært borti (før prisen går til himmels)! Vi opplever heller ikke dypbass som et savn, for ekte treveishøyttalere som disse er, har de faktisk ett og annet bassess i ermet.

Høyttalerne krever sitt av elektronikken, så ikke vær gjerrig når du velger forsterker.

Les testen her

High-end

Wilson Audio Sophia 3

 

 Årets anbefalte høyttalere 5

Den siste inkarnasjonen av Wilson Audios ”billige” høyttaler  Sophia kan fremkalle de magiske øyeblikkene vi alle drømmer om å få oppleve.

Den er verken billig eller vakker, men den har ”det”!  Men kan man egentlig si at en høyttaler som koster like mye som en grei nybil, er prisgunstig?  I tilfellet Wilson Audio Sophia 3 må vi si at det kan man….

Hva er det da som Wilson Audio Sophia 3 kan?  Hva er det som gjør at lykkerusen raser gjennom årene når man lytter?  For det første er gjengivelsen kjempestor i alle dimensjoner, men samtidig fantastisk sprø.  Du hører helt enkelt alt – eller i hver fall mye mer enn du er vant tid.  Eller, du har kanskje hørt det hele tiden, men nå hører du det på en annen, mer selvfølgelig og helt logisk måte.

Det er imidlertid ikke bare et spørsmål om detaljer, det handler om at du hele tiden får den rette vekten av alle de ulike detaljene.  Veken hos Sophia 3 gjør at du forstår musikken og ikke minst produksjonen.  Det handler om naturligheten, den åpenbare selvfølgeligheten av at det er slik det skal låte.  Det handler om å høre forskjell på instrumenter, høre alle de ulike stemmene, høre når sangen er duplisert, høre når det klinger ut og når det startes opp, og ikke minst viktig, å høre alt dette også når man spiller lavt. Oppløsningen er helt enkelt fantastisk. Den krever imidlertid ikke at du har en forsterker som kan drive hva som helst, men sier klart og tydelig fra når du kobler til noe som er bedre eller dårligere.  Det samme gjelder kabler, du hører virkelig forskjellen.  Det hjelper altså, tross Wilsons intensjoner om at den kan spille med det meste (og det kan den), å koble til noe som er skikkelig bra.  For en anmelder finnes det nok ikke mye som kan fungere som et bedre verktøy, når man skal snakke om hva et anlegg kan og ikke kan.

Sophia 3 maler med en meget tynn pensel, men den setter desto flere velplasserte penselstrøk.  Resultatet er et fantastisk, helt og fullt malt lydbilde i de naturligste farger som kan ses på lang avstand så vel som med forstørrelsesglass. En verdig vinner av Årets high-end høyttaler pris.

Les testen her

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Bose kjøper McIntosh

Ny spesialmodell fra Rega

Ny produsent med budsjettvennlig hi-fi

Budsjettvennlig forsterker med Bluetooth

Ny integrert med DAC

CD-spiller til Ruarks 100-serie

Fransk superluksus: Devialet lanserer ny toppmodell

Klassisk referansespiller fra Pro-Ject

Spolebåndspilleren gjenoppstår

High-end fra Auralic: G2.2 tar over tronen

Profesjonell vask av vinylplatene dine

Mer high-end fra Marantz