De siste årene har vi testet en anseelig mengde med high-end forsterkere. Alle er ekstremt gode forsterkere, men noen av dem er bedre på viktige punkter, eller så aggressivt priset, at de er svært gode kjøp. Tross høy prisklasse.
Her har vi plukket ut 10 av de beste, altså de vi rangerer høyest akkurat nå. Du kan knapt bomme, uansett hvilken av dem du velger, men som alltid lønner det seg å lese testen, for å finne ut om beskrivelsen svarer til dine ønsker og krav.
Blant de 10, finner du bare integrerte forsterkere, en egen topp 10 kommer senere for separate for- og effektforsterkere.
Alle 10 er tilgjengelige modeller, som kan ha steget noe i pris, men ikke så mye at det påvirker karaktergivningen.
Et lite råd fra oss i redaksjonen: Les gjerne flere av testene, men forsøk så langt det lar seg gjøre, å få prøvd og lyttet til forsterkeren før du kjøper.
Hegel H390 er en ekte kruttsalve av en forsterker, som til halve prisen av H590 gir nesten den samme spillegleden.
I tillegg til å være et eneste stort utropstegn når vi snakker rene kraftsalver, har H390 en presisjon og musikalitet som er få forunt. Den er i tillegg meget velutstyrt, både for audiofile (Roon, MQA og DSD) og hverdagsnytere (Spotify Connect, AirPlay).
Octave Audio V 70 SE snur opp ned på oppfatningen av rørforsterkere.
Stålkontroll i bassen, ekspansiv dynamikk og forbløffende åpen og detaljert lyd. Spiller høyere og klarere enn de fleste rørforsterkere. Mulighet for phono-inngang, og utvidet strømkapasitet hvis nødvendig.
Dyre oppgraderinger. Kan måtte matches med høyttalerens klang mer enn andre forsterkere.
Den store Yamaha-forsterkeren stiller musikken i et flatterende lys, men man også være brutalt ærlig.
Nydelige klangfarger fulle av nyanser og detaljer. Spiller bass med overbevisende autoritet og lyder samtidig sublimt på krevende akustisk musikk. Svært vellydende phono-inngang.
Ingen digitale innganger, eller nettverkstilkobling, Mangler justeringer på platespillerinngangen.
Noen forsterkere skiller seg ut, og Devialets gjør det på sin egen, unike måte. Resultatet er lyd og egenskaper i en klasse for seg.
Superraffinert lyd med enorm dynamisk respons. Kraftigere og mer potent enn man tror, og mange tilpasningsmuligheter som løfter lydkvaliteten ytterligere.
All konfigurasjon må gå via nett og minnekort. Ingen balanserte analoge innganger.
Technics SU-R1000 er noe av det mest unike vi har sett - og hørt - i high-end-klassen.
Nydelig varmt klangbilde med enorm dybde og dynamikk - når alle knappene er trykket inn. Unik måte å kalibrere phono-trinnet på. Superb byggekvalitet. MQA-støtte.
Du kan ikke selv tilpasse impedans og kapasitans. Ingen nettverkstilkobling, og heller ikke blant de kraftigste i klassen.
McIntosh MA12000 smeller ryggen og rensker lommeboken, men lyden gjør deg euforisk og lykkelig.
Nær komplett utstyrt integrert, med et lydbilde som slår deg i bakken. Fantastisk engasjerende og brutalt kraftig. Rørene får musikken bokstavelig talt til å gløde.
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.