TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Samsung Odyssey 3D: Brillefri 3D-gaming

Under Gamescom-messen overrasket Samsung med sin nye Odyssey 3D-skjerm, med brillefri spillopplevelse i tre dimensjoner.

Skrevet av / 26.08.24 - 12:00
Samsung Odyssey 3D: Brillefri 3D-gaming

Odyssey 3D kommer i to varianter – en på 27 tommer og en på 37 tommer. Begge byr på sylskarpe 4K-paneler med en respektabel oppdateringsfrekvens på 165 Hz. Responstiden er på lynkjappe 1 millisekund, så her skal det ikke være noe å utsette på reaksjonsevnen.

Foto: Samsung

Brillefri 3D

Men det er selvsagt 3D-funksjonen som er den store stjernen her. Samsung har benyttet seg av noe de kaller Light Field Display-teknologi, som inkluderer en lentikulært ekstrapanel utenpå frontpanelet. Ideen er ikke ny, jeg kan selv huske min bestemor hadde tredimensjonale bilder hengende på veggen på 1980-tallet. Men her er teknikken forfinet, og kombineres med øyesporing – eller «view mapping». Dette skal unngå «crosstalk», hvor hvert øye ser piksler som er forbeholdt det andre øyet. Dermed får man en renere 3D-opplevelse uten behov for spesielle briller.

Les også For et bilde! Det er noe med det ekstra brede 32:9 skjermformatet på Samsung Odyssey OLED G9. Og med OLED-panel i tillegg får man en spillopplevelse ulik noen annen.

Det geniale er at du kan veksle sømløst mellom 2D- og 3D-modus etter ønske og behov. Så skulle du bli svimmel av all 3D-effekten, er det bare å klikke seg tilbake til godt gammeldags flatt bilde.

Annonse
Foto: Samsung

QLED-panel

Skjermteknologien er QLED, altså LCD-panel hvor fargefilteret består av krystaller med kvanteprikker, som gir bedre farger enn tradisjonelle pigmenter. Vi hadde håpet Samsung hadde valgt OLED, men det kan tenkes at det doble panelet stjeler viktig lysstyrke, noe OLED-teknologien virkelig ikke trenger, med allerede halvert lysstyrke i forhold til LCD.

På Gamescom-messen kunne besøkende prøve Odyssey 3D med spillet inZOI fra Krafton. Et livssimuleringsspill som visstnok skal by på svært realistisk grafikk, og kombinasjonen med 3D-skjermen ga en «virkelig oppslukende spillopplevelse», ifølge Samsung selv. Noe vi selvsagt ikke kan gå god for, før vi har testet selv.

Foto: Samsung

Når kommer Odyssey 3D?

Nøyaktig når Odyssey 3D kommer i butikkene er fortsatt litt uklart, men Samsung lover at den skal være globalt tilgjengelig «i løpet av året». Prisen er foreløpig ikke kjent, men vi tipper den blir heftig. High-end gaming-skjermer er sjelden billig moro, og med banebrytende 3D-teknologi på toppen kan vi bare tenke oss.

Les også Første test: Villeste gamingskjerm til dags dato Første test i Skandinavia: Samsungs ultrabrede 57-tommer drar deg inn i handlingen på en måte som ingen skjerm har gjort tidligere.

Men ny teknologi er alltid gøy, og for dedikerte spillentusiaster med god lommebok kan denne være verdt å spare til. Muligheten til å oppleve favorittspillene dine i ekte 3D uten briller høres unektelig fristende ut. Så spørs det om det kommer noen relevante spill i 3D, eller om man må nøye seg med å få spillene oppskalert fra 2D. I så fall er det ikke like spennende.

Vi gleder oss i hvert fall til å få testet dette vidunderet så snart muligheten byr seg!

Mer info: samsung.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Første håndholdte spillkonsoll inngår i spillorgie fra Acer

Concord flopper og stenges

PS5 Pro lanseres snart

Samsung med 3D gaming-skjerm ... uten briller!

Spill i din egen stil med JBL

Alienware-skjermen gir deg både i pose og sekk

Nye gamingskjermer fra Philips

Apple godkjenner PC-emulator for iOS

Fortnite tilbake på iOS

Flatt tastatur kan nesten sendes som et brev

Her er de nye Xbox-konsollene

En fordypende spillopplevelse

Scroll to Top