TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Microsoft og Sony har splittet gaming-verdenen i to

…men det trenger ikke bety så mye for deg.

Av / 02.02.22 - 13:00
Microsoft og Sony har splittet gaming-verdenen i to
comment Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Ikke før har Xbox-produsent Microsoft punget ut nesten halvparten av det norske årlige Statsbudsjettet (69 mrd dollar) for spillselskapet Activision Blizzard, så følger Sony på med oppkjøpet av Bungie. For en god del mindre slant på 3,6 milliarder dollar, men som likevel er et viktig ledd idet gaming-historiens neste kapittel skrives.

Viktige spill i hver sin leir

For den uinnvidde betyr det at Microsoft har sikret seg enerett på selskapet bak spill som Call of Duty, Guitar Hero, World of Warcraft, CandyCrush og Tony Hawk-spillene. Som trolig vil komme til å bety at du trenger en Xbox-konsoll eller en gaming-PC med Windows for å spille disse spillene.

Sonys kontring betyr på sin side at de blant annet har sikret seg Destiny-spillene. Som man kan anta betyr at de etter hvert vil forsvinne fra Xbox-plattformen.

PS5 vs Xbox Series X lifestyel
Kløften mellom PlayStation 5 og Xbox Series X har blitt enda større, spillverdenen splittes i to. Foto: Audun Hage, L&B

Du kan trenge begge konsollene

På kort sikt er det dårlig nytt for konsoll-gamere som spiller spill fra begge leirer. Det kan nemlig bety at man trenger både Xbox og PlayStation. Og med leveringsproblemene vi står ovenfor i halvledermarkedet, er både Xbox Series X og PlayStation 5 nesten konstant revet ut av alt som heter butikkhyller. Som igjen betyr at de tidvis har gått for svimlende summer på privatmarkedet.

Det betyr at du kan måtte punge ut 15-20.000 kroner, hvis ikke mer, for begge konsollene.

Annonse
Xbox Game Pass
Med Xbox Game Pass kan du spille Xbox-spill med et månedlig abonnement. Også på PC. Foto: Skjermdump

Er konsoll-markedet i endring?

På litt lengre sikt er det slettes ikke sikkert at det trenger å bety mye for lommeboken. For hvem sier at vi må eie konsoller i fremtiden i det hele tatt?

Det er godt mulig gaming vil få en helt ny forretningsnøkkel, i at man leier i stedet for å eie. Microsoft har allerede sin abonnementstjeneste Xbox Game Pass, hvor du betaler et månedsabonnement for å få ubegrenset tilgang til de viktigste spillene. Sonys tilsvarende tjeneste heter PlayStation Plus.

Les også De beste gaming-skjermene En moderne gaming-TV gir deg ikke bare en bedre bildeopplevelse – den kan også gjøre deg til en bedre gamer! Vi har testet TV-ene som gir deg topp score.

Tjenestene koster +/- 100 kroner i måneden. Det er ingenting i veien for at både Microsoft og Sony kan tilby en konsoll i posten, til en ekstra månedlig kostnad. Slik som vi kjenner det fra kabel- og satellitt-TV-leverandørene. Dette blir dessuten i så fall kun til de mest hardbarka gamerne, som vil være garantert den aller beste ytelsen, på spill i full 4K-oppløsning med 60-120 bilderammer i sekundet (fps). Andre vil ikke trenge konsollen i det hele tatt.

PlayStation Plus
Sonys spill-abonnementstjeneste heter PlayStation Plus. Foto: Skjermdump

Spill-strømming

Det mest sannsynlige er likevel at strømming blir fremtiden, også i spill. Markedet er allerede godt i gang, og vil sannsynligvis fortsette å vokse seg enda større i fremtiden. Du trenger nemlig strengt tatt verken Xbox eller PS5, for å spille de nyeste og feteste spillene.

Ultimate-abonnementet i Xbox Game Pass-tjenesten lar deg nemlig strømme spill både til Xbox og PC/Mac, og dessuten mobile enheter. Da får du i tillegg ekstra datakraft fra et eksternt, sammenkoblet Xbox Series X-nettverk, og kan dermed få bedre ytelse enn om spillet kjører utelukkende lokalt på sin egen enhet. Hvis du da sier deg fornøyd med Full HD og 60 fps, som er grensen, for å holde forsinkelse og responstid til et minimum.

Les også Vi har testet PlayStation 5! Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.

Sony tilbyr noe lignende, med Remote Play. Tjenesten, som er gratis, lar deg spille PlayStation-spill på både mobile enheter og PC/Mac.

Dermed er alt du trenger en datamaskin eller mobiltelefon, for å spille spillene fra Microsoft og Sony, uansett om de ikke er tilgjengelig på hverandres konsoller.

Det eneste PC-spillere trenger i tillegg for å oppleve konsollspillene som de er ment å spilles, er en kontrollenhet til Xbox og PS5, som kobles trådløst til datamaskinen med Bluetooth.

Google Stadia
Med tjenester som Google Stadia og Nvidia GeForce NOW kan du spille direkte på Smart-TV eller mobil. Foto: Audun Hage, L&B

Google og Nvidia

Når vi først er inne på strømming av spill, skal vi heller ikke glemme andre tjenester, som Google Stadia og Nvidia GeForce NOW, som begge tilbyr spilling på både mobile enheter og direkte i Smart-TV-appen, på kompatible TV-plattformer. Begge tjenestene lar deg låne ekstern datakraft fra et datanettverk, slik at du kan spille med mye høyere ytelse enn din enhet klarer på egenhånd.

ps5 xbox series x scaled 1
Xbox-kontrollenheten til venstre, PS5 til høyre.

Toppkonsollene er ikke avleggs

Uansett om det finnes løsninger for å spille alle spillene selv uten konsollene, vil de mest hardbarka spillerne, og da ikke minst konkurransespillere, ønske å spille fra konsoll. Da snakker vi de dyreste flaggskipmodellene, som er hva som trengs for å få ned responstiden til et minimum. Når et lite millisekund kan stå mellom liv og død, kan man kun godta det beste.

For veldig mange av disse spillerne er det uansett ikke noe problem at flere spill splittes mellom Xbox- og PlayStation-konsollene: De ville kjøpt begge uansett.

Les også Her er Xbox Series X! Microsofts nye spillkonsoll byr på nydelig grafikk og rå spillopplevelser – som skapt for å nytes på en stor og skarp TV-skjerm!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nintendo-klassiker blir LEGO

Selv ruteren får KI

HP Omen og HyperX viser muskler

Kul håndkonsoll med valgfritt operativsystem

De nye GeForce RTX 5090-maskinene er her!

Fire rekordstore gaming-skjermer fra Samsung

Nvidia tar spillgrafikk til nye høyder

Creative og TGIF lager fet spillstol med høyttalere

Sylskarp gaming fra LG

Får du mest mulig ut av spillkonsollen din?

Reddit-lekkasje avslører detaljer om kommende Nintendo Switch 2

Ny HDMI-standard avdukes på CES

Lyd & Bilde