Mandag ble nok et skritt tatt i århundrets spillhandel.
Med oppkjøpet av Activision Blizzard er Microsoft på vei til å bli en av verdens største spillprodusenter. Det har ikke skjedd over natten, og de er ikke i mål ennå. Men slutten på prosessen er i sikte.
I januar 2022 kunngjorde programvaregiganten Microsoft og spillveteranen Activision Blizzard at de slår seg sammen. En avtale verdt 68,7 milliarder dollar (ca. 701 milliarder norske kroner). En beslutning som ble nesten enstemmig godkjent av Activision Blizzards aksjonærer i april 2022. Aksjonærene vil motta 95 dollar per aksje.
Ettersom en så stor fusjon vil skape monopollignende tilstander og gi Microsoft kontroll over noen av de største spilltitlene, må den imidlertid først godkjennes av konkurransemyndighetene. Ikke bare i ett land, men i hele verden. Og den prosessen tar lang tid. Så lang tid at Microsoft selv har beskrevet prosessen som et tre år langt mareritt.
15 land og regioner må godkjenne sammenslåingen
Totalt må fusjonsplanene godkjennes i så mange som 15 land eller regioner for at planen skal kunne realiseres. Mandag ga New Zealands handelskommisjon sitt godkjenningsstempel. Før det hadde Saudi-Arabia, Brasil, Serbia, Chile, Japan, Sør-Afrika, Ukraina, EU, Kina, Sør-Korea og Tyrkia allerede godkjent fusjonen. Og de australske konkurransemyndighetene, som er de sidste på listen, er fortsatt under behandling.
To svært viktige land, Storbritannia og USA, sa først nei til fusjonen. I USA skyldtes dette delvis skepsis fra en gruppe senstorer om hvorvidt det nye selskapet ville respektere arbeidstakerrettigheter, og delvis en innsigelse fra konkurrenten Sony. Innsigelsene førte til at godkjenningen ble utsatt, men 11. juli 2023 nektet domstolen å utsette godkjenningen ytterligere.
Call Of Duty forblir på PlayStation
En av Sonys viktigste grunner til å protestere mot sammenslåingen er spillet Call Of Duty, som med mer enn 400 millioner solgte eksemplarer er et av de mest suksessrike spillene i spillhistorien. Med oppkjøpet av Activision Blizzard får Microsoft eierskap til Call Of Duty. Tvisten ble løst 16. juli 2023 med en bindende avtale mellom Microsoft og Sony, som sikrer at Call Of Duty også i fremtiden vil være tilgjengelig på PlayStation.
Avgjørelsen vil bli tatt 29. august
I Storbritannia har tillatelsen blitt utsatt flere ganger fordi konkurransemyndighetene har krevd en grundigere utredning av konsekvensene av det potensielle monopolet. En endelig avgjørelse forventes 29. august 2023.