TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Med Razer Freya og Kraken V4 Pro opplever du handlingen fysisk

Det holder ikke å høre eksplosjoner og skudd i spillet, du skal også oppleve dem fysisk på kroppen.

Av / 28.09.24 - 20:00
Med Razer Freya og Kraken V4 Pro opplever du handlingen fysisk

Razer mener at mer innlevelse er veien fremover for gaming. På RazerCon 2024, som nå pågår i California, USA, har selskapet nettopp avduket sine nyeste modeller. Og en av dem sparker bokstavelig talt ræv, mens en annen gir deg ørefik.

Det handler om Razer Sensa HD Haptics, som er såkalt haptisk feedback – små elektriske motorer som beveger seg i takt med eksplosjoner og skudd i spillet.

Razer Kraken V4 Pro er et hodesett med innebygd haptisk tilbakemelding i øreputene. I tillegg til den haptiske tilbakemeldingen har hodesettet (selvfølgelig) et lysinnslag – med 16 fargesoner slik at du kan belyse Razer-logoen på ørekoppene akkurat som du vil.

(Foto: Razer)

For noen år siden testet vi forgjengeren Kraken V3 Hypersense, som også hadde haptisk tilbakemelding. Men teknologien har kommet langt siden den gang. Der det forrige hodesettet bare brummet i takt med lyden, kan du med Sensa HD Haptics-systemet programmere inn haptiske effekter i spill, slik at du kan føle skudd og eksplosjoner, men ikke hver eneste basslyd. På samme måte som omgivelseslyd for film inkluderer et eget spor for lydeffekter.

Razer Kraken V4 Pro er trådløs, men du kan koble til alle slags kablede enheter takket være en kontrollboks til skrivebordet. Kombinasjonen og kontrollboksen minner om SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless. Og prisnivået vil sannsynligvis være minst like høyt.

Annonse
Les også Profesjonelt verktøy i luksusklasse Steelseries’ toppmodell har faktisk alle de featurene man kan tenke på å be om.

Å oppleve skudd og eksplosjoner som vibrasjoner i hodet er en interessant sensasjon. Men når det kommer til den fysiske opplevelsen av slagmarken, er den korteste veien til mannens hjerte et skudd i ryggen.

Freyja-460_R4_NE_Padding-Outline-Ripple_R0
<
>
Det er fire små motorer i Freya-puten; to i ryggen og to i setet. (Foto: Razer)

Og det er her Razer Freya kommer inn i bildet. Den hevdes å være den første sitteputen med haptisk tilbakemelding. Puten kan festes på de fleste gaming- og kontorstoler, og har fire motorer som gjør spillet fysisk: to i ryggen og to i setet. Ettersom det kreves litt strøm for å få baken i sving, må puten kobles til med en strømkabel, mens data overføres trådløst via Bluetooth.

Best når spillet er utviklet for det

Sammen med de nye enhetene kommer en oppdatert versjon av Razer Cortex og Razer Synapse-programvaren som støtter de nye produktene og funksjonene.

Vi fikk systemet presentert og kunne prøve både Kraken V4 Pro-hodesettet og Freya-sitteputen en kort stund. Effekten var klart best på spill som var utviklet for systemet, men også eldre titler kan fungere hvis man finjusterer innstillingene for når haptikken skal slå inn.

Razer Freya kan festes til din eksisterende stol. (Foto: Razer)

Pris og tilgjengelighet

Vi har ikke fått norske priser ennå, men Razer Kraven V4 Pro har en europeisk pris på 450 euro (ca. 5.300 norske kroner) og Razer Freya vil koste 300 euro (ca. 3.500 kroner). Begge er tilgjengelige nå.

 

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Razer gir deg ørefik og spark i ræva

SteelSeries lager nå ørepropper

Sony OLED til e-sportsutøvere

Spillnyheter fra Logitech

PS5 Pro er endelig lansert

Første håndholdte spillkonsoll inngår i spillorgie fra Acer

Concord flopper og stenges

PS5 Pro lanseres snart

Samsung med 3D gaming-skjerm ... uten briller!

Spill i din egen stil med JBL

Alienware-skjermen gir deg både i pose og sekk

Nye gamingskjermer fra Philips

Lyd & Bilde