Danske Dali er ikke bare først og fremst, men ene og alene kjent som en høyttalerfabrikk (navnet står for Danish Audiophile Loudspeaker Industries). Men på IFA-messen i Berlin bryter selskapet med tradisjonen og lanserer en serie av hodetelefoner. Hvorfor det?
«I bunn og grunn ser jeg på hodetelefoner som høyttalere,» sier direktør Lars Worre fra DALI, da vi torsdag ettermiddag snakket med ham på messestanden, hvor det fortsatt hamres og bankes og settes opp vegger før den offisielle åpningen.
Så skulle det vært satt på plass. Men Lars Worre mener at en hel del produsenter av hodetelefoner hopper over der hvor gjerdet er alt for lavt. Uten at han av den grunn vil nevne noen navn.
«Vi begynte med å se etter OEM-enheter til hodetelefoner, men kvaliteten var alt for lav,» sier Lars Worre. Ifølge ham gjelder det både membrankvalitet, kantoppheng (som ofte utelates helt) og svingspolen. Han viser frem en ikke-navngitt hodetelefondriver ved siden av DALIs egen. Og uten at man konkludere ut ifra oppbygning alene, så ligner DALIs driver en høyttalerenhet, bare mindre i målestokk. Med kantoppheng og membran i langfibret papir.
Men hvorfor hodetelefoner fra DALI? Er det ikke mer enn nok hodetelefoner allerede?
«Det er jo dit markedet beveger seg. Og det er det ikke nødvendigvis noe galt med,» sier Lars Worre. Han fortsetter:
«Du og jeg har jo vokst opp med hi-fi. Man kan kanskje se på hodetelefoner som dagens konfirmasjonsanlegg. I stedet for et par høyttalere og en forsterker har man et par hodetelefoner og en smarttelefon.»
Lars Worre understreker at ideen om hodetelefoner fra DALI er langt ifra ny. Selskapet var for noen år siden godt igang med et hodetelefonprosjekt, som dessverre ble skrinlagt.
«Man kunne simpelthen ikke lage en hodetelefon av god nok kvalitet den gang,» sier Lars Worre. «På det tidspunktet eksisterte det ikke trådløs overførsel i god nok kvalitet. Og digitalteknikken har også kommet veldig langt siden.»
Den nye hodetelefonen har fått navnet iO, og kommer i to utgaver. Felles for begge er at det er snakk om lukkede, trådløse over-ear-hodetelefoner. Utover Bluetooth (med support for aptX HD) kan de også brukes med analog kabel, samt direkte digitalt med USB-C.
Toppmodellen, iO-6 har innebygd elektronisk støyreduksjon. Lillebror iO-4 er identisk med iO-6, bortsett fra støyreduksjonen. Da også batteriet er det samme, oppnår den en batteritid på hele 60 timer.
Vi prøvelyttet iO-6 på standen i et slags «flysimulator-lokale» med kunstig flykabin-støy, og både støyreduksjonen og lydkvaliteten virket lovende. Vi kommer selvfølgelig tilbake med en test, når vi får testeksemplarer av iO-6 og iO-4.
Den norske prisen var ikke helt fastlagt på messen, men forvent en pris på rundt 4.000 kroner for iO-6 og 2.700 kroner for iO-4.