Det er den mystiske teknologiavdelingen Google X som startet prosjektet for to år siden, nemlig å tenke ut hvordan man kan gi internettilgang til verdens fattigste og mest utilgjengelige områder. Tanken var å servere verden internett-hotspots i form av høytflyvende ballonger.
Science fiction
De aller fleste konsepter som blir tenkt ut av Google X blir avvist omtrent så tidlig som de blir påtenkt. Hele prosjektet dreier seg om å ta ville ideer, mange av dem påtenkt i science fiction-universet, og se om de teoretisk kan la seg gjøre, og i så fall, hvordan man kan løse det i praksis. For deretter å henlegge prosjektene fordi de nettopp er for spinnville.
Ikke stabile
Men innimellom er det ideer som slår igjennom. Internettbærende ballonger som skal gi hele verden mulighet for å lese nyheter og kommunisere online, og se idiotiske YouTube-videoer, er lett å tenke ikke burde vært blant disse. De er ikke akkurat stabile, der de er lett utsatt for skiftende vinder og trykkforandringer. Tross alt er det ikke rent sjeldent man hører om mennesker som går ned med varmluftballongen sin, og alle heliumballonger som går herreløse til vers på 17. mai, er dømt å sprekke og finne veien ned igjen heller før enn siden.
Variabel oppdrift
Det var en mann ved navn Rich DeVaul som etter hvert kom opp med en mulig løsning, i form av ”variabel oppdrift”. Det dreide seg om å styre ballongene ved å finjustere deres høyde over havet for å finne luftstrømmer som blåste i riktig retning. Google kunne bruke de store mengdene værdata tilgjengelig for å nøyaktig simulere luftstrømmer i stratosfæren.
Etter mange mer eller mindre mislykkede forsøk, ble konseptet finjustert litt her og der, og Google X kunne starte større forsøk i samarbeid med Raven Aerostar, som lager værballonger for NASA og som lagde ballongen som tok Felix Baumgartner til stratosfæren i oktober 2012 for å gjennomføre verdens høyeste frie fall.
Bebodde områder
Man kunne nå prøve å fly ballonger over bebodde områder og gi internett til ekte mennesker. Forsøksstedet ble New Zealand.
Via Android-nettbrett har ingeniørene kunnet overvåke ballongene, analysere værdata og styre ballongene til sine ideelle høyder, ved hjelp av satellittkommunikasjon.
Over turbulensen
Etter hvert som ballongene ble styrt via de ideelle luftstrømmene, nådde de en høyde på rundt 20.000 meter, dobbelt så høyt som passasjerfly, over vær og turbulens. Hvor ballongene så holdt seg i stabil kurs.
To husstander har hittil vært med i forsøket, og begge oppnådde å få internett. Den siste så sent som sist torsdag, 13. juni.
Project Loon er fortsatt et godt stykke fra å realiseres kommersielt, men mye kan tyde på at dette er ”the real deal”, som skal gi hele verden internett!
Kilde:
wired.com
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser