I butikkene bugner hyllene av billige elektroniske gadgets, og det er ingen tilfeldighet. Småelektronikk som man kan kjøpe på impuls innenfor rammen av en månedslønn, selger som aldri før, og man får mer for pengene for hvert år som går.
Blant mobilene går utviklingen i en rasende takt, og 2010 var det året da den såkalte smartmobilen slo gjennom på bred front. Apples tidligere dominans med sin iPhone trues plutselig av mange andre produsenter som innlemmet Googles Android programvare i mobilene. Men samtidig som de fleste mobilene stadig gikk mot større pekeskjermer, startet Sony Ericssons X10 mini en ny trend med små lommevennlige mobiler. Begrepet ”apps”, det vil si applikasjoner, ble et hverdagsord. Å kunne laste ned program som vil utvide funksjonene er nå et ”must” i alle utenom de aller billigste mobilene.
En helt ny produktgruppe dukket også opp i og med Apples omtalte iPad. Mens vi ventet på den norske lanseringen rakk Samsung å komme med sin Galaxy Pad, og flere mindre produsenter stresset også for å få ut billigere, konkurrerende produkter til julehandelen. Prognosene tilsier at det vil bli solgt titusener av nettbrett i 2011, og vi vil selvfølgelig følge ekstra nøye med. Så snart det finnes tilstrekkelig mange å velge mellom, vil det være mulig å gjennomføre en sammenligningstest og hjelpe deg til å finne den som passer dine behov.
På GPS-fronten var årets store nyhet at alle produsenter lanserte oppkoblede apparater. Et innebygd SIM-kort gjør at de kan komme ut på internett og få tilgang til alt av fersk informasjon. Man er ikke lenger henvist til dårlige, ikke oppdaterte registre over interessepunkter, men kan helt enkelt bruke Googles lokale søkerfunksjon for å finne restauranter, firmaer og turistmål. Man kan dessuten få værprognoser for turen og reisemålet sammen med en betydelig bedre trafikkinformasjon. Dette er bare en forsmak på hva man kan finne på med en internettoppkobling, og det vil bli spennende å se hva som kommer de nærmeste årene.
Gadget – iPod-høyttaler – Philips Fidelio DS9000
Tøff og troverdig
Går det an å få ekte hi-fi lyd fra en iPod-høyttaler? Philips mener det, og etter å ha hørt toppmodellen i Fidelio-serien kan vi langt på vei si oss enige.
Fidelio-høyttalerne fra Philips er blant de første på markedet med iPad-støtte. Toppmodellen DS9000 er en stor høyttaler, men med sin elegante utforming, stoffkledde front og mørk trefiner på baksiden kan den gli relativt ubemerket inn i de fleste omgivelser. Utstyrsmessig er Philips Fidelio en veldig enkel affære – det er iPoden som står i fokus her, og utover iPod-ladekrybbe og en AUX-inngang har den ingen ekstra fasiliteter. Betjening skjer via iPoden, og du kan laste ned et eget styringsprogram for Fidelio gratis via App Store. Ellers styrer du det hele fra sofaen med en nett liten fjernkontroll.
Fidelio DS9000 er en høyttaler med skikkelig futt i – her er det bare å laste ned favorittmusikken og pumpe i vei. Lyden er overraskende ”hi-fi” med en balansert og naturlig klang, og sangstemmer kommer ekstra godt frem i forhold til andre iPod-høyttalere vi har hørt. Fidelio har rikelig med bass til å gjengi utfordrende musikk som hip hop, RnB og dance-musikk på en underholdende måte, og evner samtidig å skille godt mellom lave og høye basstoner. Best av alt så tåler den høyt lydnivå uten at bassen blir mudrete eller går utover helheten i lydbildet. Philips Fidelio DS9000 er ikke den billigste iPod-høyttaleren der ute, men helt klart en av de mest vellydende, og er estetisk sett en veldig vellykket høyttaler, og seiler opp som en klar utfordrer til B & W Zeppelin/Zeppelin Mini og andre etablerte iPod-høyttalere. Hvem vil ha et rotete mikroanlegg når det kan gjøres så enkelt og lekkert som dette?
Les test av Philips Fidelio DS9000 på Lyd & Bilde
Gadget – Mobiltelefon – Apple iPhone 4
Best igjen!
Det er en grunn til at iPhone 4 er den mest omtalte mobilen.
Når nye Apple-produkter er på gang, når ”hype”-en nesten bibelske proporsjoner. Men oftest lever produktene opp til forventningene, og det var virkelig tilfellet med iPhone 4. Den er ikke bare mindre og lettere enn forgjengeren, den er også stødigere, mer holdbar og har lenger batteritid. Den mest åpenbare nyheten med iPhone 4 er den høyoppløste skjermen som Apple kaller Retina skjerm. Allerede fra starten kunne vi glede oss over at lesbarheten ble betydelig bedre, slik at vi faktisk kunne lese nettsider uten å forstørre. I løpet av året har dessuten mengder av nye apps blitt oppdatert med høyoppløst grafikk, noe som gir bedre kart og penere spill. Kameraet har også blitt såpass bra at det kan måle seg med de beste konkurrentene, og HD-filming, med enkel opplasting til nettet, har slått gjennom på bred front.
Den største fordelen med iPhone er dog ikke selve apparatet, men det fantastiske utbudet av applikasjoner i iTunes Store, som gjør det mulig for mobilen å få flere funksjoner og anvendelsesområder enn noen av konkurrentene. Vi hører på musikk, navigerer, leser nyheter, spiller, leser oppskrifter, utfører banktjenester, trener og holder kontakten i sosiale media som aldri før. Det i seg selv er grunn nok til å velge iPhone. Hvor hardt vi enn skulle ønske å finne et overraskende alternativ, må vi kapitulere og utrope den til årets beste mobiltelefon.
Les test av Apple iPhone 4 på Lyd & Bilde
Gadget – GPS – TomTom GO Live 1005
Kom hurtigere frem
Med internettoppkobling og fantastisk trafikkinformasjon kommer man fortere frem.
Årets trend blant GPS-navigatørene var helt klart internettoppkoblingen. Takket være denne slipper man de håpløst uoppdaterte interessepunktene og kan helt enkelt benytte Google Local Search for å søke på ”pizza” når man blir sulten. Man kan også koble seg opp til værmeldingen. Men TomTom har tatt det hele ett skritt videre med sin HD Traffic. Ved å sjekke hvor hurtig andre Live-apparater og mobiltelefoner ferdes lang veiene kan man faktisk oppdage kødannelser og sende ut minuttfersk trafikkinformasjon. Tegningen av veinettet er dessuten betydelig bedre enn for den gamle upålitelige TMC-tjenesten. Det her er en revolusjon som gjør at man faktisk kan unngå køer som oppstår, selv om det ikke har vært noen ulykke.
Apparatet har også fått en oppfriskning med en skikkelig stor pekeskjerm som benytter samme teknikk som smartmobilene. Det nye festet er meget smidig med sine magnetiske kontakter. Man kan tale inn adressene og ruteberegningen er superrask, selv ved riktig lange reiser.
Stemmeinstruksjonene har blitt bedre, og nå kan man også lese opp gatenavn. Vanskelige kryss og avkjørsler vises pedagogisk med skilt og anvisning om korrekt filvalg. Disse forbedringene ville i seg selv nesten vært tilstrekkelig for en gullmedalje, men legger man til den suverene trafikktjenesten er det ingen tvil om at dette er årets beste GPS-navigator.
Les test av TomTom GO Live 1005 på Lyd & Bilde