Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

10 kjekt å vite om iPhone X

Apples nye iPhone X er ukens snakkis, men visste du dette om iPhone X:

Skrevet av / 13.09.17 - 11:17
10 kjekt å vite om iPhone X

Når Apple slipper nye mobiler, blir det ofte mottatt med et skuldertrekk. Unntatt blant fansen, som er over seg uansett hva Apple lager.

Men denne gangen er det virkelig en stor nyhet, det er verdt å snakke om. iPhone X er ikke bare jubileumstelefonen fra Cupertino, det er også den teknisk mest avanserte hittil. Og definitivt den lekreste, som du kan se i vårt førsteinntrykk her.

Vi har allerede dekket nyheten iPhone X, men her er 10 punkter om Apples flaggskip du kanskje ikke var klar over:

1

Fingeravtrykksleseren – og hjemknappen – er borte til fordel for en avansert ansiktsgjenkjenning. Den skal kjenne deg igjen selv om du har grodd skjegg, og bruker en projektor, infrarødt kamera og lys, for å skanne ansiktet. 30.000 IR-punkter brukes for å lage en matematisk modell av ansiktet, slik at bare et levende ansikt kan låse opp mobilen.

2

(Foto: Apple)

Et (to) helt nytt 12 megapiksel kamera (med 4K-video) har bedre fargefilter, dypere piksler som fanger mer lys, og bedre bildeprosessor. For bredere fargegjengivelse, raskere fokus og finere HDR-bilder. Vidvinkelkameraet har blender 1,8 mens teleobjektivet har blender 2,4. Begge har optisk bildestabilisator, og en ny LED-basert blits kalt True Tone Flash, med Slow Sync, som fyrer  blitsen også på lengre lukkertider. Apple skryter veldig av kameraet, så vi skal ta det med i en test mot vanlige systemkameraer.

3

Portrait mode med det Apple kaller Portrait Lighting – eller portrettmodus med portrettlys, skaper studioeffekter som faktisk ser forbløffende bra ut. Man kan legge til den kjente Rembrandt-effekten på portretter, hvor lyset ser ut som det bare faller på ansiktet, og hvor bakgrunnen er visket ut. Med dybdeeffekten reduseres også skarphetsdybden, slik at bare ansiktet er skarpt, som på bildet under:

(Foto: Apple)

4

Skjermen er den største på noen Apple-mobil. Men selv med 5,8-tommer er iPhone X mindre enn en iPhone med 5,5-tommers skjerm. Super Retina-skjermen strekker seg fra kant til kant, og den er mye tynnere her. Skjermen er av OLED-typen som gir bedre kontrast og sortere sort enn en LED/LCD-skjerm, og Apple oppgir kontrastomfanget til 1:1.000.000. Oppløsningen er 458 punkter per tomme, og skjermen støtter HDR, Dolby Vision og HDR10-standarden. Det borger for uovertruffen fargegjengivelse og bedre lesbarhet.

5

(Foto: Apple)

Ja, iPhone X er sprutsikker. Den er også mer solid enn før, med det mest hardføre glasset – front og bak – Apple har brukt noensinne. En ramme i rustfritt stål beskytter glasskantene, og glasset er belagt med antirefleksbelegg, og et optisk lag som skal forsterke fargene. iPhone X vil bli levert i sølvgrått  og stellargrått fra 3. november.

6

Den glasskledde mobilen kan også lades trådløst. Enten med Apples kommende AirPower (2018), som er en ladematte med plass til flere enheter, eller andre ladere. Apple har valgt Qi-standarden for trådløs lading, slik at man kan bruke ladematter fra tredjepartsleverandører. Da er man ikke låst til Apples tilbehør i ett og alt, altså.

(Foto: Apple)

7

Det finnes ingen logo som avslører det, men iPhone X støtter Augmented Reality,  eller utvidet virkelighet. For å få det til har Apple utviklet en ny A11-prosessor. Den kjører med seks kjerner og hevdes å være 70 prosent raskere, enn forrige generasjon prosessor. Det betyr at den kan løse flere tunge oppgaver samtidig, i sanntid, og sammen med en ny grafikkjerne skal den turnere AR-apper og 3D overlegent bedre. Apple sier at prosessoren er i stand til å gjøre opp til 600 milliarder beregninger –  i sekundet. Ikke til å undres over at AR-ser ganske fett ut på iPhone X da.

(Foto: Apple)

8

Face ID eller ansiktsgjenkjenningen kan brukes til å godkjenne kjøp. For eksempel i Apple Pay, eller App store. Våte fingre og hansker er ikke noe pr0blem altså, bare kikk på skjermen for å godkjenne kjøpet.

9

Selfiekameraet kan også brukes med Animojis. Det er animerte emojis, 12 forskjellige til å begynne med, som du kan velge blant og tilføre dine egne ansiktsgrimaser. Og bevegelser. Animojis kan selvsagt deles med andre, som endelig kan få se hvordan du ser ut som en katt, gris eller panda.

10

iPhone X er 143,6 x 70,9 x 7,7 mm stor, veier 174 gram, og er i salg fra 3. november fra 10.990 kr, med med 64 eller 256 GB lagring.

(Foto: Apple)

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

OnePlus er på vei med nye produkter

Heineken lanserer trist mobil

Årets Edge-serie er her

Billigere iPhone-reparasjoner

Sporingsbrikker for alle Android-mobiler

Smart kombi-lader til ferieturen

Hva vil Apple vise i juni?

Galaxy Tab S6 Lite oppgraderes

Design drømmemobilen din

Enklere å bytte fra iPhone til Android

Se Google Pixel på stor skjerm

Samsung klar med to nye budsjettvennlige mobiler

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top