Noen vil si at Sony fikk en flying start, da de kjøpte kameradivisjonen fra Konica Minolta for 12 år siden. Men man glemmer at Sony allerede hadde en kameradivisjon i sine rekker. Den var for det meste beskjeftet med videokameraer, Handycam for konsumenter, og video for profesjonelle.
Det første digitale systemkameraet Sony lagde, A100 i 2006, var basert på Minolta-teknologi og hadde Minolta-bajonettfatning, en 10 megapiklser CCD-bildebrikke, og grusomt treg autofokus.
Siden den gang har utviklingen gått med rekordfart, og Sony har vokst seg å store at de utfordrer Canon og Nikon. Som alltid har vært blant de to største kameraprodusentene.
I dag er kameraer som RX100V, RX10 IV, a9 og det nye a7r III, de beste kameraene i sin klasse, og skal vi tolke Sonys visepresident for kameradivisjonen korrekt, har vi mye snadder i vente.
Les testen av Sony a7r III – verdens kanskje aller beste fullformat systemkamera
Kimio Maki er en relativt frittalende fyr, som vet mer om hva Sony arbeider med i kulissene, enn de fleste. Han har oversikten over utviklingen av alt fra de enkleste kompaktkameraer, til systemkameraer, proffkameraer og video for forbruker og proffbruk.
Sony har alltid vært et teknologidrevet selskap, og det gjelder også kameradivisjonen. De lager sine egne sensorer, utvikler prosessorene selv, og produserer nesten alt fra batterier til optikk selv.
Lyd & Bilde møtte Kimio Maki (KM) utenfor London, og benyttet sjansen til å gjøre et kort intervju.
Her er Makis tanker om Sony, kameraer generelt, og hva vi har i vente:
L&B: Hva var de viktigste punktene dere ville forbedre i etterfølgeren til a7r II?
KM: – Det var mange ting. Vi ville ha bedre tethering, økt batteritid, forbedret råfilprosessering, forbedret bildekvalitet egentlig på alle områder, men ikke nødvendigvis enda mer oppløsning. Alle sa at oppløsningen var god nok, så vi valgte heller å få piksel shift til å fungere optimalt, for de som trenger ekstrem oppløsning.
L&B: Har dere samtidig forsøkt å forbedre dynamikkomfanget og fargegjengjvelsen i a7r III?
KM: – Javisst, vi har brukt samme hovedprosessor som alpha 9, men a7r III har en nyere operativstandard, som gjør kameraet raskere, øker dynamikkområdet, og gir bedre fargedybde og fargetoner.
Om piksel shift
L&B: Har dere klart å gjøre noen markante forbedringer på støydemping, på høye ISO-verdier?
KM: – En ny integrert krets med avansert algoritme, forbedrer både fargegjengivelsen, og støydempingen, sammenlignet med forgjengeren.
L&B: Den nye integrerte bildestabilisatoren i a7r III, gir jo opptil 5,5-trinns stabilisering, og brukes når piksel shift er aktivert. Men da må kameraet stå på stativ. Hvor lang tid tar det før man kan bruke piksel shift håndholdt?
KM: – Jeg aner ikke. Det er en vanskelig teknologi å utvikle. Det er allerede vanskelig å utvikle bildebrikker med flere megapiklser enn vi gjør i dag. Man har nådd et slags metningspunkt for hva som er mulig med dagens teknologi, så piksel shift er en måte å hente enda mer oppløsning på, men det er vanskelig å gjøre den så rask at man kan håndholde kameraet.
Neste generasjon
L&B: Hvis det er vanskelig å øke oppløsningen på fullformat bildebrikker, hva er det man kan forbedre på neste generasjon kameraer? Kan global shutter (reduserer rolling shutter-effekt bl.a, red. anm) være en nyttig forbedring?
KM: – Det en utfordring. Hvis vi kan ha feks 50 Mp oppløsning, og forbedre fargedynamikken, gjøre kameraet enda raskere – som a9 – er det en drømmekombinasjon, men akkurat nå er det vanskelig å få til. Jeg foretrekker å forbedre fargegjengivelsen, dempe bildestøy, for her er det mer å hente enn på oppløsning.
Om ergonomi
L&B: Dere har valgt bort muligheten til å plassere brytere til venstre for søkeren på a7r III, hva er grunnen til det, og hvorfor ikke gjøre som på a9 som har to innstillingshjul plassert der?
KM: – Konseptet ligner litt på biler. Hvis du tar en BMW 5-serie og sammenligner med en 7-serie, ser du at mye er likt innvendig. Men i 7-serien er det flere brytere og innstillinger. Slik er det også mellom 7- og 9-serien her. Vi foretrekker færre knapper på 7-serien.
Utfordringen med flere fokuspunkter
L&B: Dere har utviklet en bildebrikke med 399 fokuspunkter som dekker over 60 prosent av bildeflaten. Hvor vanskelig er det å utvikle fokussensorer som dekker 80, enn si 90 prosent av bildeflaten?
KM: – Jo videre jo bedre, men i så fall må vi gi slipp på litt av lysfølsomheten til fotosensorene og oppløsningen, så det er en balansegang er å ta hensyn til.
L&B: Dere har lansert flere nye modeller i Alpha 7- og 9-serien, altså fullformatkameraer? Er det fordi dere satser mye mer på fullformat- enn kameraer med APS-C-sensorer?
KM: – Vår strategi er å bli ledende i alle kategorier. Til nå har vi vært blant de ledende på kameraer til forbrukere, som RX-serien og alpha 6000-serien, og nå jobber vi med det samme på fullformatkameraer – spesielt for profesjonelle. Men vi er fremdeles opptatt med å utvikle kameraer i alle kategorier.
Fullformat eller APS-C-kameraer?
L&B: Hvor ser dere det største potensialet for vekst? I APS-C- eller fullformat-segmentet?
KM: – Sannsynligvis i begge. Vi har økt utvalget av forskjellige kameraer med fullformat, og vi ser et stort potensiale for kameraer med små bildebrikker. Fujifilm og Olympus har hatt suksess med high-end APS-C- og microfourthirds-modeller, og siden markedet for entry-level småbildekameraer for nybegynnere synker, er det naturlig å fokusere på high-end segmentet her. Også for oss.
L&B: Ser dere fremdeles en fremtid for avansert småbildekameraer som Sony RX10 IV? Selv om det er et kostbart kamera?
KM: – Åja, det er et viktig segment. Det er heller ikke så dyrt som du antyder. RX10 IV er faktisk et av våre beste kameraer, fordi den optiske konstruksjonen er skreddersydd for bildebrikken, med avansert korrigering i prosesseringen av bildene. Så for fotografer som trenger et mindre kamera til landskap eller naturfotografering, er det et ideelt kamera siden man får høy oppløsning og bildekvalitet i et kamera som kan brukes til alt. Tar man med seg et fullformatkamera og ett objektiv på fjellet? Nei, man tar med mange objektiver. Med et RX10 IV trenger man ikke det.
– Vi forsøker å lage kameraer som passer forskjellige behov. Enten man vil ha et lommekamera, et bedre systemkamera som APS-C-kameraer, eller fullformat for den aller beste bildekvaliteten.
Ufordringer i fremtiden
L&B: Hva vil dere si er den aller største utfordringen for kameraindustrien? Hvordan skal dere – og andre – klare å overtale folk til å kjøpe et kamera i fremtiden?
KM: – Det er et av kjernespørsmålene for en produsent. Enten man heter Canon, Nikon eller Sony. Vår strategi er å revitalisere industrien ved å ekspandere slik at vi treffer flere.
Jeg tror ikke noen har det definitive svaret, men vi ser jo at nå om dagen tar alle bilder. Enten man er 10, 20, eller 80 år, så tar man bilder. Det gjorde vel hverken du eller jeg da vi var 10 år? I dag er kreativiteten så enkel å utrykke. Man kan ta bilder overalt, hele tiden, og utvikle seg. Da kommer interessen tror jeg.
Og det kan være redningen for fotoindustrien.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser