Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

nyhet

Slik velger du riktig kamera

Du trenger ikke være en proff fotograf med stort budsjett for å ta fine bilder!

Skrevet av / 28.03.11 - 12:31
Slik velger du riktig kamera

Å velge kamera handler om å velge riktig verktøy til jobben. Slik er det for proffene, men sjelden for den glade amatør. Som gjerne velger et lite kompaktkamera til å gjøre jobben.

Da blir bildekvaliteten bedre enn fra mobilkameraet, men vår erfaring viser at det er stor forskjell på bildekvaliteten og de kreative mulighetene et lite kamera gir deg. Unntakene finnes selvsagt, og som så ofre før, handler det om pris. De billigste kameraene har flest begrensinger og dårligst bildekvalitet.

Ikke spar på kvaliteten
Derfor anbefaler vi som regel kameraer fra 1.800-2.000 kroner, og oppover. Da får man rett og slett bedre kvalitet for pengene. Bildene blir bedre, og man sitter igjen med et smil om munnen når man ser hvor fine forstørrelser det er mulig å få med et kompaktkamera.

Dyrere er ikke nødvendigvis bedre
De litt dyrere kameraene leverer ikke nødvendigvis bedre bildekvalitet, i hvert fall ikke om man ser etter kameraer med mye zoom, for eksempel 12-16 x zoom, for da faller den optiske kvaliteten merkbart. Man betaler ekstra for mer zoom, og flere funksjoner, men oppnår sjelden bedre bildekvalitet i samme slengen.

Kompaktkameraet – fra 1.000 kroner

De billigste og enkleste kompaktene har ikke mange avanserte funksjoner du trenger å lære, men bildekvaliteten er sjelden egnet til å ramme inn og henge på veggen. De litt dyrere kompaktene –  fra 1.800-2.000 kr –  gir mye bedre bildekvalitet. Og de mest avanserte blant dem tar også opp video i 1080 HD-kvalitet, og bruker GPS til å logge hvor de er tatt.

Hvem passer det best til?

Et rimelig kompaktkamera passer for de som ikke tar mye bilder, eller av krevende motiver, og er ofte et utmerket kamera nummer to for de med speilrefleks.

 

Vanntette kompaktkameraer

De vanntette eller sprutsikre kameraene tåler mer juling enn andre kompaktkameraer. Mange av dem kan dykke ned til 10 meter, og tåler minusgrader fall og støt. Bildekvaliteten er ikke den beste, mye på grunn av veldig enkel optikk, men de virker under alle forhold.

Hvem passer det best til?

Det vanntette kameraet passer for aktive fotografer som liker å ta bilder av aktiviteter hvor andre kameraer må gi opp.

 

Superzoom – priser fra 2.000 kroner

I kompaktklassen finnes også så kalte superzoomkameraer. De har mer enn 12 x zoom, for eksempel fra 25-300 eller mer. Noe som gjør det mulig å dekke de fleste behov med bare ett kamera. Ulempen er at de er større enn kompakter, og nærmer seg speilreflekser i størrelse. Optikken er ikke utskiftbar og det er ikke her du finner den beste bildekvaliteten, men for de som skal ha alt i ett og samme kamera, finnes det noen gode modeller.

Hvem passer det best til?

Superzoomkameraer passer best for de som reiser mye, og som foretrekker ett kamera til alt. Og i tillegg trenger mye zoom, men ikke er for kresne på bildekvalitet.

Proffe kompaktkameraer – priser fra 2.500 kroner

For deg med større ambisjoner og kanskje litt erfaring, finnes det kompakte digitalkameraer som har flere funksjoner og bedre teknikk som gir mye bedre bildekvalitet. Disse kaller vi gjerne proffkompakter. Proffkompakter har mer påkostet optikk med bedre linseelementer, større bildebrikker og gir deg bedre kreativ kontroll som gjør det både morsommere og mer tilfredsstillende å ta bilder. Proffkompakter lar deg også ta bilder som råfiler for fremkalling i bilderedigeringsprogrammer. Her er bildekvaliteten i en klasse for seg hva kompaktkameraer angår.

Hvem passer det best til?

Proffkompakter er ingen erstatning for et systemkamera, men er likevel det nærmeste man kommer i bildekvalitet og kreative muligheter. De passer utmerket for de som stiller store krav til bildekvalitet i en kompakt, og er for mange et uunnværlig reisefølge.

Hybridkameraer – priser fra 3.000 kroner

En ny kameratype kalt hybrider eller kompakte systemkameraer, er i ferd med å få fotfeste i markedet. Denne kategorien kjennetegnes ved at kameraet og objektivene er mye mindre enn speilreflekskameraene, men de har fortsatt utskiftbar optikk, og et funksjonsnivå som minner mer om speilrefleks enn kompaktkamera. Med unntak for Canon har de fleste produsenter slike kameraer, som ofte gir bildekvalitet og har funksjoner fullt på høyde med dyrere speilreflekskameraer. Men med den åpenbare fordelen at de er mye mindre, lettere og mer praktiske å ha med.

Hvem passer det best til?

Hybridkameraer passer best for deg som vil ha det beste fra begge verdener, med bildekvaliteten tilsvarende en ekte speilrefleks i et mer kompakt format. Hvis man synes at et speilreflekskamera er stort og klumpete, kan et hybridkamera være et godt kompromiss. Da får man stort sett de samme funksjonene og bildekvaliteten i et mindre og lettere kamera til samme pris.

Systemkameraer– priser fra 4.000 kroner

Den tradisjonelle speilrefleksen er ofte foretrukket av de som vil ha best mulig bildekvalitet, og muligheten for utskiftbar optikk. Formen er grunngitt speilet og søkeren i kameraene, og har ikke endret seg mye på 40 år. Mange føler seg mer komfortabel med et speilreflekskamera fordi de gjerne har plass til store håndgrep, knapper og ratt. Og dermed gir fotografen bedre brukervennlighet enn mindre kameraer gjør. Skal du ha full kontroll, total fleksibilitet og bildekvalitet i toppklasse, er systemkameraene veien å gå. Utskiftbar optikk og søkere(bildeskjerm) som viser bildeutsnittet er gull verdt for de som fotograferer mye. Systemkameraer har vanligvis mye raskere autofokus, de kan ta flere bilder etter hverandre i rask rekkefølge, og har avanserte og fleksible lysmålersystemer.

Hvem passer det best til?

For proffen/semiproffen eller deg som bare ønsker å bli en bedre fotograf, er systemkameraet det mest fleksible valget. De gir den overlegent bildekvaliteten og største fleksibliteten blant alle kameratypene, men de veier mer og tar større plass i feriebagasjen.

Guide til kameraknappene

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nikon Z9 får nye funksjoner

Seriøs bildemaskin fra Leica

Gammelt filmformat får renessanse

Avslører nytt zoomobjektiv

Ekstremt på alle måter

Kan bli umulig å få tak i

Liten, lett og lyssterk

Kompakt superzoom for fullformat

Får etterlengtede oppdateringer

Liten kamerasekk med god plass

Raskere og mer anvendelig flaggskip

Kompakt 100 Mp kamera fra Hasselblad

0
Scroll to Top