TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

Nyhet

GoPro Hero13 Black: Skuffer på et viktig område

Hero13 Black er GoPros nye flaggskip. Her er nyhetene - og manglene - i årets modell.

Av / 05.09.24 - 13:00
GoPro Hero13 Black: Skuffer på et viktig område

GoPro har nettopp avduket sitt nyeste actionkamera, Hero13 Black, sammen med en ny kompakt modell kalt bare Hero. På papiret er oppgraderingene og nyhetene siden forgjengeren gode nok. På ett vesentlig punkt er likevel flaggskipkameraet en forspilt sjanse. Mer om det om litt.

GoPro Hero13 Black lenses
Flere ulike objektiver kan festes, og kameraet tilpasses automatisk. Ill: GoPro

Utskiftbare objektiver

Hero13 Black kommer med flere interessante forbedringer. En av de største nyhetene er de utskiftbare HB-objektivene, som inkluderer Ultra Wide, Macro, Anamorphic og ND-filtre. Kameraet registrerer automatisk hvilket objektiv som er montert og optimaliserer innstillingene deretter. Dette gir brukerne stor kreativ frihet og mulighet til å tilpasse opptakene til ulike situasjoner.

En annen velkommen oppgradering er det nye Enduro-batteriet med 10 prosent større kapasitet. Dette skal gi oss over 2,5 timers opptak i 1080p30 eller 1,5 timer i 5.3K30 oppløsning. Hero13 Black har dessuten fått et nytt magnetisk festesystem, som gjør det enklere å bytte mellom ulike monteringer.

GoPro Hero13 Black anamorphic
Spesielt spennende er det anamorfotiske objektivet. Foto: GoPro

Én funksjon skuffer

Men til tross for disse forbedringene, er vi likevel skuffet: Hero13 Black kan fortsatt bare filme med full sensor (8:7) i 5,3K i maksimalt 30 bilder per sekund (fps). Dette er en funksjon som har eksistert siden Hero11 Black, og allerede i fjor håpet vi på en oppgradering til 60 fps i Hero12 Black. Den kom ikke. At den heller ikke kommer denne gangen, føles nærmest som et svik.

Muligheten til å filme i 5,3K i 8:7-format gir nemlig stor fleksibilitet i etterarbeidet, hvor man kan hente ut både 16:9 og 9:16 videoer fra samme opptak, og dessuten velge mellom lineær vinkel, vidvinkel eller ultravidvinkel – etter opptaket er gjort. Det er genialt! Dessverre blir bruksområdet temmelig begrenset når du kun får 30 fps. Actionopptak, som er kameraets hovedformål, kan du omtrent bare glemme.

Annonse
Les også Kan DJI slå GoPro? Når mobilkameraet er for dårlig, og systemkameraet er for upraktisk, kan det hende du rett og slett trenger et skikkelig actionkamera.

Løsningen for 60 fps er å enten filme 5,3K i 16:9, eller 4K i 8:7. Begge deler gir begrenset med beskjæringsmuligheter, om du ønsker å eksportere i 4K oppløsning.

Det er nok på tide med en oppgradering av prosessoren i GoPro-kameraene. Uten en økning til 60 fps i full sensoroppløsning, føles Hero13 Black mer som en moderat oppgradering enn noe kvantesprang.

For brukere som allerede har en Hero11 Black eller nyere modell, er det vanskelig å se en overbevisende grunn til å oppgradere. Riktignok er 360 graders Horizon Lock fra forgjengeren Hero12 Black en imponerende funksjon, men den alene er neppe nok til å rettferdiggjøre en ny investering for de fleste.

GoPro Hero
Det mindre og enklere GoPro Hero kan fort bli en stor suksess, til halve prisen av flaggskipet. Foto: GoPro

Rimelig og kompakt Hero-modell

GoPro har i tillegg lansert en rimeligere Hero-modell, som er 35 prosent mindre enn storebror og kun veier 86 gram. Kameraet er vanntett ned til 5 meter og kan ta opp 4K-video med HyperSmooth-stabilisering. Med enkel pekeskjerm-betjening og styring fra GoPro Quik-appen, sikter denne modellen seg inn mot nybegynnere og de som ønsker et enkelt kamera for hverdagsbruk.

GoPro Hero13 Black: Skuffer på et viktig område 1
Foto: GoPro

GoPro Hero13 Black og Hero: Pris og tilgjengelighet

GoPro Hero13 Black kan kjøpes fra 10. september, mens den nye Hero-modellen kommer i butikkene 22. september. Prisene blir 5490 kr for Hero13 Black, mens det mindre og enklere Hero havner på 2790 kr.

Mer info: gopro.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Billig lydløft til videoene dine

Fire nye objektiver for Canon RF

Flaggskip med AI

Dette har de aldri gjort før

Prisgunstig kamera for nybegynnere

VR-objektiv for Apple Vision

Navigerer som en flaggermus

Proffvideo i lommeformat

Blodtrimmet videomaskin

Printer bildene fra mobilen din

Endelig Leica

Actionkamera med forbedret bildekvalitet

Lyd & Bilde