TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Canon EOS R1 lansert

Endelig Canon.

Skrevet av / 17.07.24 - 12:01
Canon EOS R1 lansert

Tallet 1 har helt siden 1971 vært synonymt med Canons flaggskipkamera. Det har alltid eksistert minst ett kamera med ettallet på fronten, men da Canon lanserte sitt speilløse fullformat kamerasystem i 2020, forsvant ettallet.

Til nå har EOS R3 vært Canons flaggskip i EOS R-systemet, men det var bare et spørsmål om tid før R3 måtte gi fra seg tronen til et R1. Nå er det her, og mye tyder på at Canon har brukt tiden godt. For EOS R1 er blitt det råeste kameraet vi har sett. Det er rettet mot sport og action, mer enn portrett eller landskap, og har en helt ny bildebrikke med den mest avanserte autofokusen vi har sett.

Les også Proffkamera med unik funksjon Canon EOS R3 har en unik funksjon, og alt et flaggskipkamera trenger, bortsett fra to ting.

Kameraet har en ny DIGIC X bildeprosessor, og en separat DIGIC akselerator, hvor den ene prosesserer bildeinformasjonen, mens den andre prosesserer den store strømmen av filer som kommer fra serieopptak i høy skuddtakt.

Annonse

Prosessoren bruker deep learning – maskinlæring – for å optimalisere fokuspresisjonen på serieopptak, og bevare bildekvaliteten på ulike motiver.

Manabu Kato fra Canon viser EOS R1 for første gang. Foto: Canon

Dual Pixel Intelligent AF

I EOS R1 er det også en ny Dual Pixel CMOS II fokusalgoritme med kryssensorer, som kan spore både ansikter, og kroppsbevegelsene til for eksempel en fotballspiller. Autofokusen kan faktisk følge en utvalgt spiller uten å la seg forstyrre av at det er flere spillere på banen, og i søkeren. Da limer autofokusen seg på spilleren, men den følger også ballen, så når det slås en pasning fra spiller nummer 1, følger fokuset ballen til spiller nummer 2, og så limer den seg på den spilleren.

Fotografen kan selv velge idrett i menyene, og så langt ligger det algoritmer for fotball, basketball og volleyball i kameraet. Canon sier at flere vil komme etter hvert.

Foto: Lasse Svendsen

Canon kaller det for Dual Pixel Intelligent AF, og jeg prøvde funksjonen på basketballbanen i BMW Welt i München. Det var helt vilt å observere hvordan fokusmarkeringene flyttet seg mellom spillerne som hadde ballen, og ikke til den nærmeste spilleren.

Hvis man skal fotografere en spesiell spiller, kan man lagre ansiktet i en ‘minnebank’ og be kameraet autofokus om å følge akkurat den spilleren. I fokusmenyene er det også en innstilling kalt Action Priority som gjenkjenner en rekke av de vanligste positurene i de tre nevnte idrettene, og på en måte forutser hvor fokuspunktet skal være hvis en ball nærmer seg et hode, eller to hender som strekkes mot en innkommende ball. Sånn skal det altså bli enklere for fotografen å få akkurat det ønskede bildet.

Akkurat som på EOS R3, har man også øyestyrt fokus i EOS R1, hvor fokuspunktet velges ut fra hvor øyet ser i den store søkeren med 9,44 Mp oppløsning. Eye-control AF som det heter, kan hurtig slås av og på med en valgt knapp, og er raskere og mer nøyaktig enn i EOS R3.

Et kort overblikk på EOS R1:

  • 24.2 Mp fullformat bakbelyst stablet CMOS bildebrikke
  • Pre-capture opp til 20 bilder
  • 40 bps skuddtakt
  • Fleksible valg av skuddtakt
  • 9,44 Mp søker med øyestyring
  • Ny DIGIC Accelerator prosessor
  • Oppskalering til 96 Mp i kamera
  • Dual Pixel Intelligent fokus med kryssensorer
  • Registrering av ansikter
  • Action Priority med flere innstillinger
  • Fokus ned til  -7.5EV
  • Totrinns AF-ON knapp
  • Opp til 8.5 trinns stabilisering
  • 6K60p RAW video med 4K120p og 60p oversamplet fra 6K
  • XF-HEVC S/XF-AVC S videofiler
  • Canon Log 2/Log 3
  • LPCM/24bit/4-kanals lyd
  • Dual shooting med stills og video
  • Proxy videosupport
  • Wi-Fi 6E
  • 2.5Gbps Ethernet i kamera
  • Dobbel FTP overføring
04 EOS R1 Top BODY 09 EOS R1 Back BODY LCD Open 18 EOS R1 MgBODY Front 03 EOS R1 FrontSlantLeft BODY
<
>

Kameraet har også fått en helt ny bakbelyst CMOS bildebrikke med 24,5 megapiksler oppløsning som skal være den raskeste Canon har laget. Den leser data mye raskere og har redusert rolling shutter med så mye som 40 prosen, sammenlignet med EOS R3.

Med en skuddtakt opp til 40 bilder/s – eller 120 bps hvis man godtar beskjæring – øker sjansen betraktelig for flere skarpe bilder. En pre-capture-funksjon kan ta opp til 20 bilder kontinuerlig før utløserknappen trykkes helt ned, og da misser man hvert fall ikke øyeblikket siden bildene før utløseren trykkes ned, også lagres på kortet.

Råfilene kan beskjæres og redigeres i kameraet, og man kan også interpolere bildefilene til fire ganger oppløsningen. For eksempel kan et bilde beskjæres til ønsket format og utsnitt, og så kan man velge interpolering og lagre en kopi av bildet i 96 Mp oppløsning.

Det er også en forbedret bildestabilisator i kameraet, som gir opp til 8,5-trinns stabilisering, og den funker også på videoopptak. Som man kan foreta i DCI eller UHD-format, i 6K opp til 60fps, eller 4K opp til 120fps. I full 1080 HD kan man ta opp video opp til 240fps.

Foto: Lasse Svendsen

Firekanals 24-bits LPCM-lyd

Man kan faktisk ta opp to videostrømmer samtidig. For eksempel kan man ta opp 12–bits råvideo til et CFexpress B-kort, og stillbilder til et SD-kort, alternativt kan den videostrømmen sendes til en ekstern opptaker via en HDMI-kontakt i full størrelse.

For at kameraet skal gi fotografen en arbeidsflyt mest mulig lik Canons videokameraer, har det den samme sjargongen og filnavn som Canon bruker i Cinema EOS kameraene, som C400 for eksempel.

Video kan spilles inn med Canon Log 2 og 3, og det er støtte for firekanals 24-bits LPCM-lyd. Det vil også komme støtte for C2PA format i en oppdatering og kameraet har tagging i News ML-G2 standarden for metadata som brukes i kringkasting for eksempel.

c04_en_WR-Seel c01_en_EVF-SightInput c02_en_EVF-AntiFog c06_en_DAF-Target
<
>

Filer kan overføres kontinuerlig via WiFi 6E opp til 6 GHz, og kameraet støtter også 2.5 Gbps overføring via Ethernet. Filoverføring vil automatisk starte opp igjen ved et avbrudd, hvis man mister wifi, eller kobler fra ethernet-kabelen for eksempel.

Kamerahuset er mindre og lettere enn et EOS 1D X, og er trukket i et syntetisk materiale som gir godt grep om kameraet. Knappene er formet litt ulikt, for at fotografen skal kjenne dem igjen uten å ta øyet fra søkeren. Fokusknappen på baksiden er berøringsfølsom, og kan programmeres med to ulike funksjoner. En berøring kan for eksempel trigge fokuset, et trykk kan hente opp fokusmenyen, og så videre.

EOS R1_Lifestyle_Product_in_hand_Kishan_Mistry_60023 EOS R1_Lifestyle_Menu_screen_Alexandros_Grymanis_629452_pro_editorial EOS R1_Lifestyle_Portrait_at_night_Atiba_Jefferson_Kishan_Mistry_624685 EOS R1_Ambient_HERO_camera_on_football_pitch_69162 EOS R1_Lifestyle_male_photographer_football_Alexandros_Grymanis_620478 EOS R1_Lifestyle_On_the_ground_Alexandros_Grymanis_628823 EOS R1_Lifestyle_Two_photographers_tennis_Chloe_Knott_Alisha_Lovrich_629266 EOS R1_Ambient_camera_and_lenses_on_basketball_court_69596 EOS R1_Lifestyle_Long_lens_from_stand_Chloe_Knott_626072
<
>

Selvsagt er kameraet værtettet, det er tross alt et proffkamera. Men én funksjon er ikke i bruk ennå. På baksiden sitter det et bittelite kamera. Det er ingen steder i menyen hvor det kan aktiveres, eller programmeres, men man kan tenke seg at Canon ser for seg autentisering med retinaskanning av fotografens øye. Eller at kameraet kan brukes til å skanne informasjon eller tekst som kan legges som metadata i en fil.

EOS R1 er ikke tilgjengelig før i september, enn så lenge er prisen ikke kommunisert.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Nyhet!

LB+ Total uke

Tilgang til ALT innhold i en uke

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

39,- / for 1 uke
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Her er GoPro Hero13 Black

Proffteknologi i A2-format

Raskere og skarpere portrettobjektiv

Kraftigere redigering med DaVinci Resolve 19

Slik velger du riktig kamera

Forrykende flaggskipkamera

Kanskje det mest avanserte i sin klasse

Billigere med bedre lysstyrke

Kultkameraet er tilbake

Årets kuleste kamera?

Bygget for action

Skred av nyheter fra Canon

Scroll to Top