En av tidenes største seriesuksesser i Norden er det faktisk statskanalen (!) i Norge, selveste NRK, som står bak!
Med 2019-lanseringen av dramaserien fra det hedonistiske livet til Oslos finanselite traff NRK, og Øystein Karlsen, blink. Exit ble en umiddelbar suksess. Nå kommer den tredje, og avsluttende, sesongen.
Greed is Good!
Gordon Gekko (Michael Douglas) ble med Wall Street (1987) selve ikonet på den hensynsløse jappetiden, med sitt mantra «Greed is Good!» ble han et forbilde for de selvsentrerte, kyniske finansspekulantene – stikk i strid med hva som var Oliver Stones hensikt med filmen.
36 år senere har visst ikke verden gått særlig fremover.
I Exit møter vi «guttegjengen» som er stinn av penger, har opplevd alt før de fylte 30, kjeder livet av seg i sin blaserte tilværelse og tror de eier verden. Gekko er uten tvil en mann de forguder.
Adam (Simon J. Berger) elsker kokain, lekre horer, dyre klokker og Porsche. Hans trofekone Hermine (Agnes Kittelsen) lever livet på hans premisser og forsøker fortvilet på fjerde året å bli gravid – eneste aberet er at Adam steriliserte seg for fem år siden…
Henrik (Tobias Santelmann) er gjengens gladgutt, med en masete kone og fire mulattbarn; barn, som han selv sier, der han deltar med ca. 5 % av oppdragelsen – det meste er overlatt til familiens aupairer. Henrik «jobber» lange kvelder, det vil si at han arrangerer ekstravagante fester med gledespiker, sprit og kokain i gjengens felles leilighet på eksklusive Tjuvholmen.
Jeppe (Jon Øigarden) er guttegjengens Gordon Gekko. Han fester (nesten) like hardt som de andre, men har adskillig mer styr på livet, og fremstår som gjengens lederhann. Innimellom må han «blåse ut» ved å praktisere sine kickboksingkunstner på uskyldige, eller fornedre noen mens hans flasher sin enorme rikdom, men i det minste viser han tegn til anger i etterkant.
William (Pål Sverre Hagen) har slått seg opp stort på eiendom og kan ikke fordra hverken sin manisk depressive kone eller masete snørrunger. Livet er en endeløs sosialdemokratisk grå hverdag, der eneste lyspunktet er nye horer og kokainfester med kameratgjengen. Han sliter derimot med en del dårlige investeringer.
Felles for dem alle er at de er blitt så usannsynlig rike at de tror de er guder i sin egen lille verden, der lover, normer, regler og etikk er noe som ikke lenger vedkommer dem. De vil ikke fornedre seg til å bry som om hvor man kan/ikke kan parkere, forventer å få bord på de beste restauranter til enhver tid, aupairene er deres slaver og kvinner deres bruks-/pulegjenstand. Penger er Gud og de er yppersteprestene.
I dag har NRK sluppet den første teaser-traileren fra sesong 3:
Fra virkeligheten
Det mest sjokkerende med serien er at handlingen, og karakterene, er baserte på virkelige hendelser og personer.
Serieskaperne har intervjuet en gjeng outrerte «gladgutter» om deres hedonistiske luksustilværelse; og skrevet et dramatisert manus ut ifra deres historier.
Manuskriptet er i all hovedsak basert på virkelige personer, som ifølge en artikkel i DN kom i gang ved at en mellommann av kameratgjengen tok kontakt med produksjonsselskapet og sa de hadde en glimrende idé til en TV-serie, samt at han hadde klienter som ville fortelle om sine dobbeltliv.
Basert på intervjuer med de fremadstormende finansakrobatene har Øystein Karlsen skrevet og regissert en slags norsk/nordisk mikset versjon av Billions og The Wolf of Wall Street, i en serie som både er underholdende, morsom og direkte ubehagelig.
Den avsluttende sesongen i Exit-trilogien får premiere den 2. mars på NRK.
Fra dagens pressemelding kan vi lese følgende om handlingen fra sesong 3:
Grådighet, dysfunksjonelle familierelasjoner, en kamel, raske biler og fråtsing i damer og dop. Gjengen i Exit vender tilbake en siste gang.
Finansgutta vil utnytte skatteparadiser, kryptovaluta og grønne investeringer for å bli enda rikere. Men noen vil det annerledes. Det er tid for hevn. De samvittighetsløse og destruktive finansgutta får kanskje som fortjent?
I den tredje sesongen får vi et innblikk i hvordan finansmennene ser muligheten til å berike seg på det grønne skiftet.
Etter hvert som kraftkrisen rammet Europa, kom investorene opp med et nytt slagord. Det er ikke lenger “greed is good”. Nå er det “green is good”. Pengene flyter som aldri før. Investeringer i vindkraft og solkraft er finansiert gjennom hedgefond på Cayman Island og i Luxemburg. Og pengene som tjenes på å utnytte det grønne løftet fra regjeringer, blir sendt rett til skatteparadiser.
Det er premisset når multimillionærene er tilbake. I en cocktail av grådighet, narkotika, respektløshet for alle som ikke er så rike som dem og “dette livet er en vits uansett»- holdning, setter de kursen mot selvdestruksjon.
Rundt deres isolerte ekkokammer er en gruppe med ulver som har blitt holdt sultne for lenge. Og den flokken ledes av en kvinne som nå lærer hvordan mennene skal slås i sitt eget spill.
Serieskaper, manusforfatter og regissør, Øystein Karlsen, utdyper:
Finalesesongen av Exit er en kulminering av livet karakterene har levd til nå. De har alltid levd på en måte der de har pushet alt så langt det går, bare for å føle noe som helst. Få et eller annet form for kick. Denne gangen dytter de det endelig utenfor kanten. Vi håper Exit 3 blir en slags dekadent og destruktiv fest å se på. Det skal godt gjøres å gjette hva som kommer rundt neste sving.
Den kontroversielle serien, om rikmannsguttas dekadente, og tidvis forkastelige, livsførsel er den mest sette dramaserien på NRK – noensinne. Første sesong er i snitt sett av 2,1 millioner og 2 millioner har sett andre sesong.
Serien er også populær i våre naboland. Totalt i Norden, inkludert Norge, har 3,5 millioner sett den første sesongen, mens den andre sesongen er sett av hele 3,8 millioner. Det gjør Exit til den nok mest strømmede nordiske dramaserien i hele Norden. I tillegg er serien solgt til rundt femti land.
Karlsen forteller at ca. 70 % av manuskriptet er som hentet rett ut ifra virkeligheten, gjenfortalt etter intervjuer med ekte finansakrobater.
Om William, Jeppe, Henrik og Adam er helt gjennomsnittlig personer fra dagens finansverden i Norge, tviler vi vel på, da hadde nok ikke Oslo børs, storbankene og Stans pensjonsfond utland vært like suksessrike; men, at det finnes karakterer med slike trekk tviler vi ikke ett sekund på.
Det er for så vidt ikke sjokkerende i seg selv, det som er sjokkerende med bakgrunnen/tilblivelsen til Exit er at de fire har ønsket at dette absurde, forkastelige livet skulle komme frem – og at de er stolte av det!
Øystein Karlsen utbroderer:
Jeg har som tidligere gjort en mengde intervjuer med mennesker i miljøet, og flettet det sammen med livet karakterene allerede har levd. Det som er gøy er at det er alltid de verste historiene som er sanne. Når det gjelder den økonomiske delen av plottet, kom jeg helt tilfeldig over rapporten fra Tax Justice Norge om eierkonstellasjonene i Norsk vindkraft. Jeg ringte dem og spurte om det virkelig er så ille. De svarte at det trolig er verre. Da var det bare å begynne å lese seg opp, sier serieskaperen. Jeg spurte Økokrim om hva som er det mest utrolige folk flest ikke vet om. Jeg fikk en leksjon i kryptomarkedet som sjokkerte selv meg som har jobbet med tidligere sesonger av Exit, sier Karlsen som understreker at innimellom er det også fiksjon.
En godtepose av overraskelser
NRKs dramasjef, Marianne Furevold-Boland, ser frem til lanseringen av tredjesesongen:
Vi gleder oss stort til sesong 3 av Exit. Denne sesongen er en godtepose av overraskelser. Det er jo helt fantastisk hvordan Øystein Karlsen setter speilet opp mot vår samtid, og får oss til å le, gråte, rase og ikke minst engasjeres av Exit. Denne sesongen har en enda sterkere og sårere historielinje og vi får igjen et innblikk i finansverdens irrganger, på godt og vondt. Hermine tar grep og vi kan vel trygt si gutta får gjengjelde.
Tredjesesongen er spilt inn i Marokko, Spania, Frankrike, England, Sverige og Norge.
Skuespillere er Agnes Kittelsen (Hermine), Tobias Santelmann (Henrik), Jon Øigarden (Jeppe), Simon J. Berger (Adam), Pål Sverre Hagen (William), Ine Marie Wilmann (Celin) og Sonja Wanda (Tomine). Anders B. Christiansen, Rolf Lassgård, Ellen Helinder og Frank Kjosås sine karakterer har fått mer plass enn i tidligere sesonger. Vi får også gjensyn med Maria Bonnevie og Bjørn Skagestad.
Nye karakterer dukker også opp. Jesper Christensen, som er kjent for James Bond: Spectre og Kongens Nei, er med i finalesesongen, samt MyAnna Buring (The Witcher).
Denne runden har Karlsen også fått litt regiassistanse fra islandske Gisli Örn Gardarsson, som har regi på to av episodene.
PS! Publikumsarrangement!
Onsdag 1. mars inviterer NRK publikum til å se de første episodene av Exit, sesong 3 sammen med skuespillere og serieskapere på Colosseum kino i Oslo. Billetter til visningen slippes onsdag den 15. februar på NRK.no/publikum.
Exit, sesong 1
Ulvene på Aker Brygge
Et fascinerende innblikk i macho- og drittsekk-(u)kulturen i «Gutteklubben grei»s finansverden.
Exit, sesong 2
Mer av det samme – fortsatt fucked up!
Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.
Gleder meg!
Men håper det ender godt for gutta! Altså at de rir ned i solnedgangen mere steinrik, glad og dopet enn noensinne!
Ønsker ikke noe moralstory her!!!