TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

NRK-serien So Long, Marianne når et globalt publikum

Den norsk/canadiske serien om Cohens muse når et stadig større internasjonalt publikum.

Av / 28.10.24 - 14:10
NRK-serien So Long, Marianne når et globalt publikum

At den trauste (ofte karakterisert som «sidrompa») statsrikskringkasteren NRK skulle lykkes så til de grader med sin dramasatsing var ikke gitt.

Men med solide serier som Lilyhammer (co-produksjon med Netflix), Skam, Emmy-vinneren Atlantic Crossing, Emmy-vinneren Mammon, reality-serien Teenage Boss og sist, men ikke minst, mega-suksessen Exit (om de ustyrlige, hedonistiske finansakrobatene på Aker Brygge) har den norske statskanalen bygget seg opp et solid brand for norskproduserte serier som når et bredt, internasjonalt publikum.

Les også Sosiopatenes lekegrind Oppfølgeren følger i de samme fascinerende fotsporene som førstesesongen – og det i seg selv er ikke negativt.

Den 21. september hadde storsatsingen So Long, Marianne NRK-premiere. Serieskaper er multikunstneren bak Exit, Øystein Karlsen.

Den fascinerende kjærlighetshistorien tar oss med «bak kulissene» i det Leonard Cohen vokste frem som en verdensstjerne på musikkhimmelen.

Over en periode på nesten åtte år (1960-’67) var Cohen i et forhold med norske Marianne Ihlen. Store delen av denne formative perioden for Cohen, tilbrakte de to turtelduene på idylliske Hydra, Hellas.

Annonse

 

Forrige uke hadde serien premiere i Danmark (DR), mens den lanseres på SVT, i Sverige, den 3. november.

Nå har NRK solgt den til en rekke nye land.

Les også Musikk til begjær! Den sagnomsuste kjærlighetshistorien mellom Leonard Cohen og hans norske muse kommer virkelig til liv i hendene på Øystein «Exit» Karlsen.

Kanadiske Crave er medprodusent, og den er allerede ute på det canadiske markedet.

Produksjonsselskapet har (til nå) solgt So Long, Marianne til Tyskland (ARD), Storbritannia (ITVX), Estland, Latvia og Litauen. Nye land følger stadig på, med Tsjekkia, Kroatia og Spania, samt Australia, som nye markeder for det musikalske kjærlighetsdramaet.

So Long, Marianne_9 So Long, Marianne_10 So Long, Marianne_4 So Long, Marianne_3 So Long, Marianne_8 So Long, Marianne_1 So Long, Marianne_11
<
>
So Long, Marianne (Foto: Sony Music)

 

I 1957/’58 slo det unge, norske kunstnerparet Axel Jensen (forfatter, «Line») og Marianne Ihlen, seg til ro på eksotiske Hydra. På den greske øyen var de konstant omgitt av en gjeng bohemske utvandrere med en forfatter eller kunstmaler i magen. Her traff de blant annet på det australske, dysfunksjonell ekteparet Clift/Johnson, den svenske forfatteren Göran Tunström og Allen Ginsberg.

En gjeng egosentriske, virkelighetsfjerne kunstnersjeler, som svinset rundt i sin egen boble, trodde at hele verden stod på pinne for dem og druknet sine kvaler og demoner i en endeløs bekk av billig gresk vin. Og, var det ikke demonene som banket på døren, så tok det seg et glass rødvin for å feire.

NRK-serien So Long, Marianne når et globalt publikum 1
So Long, Marianne (Foto: NRK)

På kveldstid ønsket forfatterspiren Jensen å «blåse ut», ha fred og ta seg en fest med gutta – etterfulgt av et ligg med den kvinnen han maktet å forføre akkurat den aftenen. Naturlig nok oppstod det gnisninger i forholdet – og da han stakk til havs (med sin nye flamme, Patricia) kun måneder etter fødselen av sønnen Axel Jr., innså selv Marianne at forholdet har havarert.

Inn på banen kom den nynnede, sjarmerende, milde poeten Cohen (Alex Wolff, Oppenheimer).

Forholdet bar da også kunstneriske frukter, som blant annet (åpenbart) sangen «So Long, Marianne», men også andre kjente Cohen-sanger som «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» og «Bird on the Wire».

 

Samspillet mellom Wolff og den langt mer jordnære Marianne (Loch Næss) er til å ta og føle på – og de spiller hverandre gode, samtidig som de utfyller hverandre; både som mennesketyper, men også som skuespillere.

Hun nesten naivt søkende etter den Store kjærligheten og friheten, men også hungrende etter sikkerheten i et varig forhold. Vi ønsker å være flue-på-veggen i deres omskiftelige samliv.

Les også Men hva faen? Kevin "John Dutton" Costner?! SkyShowtime slipper i dag den aller første traileren for siste del av Yellowstone, sesong 5 - og Costner er sterkt tilstede.

So Long, Marianne serverer oss et fortreffelig manus med ektefølte replikker, som setter seg fore å avkle karakterens arketypiske, destruktive kunstnerkarakteristikker, og bretter ut de dypt menneskelige svakhetene og indre demonene. Men også lengselen etter å bli likt og begjæret, og forsøket på å «glatte over» sine mangler med en ballade på en kassegitar.

Når så det hele elegant krydres med fengende musikk av en av musikkens største maestroer, lar vi oss velvillig forføre.

NRK-serien So Long, Marianne når et globalt publikum 2
So Long, Marianne (Foto: NRK)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Årets julefilm?

Jake Paul vs. Mike Tyson nærmer seg

Klassisk mordmysterium

Hunts svanesang?

Strømmepremiere!

Nå kommer Netflix «Moments»

Ny Star Wars-trilogi!

Stranger Things-trailer!

Nå kommer oppfølgeren!

Se Demi Moore sprutes ned av olje!

Cohen-suksess!

Men hva faen? Kevin "John Dutton" Costner?!