Koronaepidemien fortsetter å ramme verden, og nå har TV-bransjen også blitt et offer.
Siden halvlederkomponentene til TV-apparater produseres i forskjellige land og deretter sendes til fabrikken der selve monteringen foregår, er det viktig at transporten går raskt og smertefritt. I kjølvannet av Koronaen oppstår problemer med last, frakt og lossing i forskjelle havner ettersom havnearbeidere og sjømenn stadig blir utsatt for smitte og mange av dem blir syke. Mangel på personale fører da til at mange skip blir tvunget til å legge til kaia alt for lenge.
Dette fører til at halvlederkomponenter blir en knapp vare og at produksjonshastigheten av nye tv-er blir vanskelig å vedlikeholde. Konsekvensen blir at EU fra 1. juni i år innfører skyhøye avgifter basert på antall piksler på TV-en. Alle 4K-TV-er blir opptil tre ganger så dyre, mens 8K blir stoppet helt foreløpig.
Som svar vil både Samsung, LG og Sony gjeninnføre PAL-oppløsning (576p) på alle sine TV-er. I skrivende stund har ikke Panasonic valgt å svare på hvordan de skal gå frem.
Netflix, som tidligere testet PAL-oppløsning med stor suksess i begynnelsen av koronaepidemien, senker i dag oppløsningen på sin streamingtjeneste. Foreløpig frem til 01.04 2022.
En kunstnerisk mulighet
Lyd & Bilde har snakket med EU-kommisjonens telekommunikasjonsrådgiver, norske Olav Pirol. Han er formann for EU-komiteen som har anbefalt forbudet:
«Vi er klar over at mange vil se overgangen til PAL-oppløsning som et skritt tilbake, men filmer og serier som er eldre enn 10-15 år er spilt inn i denne oppløsningen. Så egentlig har man ingen nytte av å oppskalere dem til 4K. På lang sikt kan det til og med føre til et økt fokus på mer kunstnerisk kvalitet fremfor det teknologiske kappløpet.»
Vi i Lyd & Bilde er selvfølgelig sterke motstandere av dette, og vi oppfordrer alle våre lesere til å bli med i kampen mot den nye lovgivningen! Ved å spre ordet og sende klager direkte til EU-komiteen.
Klageskjema
Feil: Kontaktskjema ble ikke funnet.