TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Tech World 2024: Intel og AMD begraver stridsøksen

De to gamle brikkeprodusentene danner en allianse for fremtidens PC-utvikling. En fremtid de mener bør være uten Snapdragon.

Av / 17.10.24 - 11:42
Tech World 2024: Intel og AMD begraver stridsøksen

Det er ingen hemmelighet at 2024 har vært et kriseår for Intel. Hvor alvorlig situasjonen er, ble understreket da Intels administrerende direktør Pat Gelsinger gikk på scenen under Lenovo Tech World 2024-arrangementet i Seattle i USA. Hans første ord var å avvise det ubesvarte spørsmålet om at selskapet er truet.

Ryktene om vår undergang er sterkt overdrevne. Bare vent og se!»

Les også Vil Intel bli overtatt av Qualcomm? Den nye chip-produsenten Qualcomm vil angivelig forsøke å kjøpe Intel.

Intels store trussel har vært Qualcomm, som plutselig tok over Intels førsteplass ved å være den første til å levere en PC-prosessor med høy KI-datakraft. Core Ultra-prosessorene skulle ha sikret Intel denne plassen tidligere i år, men de hadde bare en brøkdel av ytelsen som var nødvendig.

Intel har siden lansert en ny versjon av Core Ultra-prosessoren, og den innfrir løftene som den første versjonen ikke kunne levere. Men Intels ry har fått seg en knekk. Og dette har nå fått Intel til å slutte fred med erkerivalen AMD.

Tech World 2024: Intel og AMD begraver stridsøksen 1
Lederne for Intel og Lenovo har vært partnere og venner i 20 år. Og Lenovo er blant støttespillerne til det nye x86-samarbeidet (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B Home)

På scenen på Tech World 2024 presenterte Pat Gelsinger dannelsen av x86 Advisory Group i samarbeid med AMD. Formålet med gruppen er å stake ut en kurs for utviklingen av plattformen som har vært ryggraden i PC-ene i mer enn fire tiår.

Annonse

«Dannelsen av x86 Advisory Group vil sikre at x86-arkitekturen fortsetter å utvikle seg som den foretrukne plattformen for både utviklere og kunder», sier Lisa Su, direktør i AMD.

Qualcomm blev ikke nævnt med et ord af de to processorproducenter. Men budskabet var klart: At holde Qualcomm udenfor, og sikre, at en PC også fremover skal være x86-baseret, fremfor ARM-baseret som Snapdragon.

De to brikkeprodusentene er fortsatt konkurrenter. Men en fiende av min fiende er min venn.

Intel og AMD er initiativtakerne til x86-gruppen, men de har støtte fra noen av de største selskapene i PC-verdenen. Ikke minst Lenovo, verdens største PC-produsent. Intels Pat Gelsinger og Lenovos Yuanquing Yang har jobbet sammen i 20 år, og de to toppsjefene beskriver seg selv som nære venner. At vennskapet er intakt, bekreftet de med et rituelt håndtrykk på scenen på Tech World 2024.

De andre grunnleggerne er administrerende direktører i Broadcom, Dell Technologies, Google Cloud, Hewlett Packard, Microsoft, Oracle og Red Hat.

Les også Først nå får vi ekte KI-PC-er. PC-en vil forandre seg, men den er kommet for å bli, sier Lenovos PC-sjef. Om det blir med Intel på innsiden, er et åpent spørsmål.

 

Lyd & Bilde presiserer at reiseomkostningene til denne reportasjen ble betalt av produsenten.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Kun 4 kr!

Høsttilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker

LB+ Total mnd

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned

Populært!

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
49,- / for 30 dager
137,50 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Intel og AMD går til felles kamp mot Qualcomm

Først nå får vi ekte KI-PC-er.

Endelig har vi fått KI på PC-en!

Russisk lekkasje avslører kommende Macbook Pro

Chromebook nå med Gemini AI

Smarte verktøy for kreative fagfolk

Nå kan du få Wi-Fi 7 i alle prisklasser

Vil Intel bli overtatt av Qualcomm?

Billigere Wi-Fi 7 mesh fra Netgear

AI overalt hos Lenovo

Slanke og smarte bærbare fra Asus

Mer KI fra Samsung på årets IFA-messe